StoryEditorOCM
ForumKOMENTAR

Vlast je učinkovito cjepivo najprije dala sebi, a okrenuli su leđa bolesnima. I sad nam poručuju - ‘uzmite AstraZenecu ili krepajte"

Piše Slobodan Paparella
8. veljače 2021. - 19:44

Kocka je bačena. Hrvatski seniori svoje će atrofirane nadlaktične mišiće izložiti AstraZenecinu cjepivu ili će se kandidirati za slobodne respiratore!

Takvu odluku "struke" notorni je doktor Capak obrazložio riječima: "Europska komisija za lijekove (EMA) odobrila je cjepivo AZ-a za sve iznad 18 godina pa nema potrebe ni razloga da ga ne dobiju stariji od 65 godina."

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel odluku će dodatno potkrijepiti tvrdnjom kako nitko nakon primjene AstraZenecina cjepiva nije razvio teži oblik bolesti, potom još i neprikrivenom prijetnjom starcima koji odbiju to blagotvorno cjepivo da će se za neko drugo "stvarno načekati".

Fantastično! Možda tek uz napomenu da je doktorica malo neznanstveno interpretirala spasonosnost rečena cjepiva za stariju populaciju.

Učinila je to nasuprot nedostatku empirijskih dokaza, zbog čega su i u EMA-i, pri odlučivanju o prihvaćanju AZ cjepiva, izražavane ozbiljne dvojbe. Upravo to nepoznavanje učinaka AZ cjepiva na vremešne ljude nagnalo je – prema domaćim medijima – neke europske zemlje da ne preporučuju cijepljenje starijih od 65 godina.

Naglasak je ovdje na "neke", pa pođimo redom. Nadasve stručna njemačka komisija za lijekove takav je stav prihvatila čak i prije EMA-ina odobravanja AZ cjepiva, da bi se potom Nijemcima pridružili Francuzi, Danci, Norvežani, Šveđani, Finci, Belgijci, Talijani, Španjolci, Mađari, Česi... Uz napomenu da su Italija i Španjolska dobnu granicu iznad koje ne preporučuju cijepljenje spustili na 55 godina.

Dakle, uglavnom se cijela Europa odlučila za put posve drukčiji od hrvatskog. Zašto? Je li naša epidemiološka struka vidovitija od inih ili životi starijih u Hrvatskoj jednostavno ne vrijede kao drugdje?

Pravi odgovor zapravo je posve prozaičan: raritetnu odluku nije ni donijela struka, nego nerazborita, samodopadna politička vlast. Ista ona vlast koja je tisuće doza ubrizgala najprije sebi pa inim političarima i dužnosnicima, sve do onih najsitnijeg zuba, a pojam "zdravstvenih djelatnika" rastegla do činovnika koji se s koronavirusom mogu susresti samo na nekakvom privatnom okupljanju.

Nemajući ni mudrosti ni hrabrosti da se, u ozbiljnoj krizi s nabavom prihvatljivih cjepiva, okrenu alternativnim rješenjima (poput Mađarske, Češke ili Srbije), domaći vladari života okrenuli su leđa starim i bolesnim Hrvatima.

Nisu im htjeli izrijekom namijeniti ni ono malo nadolazećeg cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne, nego im poručuju: "Uzmite AstraZenecu ili krepajte." 

03. lipanj 2024 13:53