StoryEditorOCM
ForumBIT ĆE JOŠ OLAKŠICA

Vlada spušta cijenu struje, možda i TV pretplate? U Saboru rasprava oko mjera za pomoć gospodarstvu, idući paket olakšat će život građanima 

Piše Slobodna Dalmacija
3. travnja 2020. - 20:59

Ministar financija Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković u Saboru su branili novi, izdašniji paket mjera pomoći gospodarstvu, javljaju 24 sata.

- Na ovome nećemo stati. Sljedeći paket mjera pomoći bit će usmjeren ne samo na gospodarstvo, nego i na građane, najavio je u petak Marić.

Novi paket mjera pomoći gospodarstvu uključuje 4000 kuna pomoći poslodavcima po radniku kako ne bi davali otkaze. Država pokriva i 1825 kuna doprinosa onima koji su zatvoreni. Također uključuje i oprost doprinosa i poreza za one koji su zatvoreni ili im je prihod pao više od 50 posto, te djelomični otpis i odgode za one velike tvrtke. Paket bi trebao biti izglasan u utorak, a po raspravi u Saboru, nema bojazni da neće biti potrebne većine.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek kaže da su Vladine mjere iz novog paketa bolje nego prijašnje jer dobro adresiraju probleme gospodarstva, prvenstveno nedostatak likvidnosti. Ali upozorava da je nemoguće predvidjeti koliko bi mogao potrajati oporavak gospodarstva od ovog šoka jer će to zavisiti o tome koliko će potrajati epidemija.

- Ovdje nije problem u željama jer država zna da mora pomoći gospodarstvu, ali pitanje je koliko će država sve te mjere moći dugo financirati, a da ne dođemo na rub bankrota. Za njih ćemo se morati zadužiti, a s tim dugom ćemo se i mi druge zemlje, nositi jako dugo – kaže Vizek.

No, kako je najavio i sam ministar Marić, ovaj paket nije posljednji u borbi s korona virusom. 24 sata najavljuje kako bi se već i u ovom paketu trebalo naći pojeftinjenje struje za građane i gospodarstvo što bi podnio HEP. Međutim, nije se uskladio model pa bi cijena struje, doznaje 24 sata, trebala ići dolje u sljedećem paketu, a ozbiljno se raspravljalo i o rezanju naknade od 80 kuna za HRT.

02. svibanj 2024 16:04