StoryEditorOCM
ForumZORAN MILANOVIĆ:

"Plenković priprema udar na demokratski poredak! HDZ želi kontrolu nad VSOA-om!"

Piše Jutarnji.hr
6. srpnja 2023. - 20:26

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obraća se hrvatskoj javnosti u izravnom televizijskom prijenosu na svim nacionalnim televizijama, kako je to ranije najavio njegov glasnogovornik Nikola Jelić - prenosi Jutarnji.hr.

- Ustav kojemu sam prisegnuo me obvezuje pa sam odlučlio obavijestiti hrvatsku javnost o prijetnji demokratskom poretku koju sprema Vlada Andreja Plenkovića.

Namjeravaju mimo Ustava staviti VSOA-u pod izravno upravljanje Ministarstva obrane.

Suprotno demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje kojim bi privremenog čelnika agencije postavljao i razrješavao ministar obrane.

To je politički udar Andreja Plenkovića koji RH vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke.

HDZ sada želi kontrolu nad VSOA-om, koja bi u tom slučaju bila izuzeta od nadzora.

Kao predsjednik Republike pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovalstima. I danaas sam pozvao predsjednika Vlade da razgovaramo i dogovorimo novog kandidata. On mora biti imenovan usuglašavanjem predsjednika Republike i Vlade. Sve izvan toga predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji.

Podsjećam, jedan od temelja moderne Hrvatske republike bilo je stavljanje tog sustava pod demokratsku kontrolu.

Obje službe stavljene su pod civilni nadzor i upravljanje predsjednika Republike i Vlade. Tako je suzbijena politizacija tih službi i onemogućena zlouporaba od strane političkih stranaka.

Nakon današnjeg njegovog istupa, bojim se da on već dugo planira stranački udar na vojnu agenciju. Ja sam mu još u rujnu prošle godine predložio razrješenje sadašnjeg ravnatelja. Predsjednik Vlade je dobio isti nalaz kao ja, ali nije prihvatio moju inicijativu. Odbijao je svaki razgovor i nije smatrao potrebnim usuglasiti se o imenu novog ravnatelja, iako je to dužan po Ustavu. Svjedočili smo njegovoj ucjeni. Nema kandidata za ravnatelja dok se predsjednici Republike i Vlade ne usuglase. To moraju znati i svi časnici koji imaju ili će imati ambiciju obavljati taj posao. Uvjeren sam da neće sudjelovati u nasrtajima Vlade u ustavni poredak.

Do ovog predsjednikovog obraćanja dolazi nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak rekao da sastanka oko kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) na koji ga je pozvao predsjednik Republike Zoran Milanović neće biti dok se Milanović ne ispriča.

Milanović je ranije u četvrtak pozvao premijera da žurno, već danas, održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e s obzirom na to da 10. srpnja istječe mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu.

30. travanj 2024 11:08