StoryEditorOCM
ForumBORBA ZA TURISTE

Slovencima ipak nismo ‘crvena zona‘: najave njihovog ministra zdravstva o mogućem zatvaranju granica s Hrvatskom vlada je na koncu demantirala

Piše PSD
23. lipnja 2020. - 21:19

Od proteklog vikenda, kada se nanovo razbuktala zaraza koronavirusom, u Hrvatskoj rapidno raste broj zaraženih i situacija se komplicira. Prije sedam dana imali smo jednog novooboljelog, a danas čak 30, čime smo po aktivnim slučajevima prešli 100 oboljelih. Dobra je vijest što ni jedan nije u teškom stanju ili na respiratoru.

Nema još ni eksponencijalnog rasta, no moglo bi ga biti vrlo brzo nastavi li se zaraza širiti istim tempom.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u utorak novi režim koji će se provoditi na hrvatskim granicama s BiH i Srbijom, a koji bi mogao uključivati i ponovnu obveznu samoizolaciju od 14 dana.

U srijedu je sastanak Nacionalnog stožera na kojem će vjerojatno donijeti odluku kojom će promijeniti režim koji u ovom trenutku postoji na graničnim prijelazima Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali i kada je u pitanju putovanje za državljane Kosova i Sjeverne Makedonije.

"Sutra ćemo donijeti odluku, znate da one stupaju na snagu u 00 sati sljedeći dan; međutim ne bih sada prejudicirao, ali vjerojatno režim koji je postojao - a to znači samoizolacija za one koji dolaze iz smjera tih država, sutra će o tome biti riječi i vjerojatno ćemo donijeti odluku na tom tragu, ali pričekajmo do sutra", naglasio je Božinović.

U Istri oštrije mjere 

Nakon što su bili "korona-free zona" 70 dana, a onda "uvezli" tri slučaja iz BiH te Srbije, u Istri će sve poduzeti da se epidemija ne proširi kad im stiže najveći broj turista.

– U srijedu ćemo objaviti nove mjere. Nećemo sve zatvoriti kao u ožujku, ali ćemo zatražiti da se postroži pridržavanje određenih mjera – najavio je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

U Istri reagiraju s razlogom jer su svi slovenski mediji te dio austrijskih prenijeli izjavu slovenskog ministra zdravstva Tomaža Gantara.

On je poručio kako će, čim se broj zaraženih u Sloveniji poveća i utvrdi da su zaraze "uvezene" iz Hrvatske ili se dnevni broj novozaraženih popne na još višu razinu, Hrvatska biti proglašena "crvenom zonom". To bi značilo da svi slovenski državljani koji dođu iz Hrvatske natrag kući moraju u dvotjednu samoizolaciju.

Austrijski mediji također pišu kako bi "san o odmoru na hrvatskom Jadranu mogao biti kratkoga vijeka" jer Slovenija razmišlja o zatvaranju granice prema susjednoj zemlji.

Kleine Zeitung navodi da je dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj ponovno postao dvoznamenkast. Prema slovenskim pravilima, Hrvatska je sigurna zemlja sve dok nema više od 10 zaraženih dnevno na 100 tisuća stanovnika u razdoblju od 14 dana.  Pišu i kako je Slovenija zbog uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom već ukinula blaži režim na granici za putnike iz BiH i Srbije te da već nekoliko dana u Ljubljani vlada zabrinutost zbog velikog prekograničnog prometa s Hrvatskom. 

Zbog tog Gantarova upozorenja, slovenska vlada je danas bila zasuta upitima, a tijekom dana iz Slovenije su stigle puno blaže izjave i objašnjenje da će bez obzira na povećanje broja novih slučajeva režim prelazaka granice ostati kao i do sada.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin kazao je kako Hrvatska i dalje ostaje epidemiološki sigurna destinacija za Slovence.

"Epidemiološka situacija slična je u objema državana, a izjava ministra zdravstva Tomaža Gantara o Hrvatskoj kao potencijalno epidemiološki opasnoj destinaciji za Slovence bila je "nedovoljno promišljena", rekao je u glasnogovornik slovenske vlade koji je ujedno i jedan od vodećih infektologa.

Slovenci odmah iza Nijemaca drugi po broju noćenja 

Koliko su nam gosti iz Slovenije važni govore i najnoviji podaci o noćenjima. 

Prema prvi rezultatima sustava eVisitor, koji sadrži promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je tijekom produženog vikenda, odnosno od 19. do 22. lipnja ostvareno 185.389 dolazaka i 842.659 noćenja. Od ukupnog broja noćenja domaći turisti ostvarili su 23 posto, a strani 77 posto.

Najbrojniji su bili Nijemci (202 tisuće noćenja, 24 posto udjela u ukupnim noćenjima), a odmah iza njih Slovenci (168 tisuća noćenja, 20 posto udjela), te gosti iz Austrije (79 tisuća noćenja, 9 posto) te Češke (63 tisuće noćenja ili 7 posto).

25. travanj 2024 20:51