StoryEditorOCM
ForumIZ PRVE RUKE

Naš pomorac skoro je mjesec i pol dana u izolaciji, u Kini pa u Splitu: Čim mi završi karantena, idem u brice, pa ću onda vidit obitelj i prijatelje

Piše Ana Franić/SD
13. ožujka 2020. - 14:37

Krajem siječnja stigli smo u Kinu i već tada je cijela situacija oko koronavirusa poprimila veće razmjere. Posao je bio obustavljen i na putu za Kinu smo znali da će biti restrikcija. Kada smo došli u luku, nitko nije smio ići s broda, ali i nitko od Kineza nije mogao kod nas. Samo su kineske vlasti došle izmjeriti cijeloj posadi temperaturu i to je bilo to od kontakata, objašnjava nam Splićanin koji je u Kini na brodu u svojevrsnoj izolaciji bio mjesec dana.

Od kineskih vlasti dobili su naputak kako svaki član posade mora dva puta dnevno mjeriti temperaturu, a te su podatke njima slali na dnevnoj bazi.

- Odmah su i stopirane sve smjene kako bi se zaštitila posada, ali i kako se ne bi riskiralo da se oni koji dolaze na brod razbole. Bilo je u tom trenutku pametnije sve obustaviti nego riskirati, primjerice, da netko dođe na brod i da se ispostavi da ima koronavirus. Tada bi cijeli brod išao u karantenu – govori nam 29-godišnjak.

Dobili su odmah i posebne upute kako se ponašati, po cijelom brodu su bili postavljeni dezinfekcijski sprejevi, a ako bi zbog posla izlazili na palubu osim standardne opreme morali su nositi zaštitne maske, naočale i rukavice.

- Nije bilo nekog pretjeranog straha među posadom. Obavljali smo svoj posao i znali smo da smo na brodu u tom trenutku najsigurniji jer nismo imali kontakta ni s kim s kopna. Nije lako kad ne znaš što te čeka, koliko će to trajati, ali tako je i u cijelom svijetu- priča nam ovaj Splićanin, koji se već prije mjesec i pol dana suočio s onim s čime se mi u Hrvatskoj tek počinjemo suočavati.

Krajem veljače dobio je obavijest kako ide kući. Objašnjava nam kako su osjećaji bili podijeljeni, s jedne strane neopisiva sreća jer napokon ide kući, ali s druge strane strah zbog aerodroma i aviona jer su to mjesta na kojima se najlakše zaraziti zbog velike koncentracije ljudi.

Prije odlaska s broda i na aerodromima mjerena mu je temperatura, a dobio je i posebnu masku koju je trebao nositi cijelim putem te dezinfekcijska sredstva zbog održavanja higijene ruku.

- Kada sam svojoj obitelji javio da stižem doma bili su presretni, ali je onda krenula i cijela logistika jer sam znao da ću morati u kućnu samoizolaciju na 14 dana. Kako živim sa sestrom, najjednostavnije rješenje je bilo da se ona odseli kod roditelja kako bih ja bio sam u kući. Mami k'o mami najvažnije je bilo da ja dođem u Split i da sam što dalje od Kine, samo mi je rekla neka nam najveći problem bude to što te nećemo moći vidjeti prvih 14 dana-  priznaje nam.

Na splitskom aerodromu je dobio rješenje o samoizolacijii na 14 dana te kontakt dežurne epidemiologinje s kojom se čuje svaki dan. Obitelj po njega na aerodrom nije smjela doći zbog mjera predostrožnosti, a prije dolaska poslao im je spisak hrane koje mu treba kako bi mu napunili frižider.

- Prvih par dana sam spavao i dolazio sebi zbog vremenske razlike, a onda sam si počeo zadavati zadatke kako bi mi što brže prošlo vrijeme. Prvo je na red došlo pranje robe, ipak su u pitanju dva puna kufera tako da se zabavi čovik dok to sve sredi. Sam si kuham tako da ode nešto vremena i na smišljanje jela, a čak sam se uhvatio i kolača koji mi inače nisu jača strana- sa smiješkom nam priznaje.

Preko videopoziva razgovara s obitelji i prijateljima kao i kad je na brodu, a vrijeme krati i gledanjem serija i filmova.

- Vrtim programe na televiziji i iznenadi se čovik koliko ih imaš u paketu, a inače ih ne gledaš jer svi imamo njih par koje uvik okreneš. Uspija sam čak sredit i ormar i napokon maknit robu koju ne mogu obuć, a stoji tamo jer nikako nisam ima vrimena da to maknem- približava nam svoju svakodnevicu u izolaciji.

Najteže mu je, kaže, što su lijepi i sunčani dani, a on ne smije preko kućnog praga.

- Sve bi da sad za kavu na suncu uz more. Nije lako stat zatvoren u stanu sam, dosadno je. Pogotovo jer sam navikao kad se vratim s broda da sam uvijek u pokretu i nekom điru, ali što je tu sada. Zbog dobrobiti svoje obitelji i ostalih ovo je najpametnije što sam trebao napraviti.

Inzistirao sam na tome da budem sam ovaj period kako se ne bi ne daj bože što dogodilo jer bi mi najgore bilo da sam zarazio nekog jer nisam pazio. Najvažnije je da se ljudi kojima je propisana samoizolacija toga i pridržavaju jer nije to odlučeno bezveze, nego zbog prevencije i zaštite svih nas.

Karantena ti završava u nedjelju, što ćeš prvo napraviti?

- Da budem iskren, prvo idem pravac kod brice na šišanje i sređivanje brade, a onda napokon vidjeti obitelj i prijatelje.

 
23. travanj 2024 17:18