StoryEditorOCM
KalelargaODLUKA SUDA:

Dvije udruge ostvarile veliku pobjedu: Srušili su studiju utjecaja na okoliš tvornice za preradu otpadnog grita u Obrovcu!

Piše Zadarski.hr
3. srpnja 2020. - 08:56

Nakon velikog prosvjeda pod nazivom „ 5 do 12 za Zrmanju", održanom 10. ožujka  prošle godine u Zatonu obrovačkom,  na kojemu se okupilo više od 1500 sudionika s ciljem iskazivanja nezadovoljstva prema izgradnji tvornice za  preradu otpadnog grita  i nakon čega  nitko od mjerodavnih nije poduzeo gotovo ništa, Šime Šimurina ispred Inicijative Zaton Obrovački i Ivan Matić ispred Ekološke udruge Zrmanja pokrenuli na Upravnom sudu u Splitu upravni spor protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH osporavajući Studiju utjecaja na okoliš. 

Nakon više mjeseci,  tri ročišta i velike količine dokaznog materijala uspjeli su bez ikakve pravne pomoći dokazati nepravilnosti i nedostatke same studije nakon čega je sud 5.lipnja 2020. i donio presudu o poništenju rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH.

Ovaj slučaj presedan je u obrovačkom kraju u kojemu gotovo da i ne postoji sloboda kritičke misli! Naime, skupina mladih ljudi pokrenula je kampanju koja je kulminirala iznenađujuće velikim prosvjedom te je finalizirana pravnom bitkom i na kraju pravnom pobjedom. Zajedništvo, mladost, energija, ujedinjenost u zajedničkom cilju, te nadasve ljubav prema vlastitom kraju dovela je do sretnog završetka jednu od nažalost mnogih tužnih obrovačkih epizoda, objavili su predstavnici dviju udruga iz Obrovca.


 

19. travanj 2024 07:15