StoryEditorOCM
ForumMELEM NA RANU

Radnica Bellevuea: ‘Plakala sam od sreće kad je Birkenstock kupio hotel. Bivši šefovi mi 20 godina nisu plaćali doprinose‘

Piše T. Gattin
25. travnja 2023. - 12:14

Jedan od najstarijih hrvatskih hotela prvi put se spominje oko 1875. pod imenom Hotel de la Ville. Vodio ga je Spiridone Tocigl, a bio je poznat po znamenitoj kavani i ljekovitim kupkama uz nadzor hotelskog liječnika. Poput nekih drugih splitskih kuća i ovaj hotel precizno svjedoči povijesnim previranjima i ugošćuje znamenite ličnosti svog vremena – napisao je arhitekt Damir Rako 2019. godine na Facebooku o splitskom hotelu Bellevue.

Kroz priče o građevinama piše o povijesti našeg grada.

- Početkom XX stoljeća turizam se pojavljuje kao moda aristokracije i visoke građanske klase. Tada vlasnik hotela postaje J.L. Crown i mijenja mu ime u Grand hotel Bellevue. Prvo veliko preuređenje provedeno je 1933. Hotel je dobio grijanje, toplu vodu, lift i kupaonice uz sobe. Između ostalih, u Bellevue su boravili Agatha Christie i Anatole France. 60-ih i 70-ih godina kavana i hotel su bili središnje mjesto za Splitski festival, a i važna kulisa u Smojinoj seriji Velo misto. Danas je splitski Bellevue oronula ljepotica i mjesto nostalgije - napisao je splitski arhitekt, te napomenuo da je 2019. godine cijena sobe u Bellevueu iznosila oko 50 eura - nastavio je splitski arhitekt.

- Na Mediteranu ne postoji nijedna vrijedna palača koja nudi tako "privlačne" cijene kao hotel Bellevue u Splitu – dodao je Damir Rako.

Privlačne cijene za takvu lokaciju zaista bile su dugi niz godina dok je hotelom bespravno upravljala tvrtka u stečaju "Laurus Bellevue", dok je vlasnik hotela, tvrtka "Laurus" koja je također u stečaju, s Gradom Splitom i državom vodila sporove oko vlasništva nad tim biserom s Prokurativa. 

image

Hotel i kavana Bellevue

Božidar Vukičević/Cropix

No, nije uvijek bilo tako. 

Smiljana Reić Šerbo, koja je u Bellevueu radila od 1964. godine i tako provela 35 godina, prisjeća se ranijih vremena.

- Nakon što smo digli kredit i preuredili hotel, dug banci smo vratili u roku samo dvije godine jer je hotel od poslovanja imao para ko blata - kaže nam.

image

Smiljana Reić Šerbo



 

Jakov Prkić/Cropix

Ona je jedna od radnika koji su kupili i otplatili dionice "Laurusa. U Splitskoj banci je, kaže, 1993. godine uplatila 20.000 njemačkih marka za dionice, da bi u mirovini mogla dobivati dividendu. Umjesto toga sada živi od 1675 kuna mirovine za 35 godina staža.

- Nikada se nisam makla s radnog mista iz hotela Bellevue, ali su nam šefovi bez našeg znanja mijenjali naziv poslodavca i nisu nam plaćali doprinose. Njoj čak 20 godina. Duguju joj plaću za 3 godine - dodaje.

- Molila sam boga da dođe netko tko ima novca i kupi hotel - kazala nam je.

Novi vlasnik hotela "Bellevue" je Klaus Alex Birkenstock, vlasnik obližnjeg hotela "Ambasador" kojeg je prije nekoliko godina kupio stari hotel na tom mjestu, potom ga srušio i sagradio novi objekt. Radi se nekadašnjem vlasniku brenda Birkenstock. U njegovo ime ponudu za Bellevue predala je tvrtka "Retoi".

- Kada je pročitana njegova ponuda od 14.111.111 eura, svi radnici smo zapljeskali, sretni što postoji mogućnost da nešto dobiveno. Momak iz njegovog tima kazao mi je da će nas radnika isplatiti do zadnjeg penija. To je čestito stvorenje - priča Smiljana Reić Šerbo.

Da su radnici to čekali puno godina, kaže nam Mirko Punoš, još jedan od poslednik bivših zaposlenika hotela Bellevue.

image

Nekadašnji djelatnici Bellevue-a odahnuli su kad su čuli tko ih je kupio

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Novac koji dobijemo u stečaju "Laurusa" malo će nam poboljšati standard - kaže nam taj 79-godišnjak.

Dodaje da radnici mogu biti zadovoljni. No, je li se to odnosi na sve biše radnike jer mnoge je "Laurus" prebacio u tvrtke kćeri, koji su onda završile u stečaju, a nisu imale imovne od koje bi se ti radnici naplatili.

image

Mirko Punoš

Ante Čizmić/Cropix

- Zadovoljni smo s izborom kupca hotela Bellevue. Njegov poslovni image daje nam garanciju da će radnici iz tvrtki kćeri Laurusa dobiti otpremnine i nadoknadu za dionice. Ide se na to da se namire bivši radnici pet povezanih društava - Ero, Gašpić, Central, Slavia i Bellevue. Kupac hotela će do 1. srpnja položiti razliku kupovnine. Negova ponuda za kupnju Bellevuea došla je kao melem na ranu radnicima. Jer ako su potraživanja vjerovnika "Laurusa" 6,2 milijuna eura, preostaje više od 7 milijuna eura za dioničare. To su država s 93 posto dionica i bivši radnici koji drže 7 posto. No, malo je onih koji su i otplatili te dionice - kaže nam Mirko Punoš.

image

Hotel i kavana Bellevue

Božidar Vukičević/Cropix
image

Hotel Bellevue

Duje Klarić/Cropix
28. travanj 2024 02:17