StoryEditorOCM
KalelargaSVETI TOMA

Atraktivni prostor od 300 kvadrata u centru grada nakon duge potrage dobio novog vlasnika: zamislite, nije restoran!

Piše Zadarski.hr
18. siječnja 2023. - 11:37

Atraktivni prostor nekadašnje Zagrebačke banke (ZABA), na samom ulazu u Poluotok, ispred crkve sv. Krševana, tri godine od prvog natječaja, konačno je dobio novog vlasnika. Riječ je o optici i poliklinici Oculus sa sjedištem u Osijeku i s poslovnicama diljem zemlje.

- Na 300 kvadrata poslovnog prostora u samom srcu Zadra krećemo u novi poslovni iskorak! Uređenje je u tijeku te uskoro otvaramo vrata svoje nove poslovnice – stoji u objavama ove poznate optike koja je preko društvenih mreža objavila svojim kupcima i vjernim klijentima novosti s kojima započinje 2023. godinu.

image

Bivša poslovnica ZABA-e u ulici Brne Krnarutića na Poluotoku

Zaba/Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, ZABA je 2020. napustila ovaj prostor u Ulici Brne Krnarutića i preselila se u uglovnicu u blizini mosta. Bivši poslovnicu prodavali su po početnoj cijeni od 885 tisuća eura. Prostor se inače nalazi na mjestu nekadašnje crkve s kraja 5. stoljeća. Prvo je nosila ime sv. Tome, zatim sv. Silvestra i konačno sv. Križa. Doživjela je i preživjela brojne pregradnje, a 1807. godine je desakralizirana. Od izvorne trobrodne bazilike na jugozapadnom zidu sačuvane su tri bifore, a četvrta je restaurirana.

Na njenom mjestu je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća podignuta poslovna zgrada, kada je u prizemlju useljena trgovina Jugoplastike. 

Poslovni prostor u prizemlju ima površinu od 328,38 kvadrata te je pod zaštitom Ministarstva kulture zbog arheoloških ostataka i zbog njegovog povijesnog značaja. Novi će vlasnici stoga morati prostor uređivati u dogovoru s konzervatorima.

26. lipanj 2024 03:24