StoryEditorOCM
ForumKORONAVIRUS

MINISTAR TURIZMA ‘Imamo pad. Za domaće goste pripremamo popuste od 50 posto‘ HRVATSKA VELEPOSLANICA PRI EU U SAMOIZOLACIJI ‘Dobro sam‘

Piše :
Hina, Goran Penić, Augustin Palokaj, Jutarnji.hr, Barbara Ban
6. ožujka 2020. - 17:57
Hrvatska stalna predstavnica u EU, Irena Andrassy, stavila se u samoizolaciju jer je bila u kontaktu s osobom koja ima koronavirusProfimedia/Cropix/Salto Eastern Europe And Caucasus Resource Cen
  • Novi slučaj zaraze u Hrvatskoj, 11. oboljela osoba je bliski obiteljski kontakt drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu
  • Ministrica Divjak donijela odluku o odgodi svih organiziranih putovanja u inozemstvo učenika osnovnih i srednjih škola
  • Zbog pojave koronavirusa odgođen je i prvi sastanak koji se trebao održati u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU
  • Hrvatska stalna predstavnica u EU, Irena Andrassy, stavila se u samoizolaciju jer je bila u kontaktu s osobom koja ima koronavirus
  • Prvi slučajevi zaraze koronavirusom potvrđeni u Srbiji i Vatikanu, u Sloveniji šest oboljelih
  • U petak je u Nizozemskoj preminula prva osoba zaražena koronavirusom
  • Broj zaraženih je diljem svijeta prešao 100.000
  • U Iranu u samo 24 sata 1234 novooboljelih

--------------------

NOVO, 17:35 U Bosni i Hercegovini potvrđen je treći slučaj zaraze koronavirusom, izjavio je u petak poslije podne u Banjoj Luci ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić.

On je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao kako je virus COVID-19 testiranjem utvrđen kod muškarca srednje životne dobi iz mjesta Čelinac pokraj Banje Luke.

Riječ je o osobi koja je u BiH doputovala iz Italije potkraj veljače, zajedno s muškarcem kod kojega je ranije ovog tjedna također potvrđena prisutnost koronavirusa što je bio prvi takav slučaj u BiH. Virus je potom identificiran i kod njegovog sina, učenika jedne banjolučke osnovne škole.

Muškarac kod kojega je virus potvrđen u petak u stabilnom je stanju i podvrgnut je  bolničkom tretmanu i izolaciji a poduzete su mjere kako bi se identificirale sve osobe koje su s njim bile u kontaktu.

Svi će oni biti pod pojačanim nadzorom kako bi se kontroliralo njihovo zdravstveno stanje. 

----------------------------

16:50 Ministar zdravstva Vili Beroš nakon završetka izvanrednog sastanka ministara zdravstva zemalja članica EU-a kazao je da i Hrvatska i Europska unija u ovom trenutku imaju dovoljno resursa za odgovor na širenje koronavirusa, ali je pitanje koliko će ta kriza potrajati.

Beroš je ovaj izvanredan sastanak sazvao kako bi ministri zdravstva ponovno razmijenili iskustva o tome što je dosad učinjeno u njihovim zemljama na suzbijanju infekcije koronavirusa i koliko su poduzete mjere učinkovite. Više o tome pročitajte OVDJE.

---------------------------

16:33 Hrvatska veleposlanica pri EU Irena Andrassy koja se nalazi u samoizolaciji  jer je bila u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom, za N1 je kazala: "Dobro sam, hvala, samoizolacija je mjera predostrožnosti u skladu s protokolom Vijeća Europske unije, za dobrobit kolega u Vijeću i Stalnom predstavništvu pri EU u kojemu isto provodimo mjere predostrožnosti".

Nastavlja da Predsjedništvo Vijeća poduzima i druge odgovorne mjere u koordinaciji s Glavnim tajništvom Vijeća koje šalje redovita izvješća i prati situaciju te da će detalji biti objavljeni nakon što situacija bude jasnija.

----------------------------

16:10 Stožer civilne zaštite objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u nakon što je jutros u Hrvatskoj potvrđen 11. slučaj zaraze.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su dobili informacije da se diljem Hrvatske provode sve planirane aktivnosti te da sustav u tom smislu funkcionira onako kako je zamišljeno.

"Kao što vam je poznato, o tome će profesorica Markotić, iz Klinike za infektivne bolesti je potvrđena još jedna osoba zaražena koronavirusom. To je jedanaesta osoba, ona je u Varaždinu", kazao je dodavši da se radi o osobi koja je u obiteljskom kontaktu s ranije zaraženom osobom iz Varaždina.

"Završio je Vijeće EPSCO-a, Hrvatska aktivno sudjeluje u ovoj situaciji kao zemlja koja predsjeda vijećem Europske unije. Što se tiče onoga što je u Bruxellesu zaključeno je da se kroz integrirani politički odgovor na krizu, koji smo mi aktivirali, naglasila dodatna potreba za solidarnošću, solidarnim pristupom i suradnjom. To uključuje podizanje svijesti u europskoj javnosti jer se epidemiološka situacija u Europi pogoršava", kazao je Božinović.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", kazala je da je 11. zaraženi blizak kontakt zaražene osobe iz Varaždina i ima blaže simptome.

"Drago mi je čuti da što manje slučajeva ima, to onda ima i reperkusije i pozitivnu ili negativnu reakciju u turizmu. Saslušali smo sve županijske centre u kojima su bili prisutni i direktori tih zajednica, saslušali smo što će raditi.

U ovom trenutku ću reći da ćemo i mi snažnije i jače ići s promocijom Hrvatske za hrvatske državljane, za one koji su već ionako htjeli putovati, da ćemo imati akciju koju ćemo idući tjedan predstaviti, a radi se o akciji 'Tjedan odmora vrijedan'. Građani Hrvatske imat će 50 posto popusta na usluge više od 100 sudionika poput Croatia Airlinesa, Jadrolinije, Plitvica u trajanju od tjedan dana", kazao je ministar turizma Gari Cappeli.

Cappeli je kazao da se vidi manjak turista.

"Još smo kad gledamo od 1.1. na 0 ili u blagom plusu, ali od kraja veljače imamo pad. Pad iz Koreje i Kine je 50-60 posto. Pripremamo marketinške akcije", rekao je Cappelli te je dodao kako je Hrvatska ipak auto destinacija i da je to sreća u ovoj situaciji.

"Glavna sezona još nije ugrožena, ali usporen je booking za četvrti mjesec, pa i peti i šesti", kazao je.

Na pitanje prijeti li nestašica lijekova zbog koronavirusa, ministar Božinović kaže da se ne očekuju.

"Ovo o čemu je danas bilo govora u vijeću u fromatu EPSCO-a, gdje je bio ministar zdravstva i na razini EU, pogotovo kada su u pitanju infektivne bolesti, razgovara se o dostatnoj opremi i stvaranju zaliha ali ovo nitko nije dovodio u pitanje i o tome nema govora", kazao je Božinović.

--------------------------

15:40 Donosimo aktualne brojke o broju oboljelih i mrtvih od koronavirusa u svijetu. Ukupno je zabilježeno 100.679 slučajeva, od čega je 3,412 smrtnih slučajeva.

Najviše oboljelih je u Kini - 80,559, od čega 3,042 smrtnih slučajeva. Kina bilježi danas 30 novih žrtava. Južna Koreja danas bilježi jedan novi smrtni slučaj. Ukupno imaju 6,593 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 309 novih potvrđenih slučajeva. Ukupno su preminule 43 osobe.

Iran danas bilježi najviše novih slučajeva zaraze - 1,234. U toj je zemlji ukupno zaraženo 4.747 ljudi, od čega su 124 osobe preminule. Novih je 16 smrtnih slučajeva.

U Italiji nema novozaraženih niti smrtnih slučajeva. U Francuskoj su umrle još dvije osobe, kao i u Španjolskoj i Sjedinjenim Državama te Velikoj Britaniji. Francuska ima ukupno devet žrtava, Španjolska pet, SAD 14, a Britanija dvije.

------------------------

15:21 - Stožer za civilnu zaštitu Istarske županije priopćio je kako su danas u Istri uzeti uzorci kod dvije osobe koje se nalaze u samoizolaciji, zbog sumnje na zarazu koronavirusom (COVID-19).

-O rezultatima nalaza uzoraka, bit ćete naknadno obaviješteni, priopoćeno je.

------------------------

14:45 U tramvajima ZET-a postavljeni su plakati kojima se građani savjetuju kako se zaštititi od koronavirusa.

14:20 Treća osoba zaražena koronavirusom u Varaždinu i jedanaesta u Hrvatskoj muškarac je u dobi od 60-tak godina, koji je u rodbinskoj vezi s drugim zaraženim i ima blage simptome bolesti, izvijestio je u petak načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Više pročitajte OVDJE!

20. travanj 2024 11:26