Restoranima se rad u zatvorenim prostorima dopušta, ali kafićima još uvijek ne, odlučio je Nacionalni stožer prilikom novog popuštanja epidemioloških mjera. Iako je prvi dio odluke ocijenjen dobrim, ovaj drugi dio naišao je na neodobravanje struke. Ugostitelji odluku nazivaju diskriminatornom jer dijeli struku i pravi razlike. Ustvari, ono što vrijedi za restorane, ne vrijedi i za caffe barove.
- Puštaju svadbe, puštaju restoranima rad u zatvorenom, a kafići ne mogu. Ispada da korona neće na svadbe ni u restorane, ali hoće doć u kafiće - kaže Albert Bajrami, vlasnik "Galerije", koji pred objektom ne može računati na veliku terasu. U ulici je imao pet stolova, no zbog propisanog razmaka ostala su mu samo dva. Raditi na dva stola jednostavno se "ne isplati nikome, ko bi otvaro".
- Ako su mi s razmakom digli taracu, onda su mi trebali dopustiti da mogu prebaciti stolove niže u nastavku ulice, naravno gdje nema ulaznih vrata da ne smeta nikome. Znači samo malo povući terasu prema dole. Ali drže se plana, a trebao je netko doć i reć "O.K., imaš dva stola, slobodno se pomakni malo niže, nećeš dobit nikakvu kaznu". Pošao bi možda dva metra niže pa bi bio i otvorio, ovako još ne radim - pojašnjava Bajrami, na čijem su objektu vrata zatvorena još od lanjskog studenog.
Kao i njegovim kolegama iz susjednih ulica koji su u sličnoj situaciji – ovise o radu u unutarnjem prostoru. Većina tih malih kafića ustvari je obiteljski biznis. Bajrami, koji i sam radi u svom kafiću, koji je sad već zatvoren više od pola godine, iskreno će kako je "s financijske strane strašno teško".
Oslonjeni na potpore
- Oslonjen si na potpore, a one kasne po dva mjeseca. Što god planiram, oni ulete s mjerama. Svaki put se tako nešto dogodi. Kada dopuste rad unutra, otvorit će lokal.
Što očekuje od sezone, kaže, skoro ništa, kao ni prošle godine.
- Neka dođu kod bilo kojeg ugostitelja koji se pridržava mjera čak i puno više, barem u mom slučaju, nego što su mjere propisale. Siguran sam da bi bilo tko od nas tko realno gleda dao pametnije zaključke - kaže Menalo.
- Mi smo upoznati sa svim mjerama za unutarnji prostor, da ne može biti stol leđa o leđa, da nema zadržavanja na šanku, da nema harmonike i svi zagrljeni... nama je to jasno, a i ljudi su se tako navikli. U mene su stolovi svaki tri metra jedan od drugog, ljudi to cijene jer vide da mi je stalo da je situacija dobra - ističe ugostitelj.
O zaradi se, procjenjuje, neće moći govoriti barem još godinu do dvije. Strahuje li da će, kad krene, biti problem doći do djelatnika.
- Iskreno, zazvao sam jednog čovjeka i odmah mi se javio na posao. Toliko je ljudi bez posla i u situaciji da ne mogu birati. Što će se dogoditi ako se sezona razbukta, vidjet ćemo.
Matematika ne laže
Vlasniku caffe bara "Giro" Tomislavu Njavru neshvatljivo je to "sudaranje odluka koje nisu logične".
- Osobno imam, hvala Bogu, nekakvu opciju, imam tu taracu, sreća, lijepa su vremena. Kad imaš stolova vanka pa i radiš nešto, ali opet bez unutarnjeg prostora je jako teško. A ako je rješenje još ovih 15 dana, istrpit ćemo i to - kaže Njavro aludirajući na to kako bi se i kafićima, u slučaju dobre epidemiološke slike, dopustilo raditi u zatvorenom od sredine lipnja.
Spominje kako je naša Županija dopustila otvoriti tarace objekata tek dva mjeseca nakon ostalih. Sve to utječe na poslovanje
- Država je bila O.K. s potporom za radna mjesta jer kud bi radnici, na berzu? Svi su pod potporom. Ali kad dođemo u situaciju da radnici budu na naš teret, s ovim prometom to se neće moći izdržati. Matematika ne laže, jedan plus jedan je dva. Problem je što smo se svi iscrpili. Sigurno u godini nismo radili pola godine - kaže Njavro, a Maro Radić, vlasnik caffe bara "Fontana", dodaje:
- Bili bismo zadovoljniji da možemo raditi i unutra. Diskriminiraju nas. To je pošlo predaleko. U noćnim satima kad bi se moglo nešto raditi, mi nismo mogli. Teško je ostvariti zadovoljavajući prihod kojim bismo mogli plaćati troškove.
Iako ima nekoliko stolova na ulici, ipak nerad u unutarnjem prostoru na poslovanje mu puno utječe.
- Drže teoriju da u noćnim satima kad su decibeli jači dolazi do bližih kontakata. Nije pravedno i ne bi trebalo praviti razliku - poručuje Radić, u čiji objekt većinom navraćaju domaći. Djelatnici su na broju, njih sedam, uz, naravno, potporu.