StoryEditorOCM
ForumZAŠTITA PUČANSTVA

Nošenje maski definirano je Zakonom, slijedom toga propisana je i kazna. Ipak, postoji jedna ‘kvaka‘...

Piše Marijana Cvrtila/PSD
17. rujna 2021. - 22:12

Koji to zakon nalaže da se moraju nositi maske? – pitanje je koje su ovih dana, unoseći se u lice ravnatelju Osnovne škole "Krapinske Toplice", ponavljali istomišljenici roditelja učenika te škole koji im danima daju potporu u odbijanju pohađanja nastave jer ne žele da dječak nosi masku.

Na stranu činjenica da, odlukom osnivača i nadležnog stožera, učenici te škole na nastavi, pa ni u višim razredima (a dječak je učenik osmog razreda) uopće ne moraju nositi maske te je ona obvezna samo za vrijeme korištenja zajedničkih prostorija (hodnik, toalet).

Za početak, nije zgorega podsjetiti, o nošenju maski u uvjetima proglašenja epidemije decidiran je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (ZZP), koji u članku 47. kaže: "Radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti iz stavka 1. ovoga članka, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ministar može narediti posebne sigurnosne mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti“. Među pobrojanim mjerama izrijekom se navodi (čl. 47., stavak 2., točka 9.) i "obveza pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske“.

Kazna 500 kuna

Slijedom toga, propisana je i kazna: u članku 76.c odrezana je novčana globa od 500 kuna za fizičku osobu ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. PU krapinsko-zagorska u srijedu je ispisala sedam prekršaja upravo po članku 47. st. 2. t.9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru).

U Zakonu stoji i da se zaštita pučanstva od zaraznih bolesti ostvaruje obveznim mjerama za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti koje mogu biti opće, posebne, sigurnosne i ostale. Nacionalni stožer civilne zaštite, među ostalim, dosad je donosio više odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski (zatvoreni prostori, bolnice, ustanove socijalne skrbi, javni prijevoz, a prema posljednjima i drugi prostori i okolnosti kada nije moguće da u prostor ulaze samo osobe koje posjeduju digitalnu COVID potvrdu). Međutim, treba navesti da se takve odluke nisu primjenjivale na rad odgojno-obrazovnih ustanova, točnije, mjere i upute za odgojno-obrazovne ustanove, pa tako i one o nošenju maski, donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U najnovijim preporukama za ovu školsku godinu tako stoji da najmlađi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj, kao i lani, maske na nastavi u učionicama uopće ne moraju nositi. Maske su obvezne u predmetnoj nastavi, to jest za učenike viših razreda (od 5. do 8.) osnovne škole ako u učionicama nije moguće održati razmak između osoba od 1,5 metara, a u srednjim školama od dva metra. Međutim, novost je ove školske godine da čak i kada u učionicama nije osiguran takav razmak, ali je epidemiološka situacija na nekom području izrazito povoljna, maske ne moraju nositi ni učenici viših razreda osnovne škole ni srednjoškolci.

Ipak, postoji "kvaka". Odluku o nenošenju maske u tim situacijama donosi nadležni lokalni stožer ali "na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača“. U slučaju, primjerice, poput najnovijeg koji se dogodio u Sinju, gdje gradonačelnik Miro Bulj i sinjski Stožer civilne zaštite preporučuju da nitko od školske djece ne nosi masku u školama, takve preporuke nemaju nikakvo uporište u propisima. Naime, da bi takva odluka bila donesena potrebna je suglasnost osnivača škole, a to je Splitsko-dalmatinska županija.

Sinjski slučaj

Da bi u sinjskim školama djeca mogla pratiti nastavu bez maski, najprije takav prijedlog osnivaču mora doći iz samih škola i nakon konzultacije s njihovim tijelima poput školskih odbora i vijeća roditelja, a onda se prijedlog šalje osnivaču na suglasnost te tek tada ide odluka nadležnog lokalnog stožera.

Ustavnom sudu već su poslani zahtjevi za ocjenom ustavnosti i pojedinih mjera, i pojedinih članaka iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (među kojima i o članku 47. te nošenju, odnosno kaznama za nenošenje maski), ali i ovlastima Nacionalnog stožera civilne zaštite u donošenju mjera.

Ustavni sud stoji uglavnom na poziciji legitimnosti takvih odluka i djelovanja, odnosno, spomenimo samo odluku od 8. lipnja ove godine u kojoj, uz ostalo, stoji: "Stožer je imao i ima zakonsku ovlast za donošenje mjera... kako bi se spriječilo širenje epidemije/pandemije bolesti COVID-19 i tako zaštitili životi i zdravlje građana Republike Hrvatske“. Također, utvrdili su da nametanje obveze korištenja maski za lice "predstavlja nužnu mjeru poduzetu sa svrhom zaštite zdravlja cjelokupne populacije koja se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske“.

20. travanj 2024 07:18