StoryEditorOCM
KalelargaRASPLAMSAVA SE SLUČAJ BENZINSKE PUMPE NA VIRU

Kapović: Ovo je sumrak pravne države u Hrvatskoj! Tražimo očitovanja MUP-a, Državnog odvjetništva i župana Longina

Piše Kažimir Škrbić/ Virski list
19. lipnja 2018. - 16:35
IMG_3587(1).JPG

Nešto kraće nego inače kada je u pitanju slučaj gradnje benzinske pumpe na Viru, potrajala je nova press konferencija u Općini Vir. No, žestine svakako nije nedostajalo.

„Ovo je sumrak pravne države u Republici Hrvatskoj! Nevjerojatno je kako i danas netko u prostoru može devastirati česticu koja u prostornom planu nije navedena kao građevinska zona, a živimo u 2018. godini“, kazao je načelnik Općine Vir Kristijan Kapović zadovoljan, prije svega, promptnom reakcijom općinskih službi, no ne i „cirkusom“ ili „trakavicom“, kako je kazao, koji se ponovno odvijaju na prostoru otoka Vira.

„O svemu tomu već mjesecima, a neke institucije i godinama, imaju spoznaje, ali ne reagiraju. To su državne institucije represivnog aparata te državne institucije lokalne i nacionalne razine“, ukazao je načelnik Kapović na činjenicu kako se slučaj oko benzinske pumpe na Viru prati još od veljače 2017. kada investitor „Tri Bartola“ putem projektanta „Blok projekta“ traži od Općine Vir, kao javnopravnog tijela, pozitivnu suglasnost za projekt. Kako projekt nije u suglasnosti s virskim prostornim planom, Općina Vir ne izdaje suglasnost, a početkom ožujka 2017. „Vodovod Vir“ i „Vir održavanje“, kao javnopravna tijela, također odbijaju dati suglasnost za projekt iz istog razloga.

„Mi smo na tu činjenicu pismeno i usmeno upozoravali Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, ali unatoč svim upozorenjima utemeljenima na zakonu, referentica Ivona Cota na datum 2. studenoga izdaje građevinsku dozvolu investitoru“, podsjetio je virski načelnik kako je od samog početka stvaranja slučaja Općina Vir bezuspješno pokušavala premostiti komunikacijski jaz sa županijskim Upravnim odjelom. Napokon, 6. prosinca Općina Vir podnijela je kaznenu prijavu koju je dokumentacijski nadopunila 18. prosinca s novim spoznajama.

„Stručne službe Općine Vir na čelu s pročelnicama Paolom Žepinom i Katarinom Radović uspjele su u 20 dana pripremiti 95 priloga ili 130 stranica dokumentacije, koji potvrđuju kako je izdana dozvola posve nezakonita – i to s aspekta upravnog postupka te kaznenih djela; falsificiranja službenih isprava te zloporabe položaja i ovlasti“, kazao je dalje Kapović naglašavajući kako stručne službe Općine Vir pritom nisu ni Hrvatska policija, niti Državno odvjetništvo. Da je postojala volja, misli virski načelnik, oni bi to odradili u dva dana. Istovremeno je od Ministarstva graditeljstva Općina Vir zatražila upravni nadzor vezan uz zakonitost odluke o izdavanju građevinske dozvole, pa je u zaključku tog nadzora od 6. veljače 2018. godine, dakle u roku 60 dana, resorno Ministarstvo potvrdilo sve što je Općina Vir navela u kaznenoj prijavi u kontekstu upravnog postupka. Drugim riječima, građevinska dozvola izdana je nezakonito po tri različite osnove te od nenadležnog tijela, u ovom slučaju županijskog Upravnog odjela.

„To nije dozvola nego običan papir koji je izdalo nenadležno tijelo od strane nenadležnog referenta. To je klasična zloporaba položaja i ovlasti. Tako Općina Vir također može izdavati građevinske dozvole, ali one ne mogu biti pravomoćne i imati pravne učinke – ako se na nas ne prenesu ovlasti. To je poanta cijele situacije – Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije nije imao prenesene ovlasti i nije mogao izdati građevinsku dozvolu. Nju je moglo izdati jedino Ministarstvo graditeljstva koje je to utvrdilo u upravnom nadzoru. Sve je to prethodno u siječnju utvrdio Općinski sud u Zadru“, dodao je Kapović. U zaključku: Općina Vir utvrdila je nezakonitosti u roku od 20 dana, Općinski sud u Zadru za 45 dana, resorno Ministarstvo za 60 dana, a riječ je o službama kojima to nije svakodnevan posao. Zato je pitanje svih pitanja, naglasio je Kapović – što to rade stručne službe represivnog aparata Krim-policija i Državno odvjetništvo do 19. lipnja 2018. godine?

„Nemamo nikakvih povratnih informacija, pa smo od Ravnateljstva MUP-a, PU zadarske, Državnog odvjetništva i USKOK-a u pismenoj formi zatražili očitovanje kako se postupalo po našoj kaznenoj prijavi. Pitanje je, dakle, zašto cijela stvar nije završila kaznenim progonom i podizanjem optužnica, jer smo sada u situaciji da se natežemo s nasilnim investitorom i da dokazujemo nešto što je već bjelodano utvrđeno“, još je poručio načelnik Kapović koji je press konferenciju održao u Općini Vir u društvu zamjenika Antonija Vučetića te pročelnica Žepina i Radović.

Što je župan Longin radio četiri mjeseca?
Nije virski načelnik u traženju odgovornosti stao na represivnom aparatu, isto je pitanje o odgovornosti te spoznajama o nezakonitostima uputio i županu Zadarske županije Božidaru Longinu.
„Mi izdanu građevinsku dozvolu više ne osporavamo, jer je ona osporena od resornog Ministarstva koje je nadležno u ovom slučaju. Dakle, ona je nezakonita i ne proizvodi pravne učinke. Zato osim očitovanja MUP-a i Državnog odvjetništva, očekujemo i očitovanje našeg župana. On je mogao kalkulirati do trenutka objave izvršenog nadzora od strane Ministarstva graditeljstva i pretpostavljati, vjerujući svojim službama, kako smo mi u krivu, ali to više ne može. Kao čelnik Zadarske županije odgovoran je za zakonito poslovanje svojih upravnih odjela, a ono je nezakonito. To je nadzor utvrdio, pa pitam: što je župan radio da zaštiti zakonitost rada svojih upravnih odjela? Njegova je referentica, Ivona Cota, počinila tešku povredu službene dužnosti, zbog čega joj je nadležni pročelnik trebao smjesta dati izvanredni otkaz, a Cota i danas radi na virskim predmetima. I od župana ćemo tražiti pismeno očitovanje, jer ako to nije u stanju pročelnik, onda župan mora štititi zakonitost rada Zadarske županije. Pitam: što je župan Longin radio četiri mjeseca? Nema više skrivanja, jer ovo nisu insinuacije ili priče, ovo su dokumenti i materijalni dokazi“, naglasio je načelnik Kapović.

 

Dirnuli smo u osinje gnijezdo
„Vir ove 2018. godine neće ponovno postati žrtva nefunkcioniranja pravne države. Mi smo taj loš glas zaradili samo zahvaljujući događanjima iz prošlosti, kada Vir nije imao alate da se štiti od bespravne gradnje koju je regulirala država. U Ustavu Republike Hrvatske, članu 135., kaže se kako je uređenje naselja, prostorno planiranje i urbanističko uređenje u domeni jedinica lokalne samouprave, a mi iz Zadarske županije slušamo gluposti i opravdanja kako je nezakonito izdavanje građevinske dozvole učinjeno na temelju prostornog plana Zadarske županije. Pa, to je osnovno nepoznavanje pravnih propisa!“ – upozoravao je načelnik Kapović na elementarne činjenice, a onda i zaključio:
„Mi smo dirnuli u osinje gnijezdo, očito nema drugog objašnjenja. Zato se vodi ovakva bitka. Mislim kako je Cota samo istureni igrač te grupacije koja se zove građevinska mafija. Ovo nije jedini nezakoniti dokument koji je izdao županijski Upravni odjel, jer sve govori da je to zaista tako. Nezakonito izdanih dozvola sigurno ima više, pa se netko grčevito brani da se problem ne riješi. Zato ćemo tražiti pismena očitovanja, a potom pravnu i zakonsku zaštitu ukoliko ih ne dobijemo. Nema više sakrivanja iza priča i drugih ljudi, službe konačno moraju početi raditi svoje poslove“.           
06. srpanj 2024 14:05