StoryEditorOCM
ForumTURIZAM I KORONA

U Splitu i okolici odmara se 946 gostiju, u Šibeniku neviđeni ‘potop‘, Dubrovnik spašavaju Srbi

Piše Vinko Paić/SD
22. veljače 2021. - 16:19

Iako smo tek u veljači, a zbog epidemioloških uvjeta nije najsretniji trenutak za putovanja, što zbog antigenskih ili PCR testova na koronavirus bez kojih u većini zemalja ne možete prijeći granicu, što zbog brojnih drugih restrikcija, nekima ni to ne smeta.

U trenutku kad se u Hrvatskoj od 1. ožujka sramežljivo najavljuje otvaranje terasa kafića i restorana, a i neki avioprijevoznici pompozno već sada reklamiraju skorašnje letove za Lijepu Našu nadajući se kako će im predstojeća ljetna sezona biti bolja od prošlogodišnje, odlučili smo u Turističkim zajednicima četiri dalmatinske županije provjeriti kakvo je trenutno stanje s gostima.

Uvidom u podatke koje smo dobili zaključuje se kako se na potezu od Šibenika do Dubrovnika odmara najviše domaćih gostiju, a slijede ih turisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i ostalih europskih zemalja poput Njemačke, Poljske, Francuske... Neki su do naših krajeva potegli čak iz SAD-a, Australije, Čilea, Kine, Indije, Argentine i Južnoafričke republike.

Konkretno, s jučerašnjim danom, 21. veljače, u Splitsko-dalmatinskoj županiji boravilo je ukupno 946 osoba bilo da su odsjeli u hotelima, kampovima, objektima na OPG-u (seljačkom domaćinstvu), objektima u domaćinstvima te ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj.

Proteklog vikenda u našoj se županiji tako odmaralo najviše hrvatskih državljana - njih 389. U stopu ih prate državljani BiH (99), SAD-a, (66), Njemačke (44), Poljske (41), Italije (24), Makedonije (22, Španjolske (11), Francuske (10), Švedske (10), Nizozemske (9), Švicarske (9), Australije (7), Rusije (7), Grčke (5), Ukrajine (3), Čilea (3), Indije (3) Izraela (2)... 

Po 17 gostiju došlo je iz Albanije, Kosova, Kanade i Engleske. Slovenaca je boravilo 14, Srba 12 i Crnogoraca 4. Jedan ali vrijedan gost u Splitsko-dalmatinskoj županiji stigao je iz Argentine, Kine, Južnoafričke republike i Litve.

Prema podacima sustava eVisitor na današnji dan, 22. veljače, na području Dubrovačko neretvanske županije boravi 1081 turist, od čega je 415 domaćih gostiju, a preostalo su turisti iz Bosne i Hercegovine (157), Srbije (118), Njemačke (44), Poljske (32), SAD (32), Francuske (25)...

U Šibensko kninskoj županiji trenutno se odmara 15 stranih gostiju, najviše ih je iz Slovenije (6), Poljske (4), Nizozemske (2) te po jedan gost iz Njemačke, Turske i Engleske.

24. travanj 2024 12:01