StoryEditorOCM
ForumOTVORENO PISMO MINISTRU PRAVOSUĐA POVODOM INCIDENTA U ZADARSKOJ BOLNICI

Zbog nedostatka minimalne sigurnosti život zdravstvenih djelatnika je ozbiljno ugrožen!

Piše Zadarski.hr
20. ožujka 2017. - 12:31
strajk_firule3-180913

Potaknuti napadom alkoholizirane osobe koja je prijetila bombom osoblju i bolesnicima zadarske bolnice, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je treće otvoreno pismo ministru pravosuđa Anti Šprlji, s obzirom, kako su naglasili, da na prva dva nisu dobili odgovor.

- Ovom politikom ignoriranja naših molbi koju ministar provodi tragedija u zdravstvenom sustavu je neminovna, a mi ćemo svaki puta reagirati upravo u pokušaju da se zakonski okvir promijeni nabolje- navode u HUBOL-u.

Pismo prenosimo u cijelosti:

- Iako smo Vam u nekoliko navrata pisali, nismo odustali i pod cijenu da nam ni ovaj put ne odgovorite. Sada smo potaknuti događajem u kojemu je alkoholizirani neimenovani muškarac osoblju objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OB Zadar prijetio bombom, a nakon čega je, kako prenose mediji, protiv počinitelja podnijeta samo prekršajna prijava.

Kao što Vam je od ranije poznato, u više smo Vam navrata predložili promjenu Kaznenog zakona, na način, da se u 87. stavku 3. iza riječi „samouprave“ dodaju riječi „službenik u javnim službama“ te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi „službenika u javnim službama“.

Također smo u više navrata tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama. Što je iz gore navedenog primjera jasno vidljivo da se sustavno ne provodi, u čemu leži prvenstveno Vaša odgovornost.

Unatoč činjenici da su agresija i prijetnje poprimile svakodnevni ritam, svekolika javnost se nad navedenim incidentima zgraža kada oni dospiju do medija, no trenutak kratko traje, nasilnik vrlo brzo bude pušten na slobodu s minimalnom ili gotovo nikakvom kaznom, a nadležne institucije ne čine apsolutno ništa kako bi se tome stalo na kraj. Kako kazne nema, niti je bilo koja državna institucija poradila na zaustavljanju ovakvog opasnog obrasca ponašanja, u javnost gotovo da se otvoreno šalje poruka kako je ovakvo postupanje prema medicinskim djelatnicima prihvatljivo. Upravo se u toj činjenici, poštovani gospodine ministre, nalazi prvenstveno Vaša odgovornost.

Uporno ignoriranje naših upozorenja o nedostatku čak i minimalne sigurnosti u medicinskim objektima vrlo brzo bi moglo rezultirati i težim stradavanjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, čak i sa smrtnim ishodom jer prijetnje vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima nisu bezazlene.

Zašto se iste tako banalno i neprimjereno tretiraju ostaje neodgovoreno i nejasno. Zbog čega je uz pravosudni sustav, zakazala i zdravstvena administracija u osiguravanju sigurnog radnog mjesta, posebno u OB Zadar, u kojoj su slični slučajevi učestali, ali i u svim ostalim zdravstvenim institucijama u državi, bez izuzetka.

Zbog svega navedenog liječnici i drugi zdravstveni djelatnici izgubili su vjeru u promjene, te sve češće i u sve većem broju napuštaju zdravstveni sustav koji se polako bespovratno urušava, a nadležne institucije ne pronalaze mehanizme za njegovo očuvanje. Nečuveno i tužno za Hrvatsku! Žalosno i poražavajuće za naše pravosuđe, a sramotno i tragično za sve one koji mogu, ali ne poduzimaju ništa.


 

01. lipanj 2024 21:13