StoryEditorOCM
KalelargaPLAVA POTVRDA

I u 9. Izbornoj jedinici na popisu birača nema osoba koje imaju važeće osobne dokumente, evo što treba napraviti...

Piše Iva Ivanac
17. travnja 2024. - 16:18

Dio građana se i u 9. izbornoj jedinici, kojoj pripada veći dio Zadarske županije, iznenadio što ih nema na popisu birača iako imaju važeće osobne dokumente. 

Iz Državnog izbornog povjerenstva su nam kazali kako je bilo nekoliko osoba u Zadarskoj županiji koji imaju važeće osobne iskaznice, ali se nisu našli na popisu birača. Istaknuli su i kako su sve osobe kojima se to dogodilo, nakon uzimanja "plave potvrde" na koncu i glasali. 

Iz DIP-a ističu kako i ako netko dođe, a da ga nema na popisu birača, nakon uzimanja "plave potvrde" u nadležnom upravnom tijelu u županiji, može glasati na parlamentarnim izborima. 

- Došlo je do situacije da je nakon covid krize, kada su građani morali napraviti novu osobnu iskaznicu dobili su bijelu potvrdu na kojoj piše da je podnesen zahtjev za izradu osobne iskaznice, ali nakon obavijesti putem SMS-a da ju podignu, nisu je podignuli dva ili tri mjeseca. Tom potvrdom birači bez važeće iskaznice na biračkom mjestu dokazuju svoje biračko pravo, naglasio je DIP, podsjećajući da su u izvatke iz popisa birača upisani birači s važećom osobnom iskaznicom, rekao je ranije danas potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Josip Salapić.

- Takvi ljudi su se isto našli u situaciji kao i ovi što nemaju važeće osobne iskaznice i za njih isto vrijedi poziv da se strpe i da podignu plavu potvrdu i do 19 sati će obaviti svoju dužnost. Sustav vas ne može prepoznati preko tog papira, građani su trebali fizički podići svoju osobnu iskaznicu, objasnio je Salapić.

Na današnjim izborima o 151 saborskom zastupniku 11. saziva Hrvatskog sabora odlučuje 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj aktivno registriranih je 222.300 birača.

03. svibanj 2024 17:56