StoryEditorOCM
KalelargaEPPUR SI MUOVE

Konačno dobre vijesti: pokrenuta nabava za izgradnju 412 grobnica na Novom Gradskom Groblju u Zadru. Evo po kojim fazama će se graditi...

Piše Zadarski.hr
12. rujna 2024. - 13:04

Grad Zadar je danas započeo postupak javne nabave za izgradnju prvih 412 grobnica s ukupno 1821 ukopnim mjestom na Novom gradskom groblju.

Ova faza izgradnje obuhvaća dio grobne cjeline G1, specifično grobna polja 5., 6., i 8. Groblje će imati ukupni kapacitet od 4.379 ukopnih mjesta, što je usporedivo s veličinom groblja na Belafuži.

Nabava se odnosi na ponovljeni postupak, jer je prethodni bio obustavljen zbog odgode donošenja proračuna. Tada su bile pristigle dvije ponude. Rok za dostavu novih ponuda je 7. listopada ove godine. Procijenjena vrijednost radova iznosi 2,7 milijuna eura bez PDV-a, dok je rok za završetak radova 12 mjeseci od početka izvođenja.

image

novo groblje

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
image

novo groblje

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Kroz projekt izgradnje novog groblja, koji se provodi u sedam etapa, Grad Zadar planira dugoročno zadovoljiti potrebe za ukopnim mjestima.

Do sada je za izgradnju prometnice, pristupne ceste i potrebne komunalne infrastrukture uloženo više od 3 milijuna eura. Groblje će obuhvatiti sve potrebne komponente, uključujući parkirališta, vodoopskrbu, odvodnju, lagune za oborinske vode, obodne ceste, javnu rasvjetu, središnju aleju i ispraćajnicu.

Na postojećem Gradskom groblju Zadar više nema mogućnosti za proširenje, a u komunalnu tvrtku Nasadi pristiglo je više od tisuću zahtjeva za kupnju grobnica na novom groblju.

Novo gradsko groblje Zadar prostire se na površini od ukupno 33 hektara s ukupno osam grobnih cjelina te površina za centralne funkcije u zoni Crno. Ukupni kapacitet je 7 513 grobnica s ukupno 30.198 grobnih mjesta. Svaku grobnu cjelinu okružuju zidovi s nišama, a sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uredit će se i aleja s ukopnim mjestima za branitelje.

Ovaj projekt predstavlja ključan korak u osiguravanju dugoročnih potreba za ukopnim mjestima u Zadru i odgovara na rastuće zahtjeve građana za novim grobljem

27. rujan 2024 23:21