StoryEditorOCM
ForumKRENULE KRITIKE

Procurio Berošev prijedlog nove reforme zdravstva: Lokalne bolnice vraćaju se državi?!

Piše Ivanka Toma/JL
20. listopada 2021. - 17:56

Iz kabineta ministra zdravstva Vilija Beroša danas je na 24 adrese poslan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, s pozivom da Berošu dostave primjedbe na njegov prijedlog. Adrese od kojih je Beroš zatražio mišljenja su one strukovnih udruga, sindikata, te Hrvatske zajednice županija.

Prijedlog se, međutim, munjevito proširio i izvan tih krugova, i već su ga tijekom ranih prijepodnevnih sati proučili u oporbenim političkim strankama, a iz SDP-a je stigla prva izrazito negativna reakcija. Ona se odnosi na Berošev naum po kojemu bi se bolnice iz županijskog prevele u državno vlasništvo, ukinuli bi se županijski zavodi za javno zdravstvo, zavodi za hitnu medicinu, a tu bi bilo još drugih izmjena kojima bi se lokalne vlasti razvlastile u odnosu na pružanje zdravstvenih usluga.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić oglasio se na Facebooku i s pozicije bivšeg zagorskog župana i žestoko napao HDZ zbog toga nauma, te vladajuću stranku optužio da želi oteti zagorske bolnice.

- U Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti HDZ-ova ekipa želi doslovce “potezom olovke” oteti Županiji njezinu imovinu i osnivačka prava za: Opću bolnicu Zabok, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, kao i Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo. Stanovnici županije i KZŽ ulagali su vlastita sredstva u naše zdravstvene ustanove, da bi ih na kraju HDZ-ova vlada otela.

Zagorke i Zagorci su ponosni, marljivi ljudi, okrenuti budućnosti i prosperitetu Zagorja, a ovo je nedopustivo i kaubojski - napisao je Hajdaš Dončić i u zadnjoj rečenici pitao je li to prvi korak prema privatizaciji Specijalnih bolnica i Zavoda za javno zdravstvo.

Svojoj objavi priložio je članke 47. i 48. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predlaže ministar Vili Beroš, a u kojima je pobrojano sve na čemu se županije razvlašćuju u području pružanja zdravstvene skrbi.

03. srpanj 2024 00:05