StoryEditorOCM
FotoreportVELIKA GALERIJA

Vodimo vas u najčudniji đir po Dalmaciji ikad: jučerašnji 1. travnja možda je djelovao kao nečija okrutna šala, ali tješi nas jedna važna misao...

Piše J. V.
2. travnja 2020. - 08:56

Trgovi, kale i pjace, Peristil, Stradun i Kalelarga sablasno su prazni. Toliko da nam ovaj prvi travnja djeluje kao neka okrutna šala.

Prizori koje su naši fotografi zabilježili u svojemu vjerojatno najčudnijem 'điru po Dalmaciji' koji su imali prilike iskusiti, zaista nam na trenutke djeluju nestvarno. Kao da se netko poigrao. Split, Zadar, Šibenik i Dubrovnik potpuno su prazni, na ulicama nema nikoga. Tko prođe, proleti, s maskom na licu žuri kući.

Sjećate li se kako izgledaju proljetne gužve u ovim gradovima? Naravno, u 'karanteni' smo tek dva, tri tjedna. Ali nakon svega što smo imali prilike vidjeti, pročitati i doživjeti, masa ljudi koja se slijeva pazarom, šetači na rivi i pune plaže zaista djeluju kao prizori iz nekog drugog života.

Ipak smo bića navika, a na većinu njih smo u ovim tjednima bili prisiljeni zaboraviti.

Pa nam i ispijanje kave na punim štekatima djeluje strano. Gužve na putu do šoping centra smiješno. Proslave i druženja, sve za čim žudimo u trenucima dok smo sami, nedostižno. Gledajući prizore iz najvećih gradova u Dalmaciji, ne možete se oduprijeti, i vas hvata osjećaj praznine? 

Nema potrebe. Koliko god nema nikoga, koliko god su nam gradovi prazni, nikad Dalmatinci nisu pokazali veće zajedništvo. Nema nikoga? Zato što su svi u kućama, bore se jedinim oružjem koje imaju protiv virusa koji ih je tamo zatvorio.

Žudite za vrevom i žamorom? Dok traje ova tišina, imamo bar nadu da će se uskoro gradovi napuniti prolaznicima, da ćemo se vratiti u rutinu i prisjećati se ovih čudnih tjedana. Učinite sad sve što možete da vam sjećanja budu popraćena osmijehom.

18. travanj 2024 23:33