StoryEditorOCM
ForumIZVANREDNA PRESICA 

Milanović točno u podne pozvao novinare na Pantovčak. Očekuje se da će otkriti nove detalje oko Turudića i Mamića!

Piše Marko Špoljar/JL
3. veljače 2024. - 11:06

Nešto prije 9 sati iz Ureda predsjednika RH stigla je obavijest da će Zoran Milanović danas točno u podne održati konferenciju za medije.

Iako u pozivu na press konferenciju nije bilo niti slova o čemu će predsjednik države govoriti, za pretpostaviti je kako je razlog njegova obraćanja Vladin prijedlog da se za novog glavnog državnog odvjetnika izabere sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Milanović je jučer iz Dubrovnika poručio da Turudić ne smije biti novi glavni državni odvjetnik jer "postoje ozbiljne sigurnosne zapreke" te dodao da će pričekati par dana prije nego o tome progovori i dati premijeru Andreju Plenkoviću "vremena da se informira i reagira".

- U slučaju tog tipa (suca Turudića, nap. a.), jer ne mogu ga drukčije nazvati, postoje ozbiljne sigurnosne zapreke (da ga se izabere za glavnog državnog odvjetnika) ... Taj čovjek naprosto ne može biti sudac ... Radi se možda o najozbiljnijoj situaciji ove vrste u kojoj je Hrvatska bila od 1995. godine. Možeš tolerirati jedno vrijeme njegove gadarije, politiziranje, obilaske političkih skupova i braniteljskih polupokušaja polupuča - i to dok si predsjednik županijskog suda. Dakle, morao bi biti potpuno distanciran, hladan, nepristran, a ti tamo vodiš strinu, zaovu, daidžu, amidžu, ženu, s cijelom obitelji dolaziš u taj šator i nakon toga ideš na sud koji donosi tajne mjere i ti si u svim tim stvarima prisutan. To je incest - rekao je jučer Milanović.

image
Ante Cizmic/Cropix

Na opasku novinara da je taj primjer javnosti poznat te na pitanje znači li to da onda postoji nešto ozbiljnije, predsjednik države je rekao: "Apsolutno".

- Nema tu ništa posebno. Milanović očito iz nekih svojih političkih razloga izlazi s podacima koji su krajnje neobični - uzvratio je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dodao je kako je Turudić sudac Visokog kaznenog suda "koji je prolazio sigurnosne provjere po zakonu 2009., 2014. i 2019. godine", te da "sada slijedi nova provjera".

- Milanović se referira na neke tada tajne izvide iz 2015. godine, uvijek je to vezano za pitanje njegovog poznanstva sa Zdravkom Mamićem, nema tu ništa spektakularno, nikakvih posebnih novih saznanja - rekao je Plenković.

image
cropix
30. travanj 2024 02:23