StoryEditorOCM
ForumPREDSJEDNICI

Tko je najpopularniji od trojice: nova anketa otkriva što građani misle o Plenkoviću, Milanoviću i Jandrokoviću

Piše PSD
21. svibnja 2020. - 20:23

HRT je objavio rezultate istraživanja HRejtinga.

Istraživanje je od 15. do 18. svibnja za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2 cijela 62 posto, javlja HRT.

Ispitanici su se izjašnjavali o datumu parlamentarnih izbora u uvjetima epidemije te o predsjedniku države Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Kada je riječ o datumu izbora, prema HRejtingu se čini da je mišljenje birača podijeljeno.

O odluci HDZ-a da se Sabor raspusti pet mjeseci prije isteka mandata i da u ljeto idemo na izbore, isti broj ispitanika kaže i da i ne.

Za izbore je 43,5 posto ispitanika, a protiv je 43,9 posto. Suzdržanih je 12,6 posto.

Kada je riječ o mišljenju o trima predsjednicima, Zoran Milanović je za 57,8% ispitanika pozitivan, dok je za njih 33,9% negativan. Prema predsjedniku države je nešto više od 8 posto ispitanika indiferentno.

Kada je pak riječ o dosadašnjem predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, mišljenje više od polovice (52,4%) anketiranih o njemu je uglavnom ili potpuno negativno, a samo 28,9% ga smatra pozitivnim. Njih 17,4% ga ne doživljava, dok više od jedan posto (1,3%) ne zna tko je Gordan Jandroković.

53 posto ispitanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića smatra uglavnom pozitivnim, dok ga negativno ocjenjuje 37,5 posto ispitanika, a njih 9,5 posto nema stav o Plenkoviću.

Incident u Okučanima nije utjecao na mišljenje građana o Plenkoviću i Milanoviću. Oni su, naime, ocijenjeni približno jednako kao i prošlog mjeseca.

Podijeljenost vlada oko postupka Zorana Milanovića, tj. njegovog neodlaska u Okučane. Podupire ga 43,9% ispitanika, dok ga ne podupire 46,2%. Ukupno 10 posto je onih koji ili nemaju stajalište (9,0%) ili se nisu željeli izjasniti (0,9%) o predsjednikovu odlasku iz Okučana zbog natpisa "Za Dom spremni" na majci jednog od sudionika službenog protokola, javlja HRT.

18. travanj 2024 03:34