Ako do sad niste znali što je to etilen-oksid, ovo ljeto sigurno ste ga zapamtili. Gotovo da nije bilo tjedna u zadnja tri mjeseca, a da neki proizvod nije povučen s trgovačkih polica zbog prisutnosti etilen-oksida. Najčešće su to sladoledi, keksi sa sjemenkama, jogurti, a jučer je zbog etilen-oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo nekoliko pakiranja vitamina, minerala i elektrolita u tabletama koje na hrvatsko tržište stavlja tvrtka Decathlon. Dobavljač je francuski Strapharm.
Sve je počelo kada je u aditivu E410 otkrivena prisutnost etilen-oksida kao i u sezamu. U svim europskim državama krenula je lavina opoziva.
Ovo ljeto kod nas su povučena dva voćna jogurta Dukatos proizvođača Dukat, zatim sladoledi Snickers, Twix, Bounty i M&Ms proizvođača Mars Hrvatska d.o.o., kao i nekoliko sladoleda u većim pakiranjima iz Metro Cash & Carryja, te vrhnje za kuhanje Bravo Crema iz Konzuma i Cremino za kuhanje tvrtke Stanić… Zbog postojanja zabranjenog pesticida u sjemenkama sezama koje se koriste u proizvodnji krekera s tržišta je ovaj mjesec povučen proizvod Gustoni Cracker Sesam njemačke tvrtke Dennree GmbH. Također Ministarstvo poljoprivrede nedavno je opozvalo i sladolede Milka classic štapić 4x100 ml, lješnjak štapić i classic štapić zbog utvrđenog etilen-oksida u aditivu koji se upotrebljava u proizvodnji sladoleda, a iz Sparovih supermarketa povučeno je pet okusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.
Obavijesti o kontaminaciji dolaze preko Koordiniranog sistema brze razmjene podataka (Sciri), a povlačenja se provode pod nadzorom nadležnih agencija EU.
Što je etilen-oksid?
Etilen-oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi u proizvodnji kemikalija dok u prehrambenoj industriji u EU, njegovo korištenje nije dopušteno. Može se koristiti kao biocid i dezinficijens. To je visoko reaktivni plin, toksičan ako se proguta i otrovan ako se udiše. Izaziva iritaciju dišnog sustava, pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu, uzrokuje teško oštećenje oka, a ima i štetne učinke na plodnost.
Vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, a studije su dokazale njegova kancerogena svojstva. Dobiva se od sjemenki rogača, a koristi se u proizvodnji etilen glikola koji se koristi kao antifriz.
Godinama je korišten kao pesticid u poljoprivredi, obično za čišćenje silosa od parazita. U Europskoj uniji više nije ni na listi aktivnih tvari dopuštenih za zaštitu biljnih nasada. Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz trećih zemalja gdje je korištenje etilen-oksida u prehrambenoj industriji dopušteno. Najviše ga je bilo u sezamovim sjemenkama uvezenim iz Indije, a više od polovice europskog godišnjeg uvoza od 70.000 tona sezama dolazi upravo iz Indije. Otamo dolazi i sporni rogač koji se koristi kao aditiv u europskim proizvodima
Predstavnici hrvatskih proizvođača tražili su stoga bolji nadzor proizvoda koji se uvoze iz zemalja koje nisu u Uniji jer, kako je objasnila Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore, ako Hrvatska mora zadovoljiti visoke europske kriterije, moraju ih zadovoljiti i ostali koji uvoze u našu državu.
Na razini EU-a proizvodi se bez procjene rizika odmah povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid što inače nije bio uobičajeni postupak.
Povezuju ga s karcinom dojke
Etilen-oksid, još je 1981. zabranjen u hrani na prostoru tadašnje Europske ekonomske zajednice. Američki znanstvenici spoj povezuju s oboljenjima raka dojke kod žena i malignim oboljenjima limfnih čvorova. Pri sobnoj temperaturi to je bezbojan plin koji služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama. Upotrebljava se tako kao sredstvo za suzbijanje štetočina, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu spojeva poput akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih tvari.
Kako navodi Otrovno.com, iako je u nekim proizvodima bio prisutan u koncentracijama i do tisuću puta iznad maksimalno dopuštenih granica za rezidualne tvari u EU (primjerice, na sezamovim sjemenkama ga smije biti najviše 0,05 mg/kg), etilen oksid je proglašen tek potencijalnim kroničnim rizikom, jer bi potrošač morao konzumirati kontaminirane sjemenke svaki dan tijekom života, i to u velikim količinama, da bi zdravlje bilo ugroženo.
Nasuprot tome, mikrobiološki parametri, kao što su bakterije iz roda Salmonella spp, Listeria Monocytogenes, Escherichia coli, bakterijski toksini, Norovirusi ili histamin mogu predstavljati ozbiljan i akutan rizik za potrošače neposredno nakon konzumacije proizvoda, posebice ako nije dobro termički obrađen.