StoryEditorOCM
ForumMINISTAR OTKRIO

Imamo rekordan broj novozaraženih: u Hrvatskoj zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Beroš: Već poslijepodne krećemo s novim mjerama

Piše Jutarnji.hr
10. srpnja 2020. - 14:15

Nacionalni stožer objavio je da imamo 116 novozaraženih.

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima nakon sastanka Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa u Banskim dvorima. Dogovorene su nove mjere o kojima će se detaljnije znati već danas poslijepodne, javlja Jutarnji list.

- Jasno je da okupljanja uzrokuju povećani broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo, da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bismo bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana, rekao je Beroš.

Dodao je i da će se donijeti nove upute oko korištenja maski u ugostiteljstvu i trgovinama, jer je procijenjeno da su te djelatnosti najveći rizik za infekciju.

Istaknuo je i da za sada još uvijek neće biti restrikcija i zabrana, već slijede selektivne i ciljane mjere.

Kada je riječ o mjerama predviđenima za vjenčanja i slična okupljanja, Beroš kaže da vjeruje da će takve mjere pomoći.

- Ako smo svi dovoljno svjesni da na taj način smanjujemo širenje virusa, mislim da će to pomoći. Recentni događaji dokazju da će se morati pridržavati mjera. Čuli smo da bi virus mogao i duže vrijeme biti prisutan među nama. Nadzor je predviđen, u noćnim klubovima je to poboljšalo rezultate i smanjio se broj novooboljelih iz tog bazena. Mislim da ćemo ponovno pokazat kao nacija svjesnost i odgovornost i spriječiti širenje virusa, rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na turizam i rekao da trenutno nema turista koji su se zarazili u Hrvatskoj. No ako se takav slučaj i dogodi, procedura je jasna. 

- Svi koji imaju simptome bit će smješteni u zdravstvene ustanove, a oni koji nemaju, provest će se samoizolacija ili u kontekstu bilateralnih dogovora s matičnom državom, oni će biti vraćeni u te države.

Beroš je najavio i da će se poduzeti posebne mjere na granici sa Srbijom, s obzirom na eksploziju broja novih slučajeva zaraze u toj zemlji. 

Istaknuo je da su svakodmevne pres konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite odigrale važnu ulogu.

- U ovom trenu mislim da situacija to zahtijeva i razmislit ćemo o vraćanju presica, rekao je. 

Odgovorio je i na pitanje o posjetu roditelja bolesnoj djeci u bolnicama. 

- Treba razgraničiti boravak roditelja sa teško oboljelom djecom koji nikad nije zabranjen. Roditelji te djece kada je to moguće će i dalje boraviti sa svojom djecom. Tu je riječ samo o posjetama koje su se u određenim županijama ukinute zbog epidemiološke situacije. Ekspertna skupina je našla jedan zadovoljavajući model za to...

Na kraju je odgovorio i na pitanje hoće li ostati ministar zdravstva i u novoj vladi.

- Nismo o tome još razgovarali, ali posvećen sam epidemiji i svim drugim okolnostima u zdravstvu i volio bih participirati u rješavanju istih, zaključio je Beroš.

Županijski stožeri tijekom jutra su objavili da imamo više od 110 novozaraženih.

19. travanj 2024 12:25