StoryEditorOCM
ForumSTRAŠNA PRIČA

Obitelj Hrvatice s Novog Zelanda preklinje za pomoć, potpuno su očajni: ‘Bolnica Maju želi skinuti s aparata, ne žele ju više oživljavati‘

Piše Silvija Novak/JL
16. rujna 2022. - 16:50

Obitelj koja se još sredinom devedesetih iz Zagreba preselila na Novi Zeland, poduzela je pravne korake kako bi spriječili bolnicu da njihovu Maju (44) skinu s aparata za održavanje na životu. Majina sestra, Mirela Šaban, za Jutarnji je rekla da je obitelj očajna i čine sve kako bi Maji pomogli.

‘Maja je prekrasna mlada žena, model i plesačica, i zaslužuje svaku šansu za život. Ima i dvogodišnjeg sinčića koji treba svoju mamu‘, kazala je Mirela.

Mučna priča počela je još u travnju nakon što su Maju počele mučiti strašne glavobolje. Otišla je k liječniku koji joj je dijagnosticirao tumor na mozgu. Podvrgnuta je operaciji, no stanje joj se dodatno pogoršalo i bio je potreban novi zahvat. Kako nam priča Mirela, Maja je preživjela tu drugu operaciju te je smještena na odjel intenzivne njege u bolnici u Aucklandu.

Međutim, u iduća je tri mjeseca dobila infekciju herpesom, ugrušak u nozi i upalu pluća, a 1. kolovoza i covid zbog čega je premještena na posebni izolirani odjel bolnice. Ondje, dok nikoga nije bilo u blizini, doživjela je srčani udar. Kad ju je medicinsko osoblje pronašlo, bila je posve plava, nije disala, a na monitoru je bila ravna crta. Tada su pristupili oživljavanju i Maja je sada priključena na aparate za održavanje na životu.

image

Prije nekoliko godina

Privatni Album/

Liječnici kažu kako su šanse za njezino preživljavanje skoro nikakve jer je pretrpjela teško oštećenje mozga te kažu da je neće oživljavati u slučaju da ponovno dobije srčani udar ili to bude potrebno iz nekog drugog razloga. No obitelj se s time ne može pomiriti te su zatražili istragu, mišljenje drugog neurokirurga, kao i angažirali odvjetnika.

‘Osjećamo kao da je se bolnica želi što prije riješiti‘, kaže Majina sestra Mirela. ‘Naša mama Nevenka, koja je medicinska sestra s više od 30 godina iskustva, sad je stalno s Majom i spava kod nje u bolnici kako bi joj pomogla i oživljavala je u slučaju da opet bude potrebno, jer joj bolnica ne želi pomoći.‘

Majina obitelj s čitavom je pričom izašla i u medije kako bi i na taj način pokušali pomoći svojoj sestri i kćeri.

Na upit novozelandskih novinara, glavna medicinska službenica bolnice u kojoj leži Maja, doktorica Margaret Wilsher, rekla je kako su ovakve situacije uvijek jako mučne za obitelj čiji se član nalazi u tako teškoj situaciji, no da bolnica nastavlja surađivati s Majinom obitelji. Liječnici s odjela intenzivne njege, pak, kažu kako bi bilo najbolje Maju skinuti s aparata za održavanje na životu i dopustiti joj da umre u miru.

‘Maja miče očima i usnama te ponekad trzne rukom‘, kaže Majina sestra Mirela. ‘Želimo pokušati sve što možemo kako bi Maji pokušali pomoći. Mislimo da još ima nade, a bolnica ne želi pomoći.‘

Mirela i Maja su sestre među kojima je samo 10 mjeseci razlike i odrasle su kao da su blizanke, išle u isti razred u osnovnoj školi u Zagrebu i silno su povezane. Zajedno s obitelji su se iz Hrvatske preselile na Novi Zeland, a Mirela je kasnije s vlastitom obitelji, mužem i sinom, otišla u Australiju, dok je Maja ostala na Novom Zelandu.

Nažalost, Majina majka Nevenka i sestra Mirela nisu u kontaktu s Majinim partnerom koji je odveo njihovog sinčića na nepoznatu lokaciju tako da obitelj uopće ne zna gdje su.

image

Maja i Mirela na vjenčanju

Privatni Album/

‘Majin partner joj uopće ni ne pokušava pomoći i već je zvao pogrebni servis da organizira sahranu za Maju. Trenutno ne znamo gdje su niti on, niti Majin i njegov sin. Zbog toga smo zvali i policiju‘, kaže očajna Mirela.

Neutješna sestra pokrenula je i GoFund me kampanju te i na taj način želi pomoći svojoj Maji.

02. svibanj 2024 19:32