StoryEditor
ForumNJEMAČKI POLITIČAR

Erik Marquardt: Nakon snimki o zlostavljanju migranata hrvatska vlast više neće moći negirati nasilje koje se događa

Piše PSD
11. listopada 2021. - 19:33
'Nije bila nikakva tajna da se izbjeglicama ne samo uskraćuju njihova prava na postavljanje zahtjeva za azil, nego da se krši i njihovo ljudsko dostojanstvo' (ilustracija)Tom Dubravec/Cropix

Nakon objavljivanja novih dokaza o nasilnim pushbackovima na granici s BiH, njemački političar traži konzekventno djelovanje Europske unije. Ne smije se tolerirati kršenje zakona i ljudskih prava na vanjskoj granici EU-a.

"Najnoviji izvještaji međunarodnog novinarskog istraživačkog tima, potkrijepljeni obilnim dokazima, o nasilnim ilegalnim pushbackovima migranata od strane hrvatske policije na hrvatsko-bosanskoj granici, nisu uistinu iznenađujući", kaže Erik Marquardt, član njemačke stranke Zeleni i glasnogovornik frakcije europskih Zelenih u Europskom parlamentu, u razgovoru za Deutsche Welle.

"Svatko tko je otvorenih očiju obilazio ta pogranična područja mogao je vidjeti da se tamo sustavno koristi nasilje naspram izbjeglica. Nije bila nikakva tajna da se njima ne samo uskraćuju njihova prava (na postavljanje zahtijeva za azil, nap. red.), nego da se krši i njihovo ljudsko dostojanstvo", kaže Marquardt. On sam je o tome u više navrata izvijestio zastupnike u EP, a o tome smo i mi već ranije pisali.

image
Snimka nasilja nad migrantima uznemirila je Europsku komisiju i članice EU-a koji su takvu praksu godinama financirali
Jutarnji list

Ono što je sada novo je obilje nedvojbenog dokaznog materijala koji je sada uzbudio ne samo europske političare nego i širu europsku javnost. "Godinama hrvatske vlasti negiraju sve optužbe i ono što se stvarno događa. Pokušavalo se diskreditirati civilno društvo i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Tvrdilo se kako oni surađuju s krijumčarima ljudi i time se željelo osporiti njihovu vjerodostojnost. Takva propaganda hrvatskih vlasti sada više nije moguća", kaže Marquardt.

zločin protiv čovječnosti

Sada su dokazi međutim nesporni i više nije moguće negirati povrede zakona i načela pravne države u tim situacijama. To je uvidjela i hrvatska vlada koja je poduzela prve korake: neki policajci su suspendirani, najavljuju se daljnje istrage. Po svoj će prilici biti i kadrovskih konzekvenci.

Dosad su mnogi odvraćali pogled, najvažnije je bilo da izbjeglice ne dolaze u Europu. "No tu se ne radi o pogrešnom parkiranju. To su stvarno kriminalni postupci, tu se radi o zločinu protiv čovječnosti", naglašava europski parlamentarac. Do toga je moglo doći jer pojedinim zemljama članicama EU-a nije na vrijeme stavljeno do znanja da se neće tolerirati sustavna kršenja zakona i prava, piše Deutsche Welle.

image
Neki policajci su suspendirani, najavljuju se daljnje istrage. Po svoj će prilici biti i kadrovskih konzekvenci. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina 
Željko Puhovski/Cropix

Pritom, međutim, naglašava Marquardt, ne treba kriviti samo hrvatsku stranu. "Ja ne vjerujem da Hrvati načelno imaju loše namjere. To treba gledati u europskom kontekstu. Naravno da sada ne treba štititi hrvatsku vladu ili lokalne vlasti, ali treba se shvatiti da su Europska komisija i članice EU-a takvu praksu godinama financirali", kaže zastupnik Zelenih.

"Tako je, primjerice, Njemačka Hrvatskoj na raspolaganje stavljala i terenska vozila i financijska sredstva. Osim toga iz Njemačke se nisu mogle čuti riječi kritike mada su optužbe protiv postupaka hrvatske policije već godinama poznate, i to ne samo od nevladinih organizacija, nego i od institucija UN-a", kaže Marquardt i dodaje: "Uvjeren sam da su i zemlje članice i Europska komisija toga već odavno svjesne, ali oni su pokrivali takvu praksu."

Vjera u pritisak javnosti

Za njemačkog i europskog političara je jasno da "ako Hrvatska želi biti članicom Šengenskog sporazuma, Europska komisija ne može više zatvarati oči pred onim što se događa na vanjskim granicama EU-a." Marquardt se nada da će pritisak javnosti sada biti dovoljno velik da se to više ne tolerira.

Po njegovom mišljenju tu se radi o načelnoj odluci u kakvoj Europi želimo živjeti. "To je takoreći odluka između dva tima: s jedne strane su oni koji se zalažu za načela pravne države, za vladavinu prava i za temeljne vrijednosti Europske unije. Na drugoj strani su oni koji to sve ne žele i niječu."

image
'Svatko tko je otvorenih očiju obilazio ta pogranična područja mogao je vidjeti da se tamo sustavno koristi nasilje naspram izbjeglica' (ilustracija)
Tom Dubravec/Cropix

Marquardt ne poriče migrantski izazov na razini Europe, ali se izričito zalaže za to da se pitanje izbjeglica i migranata koji žele doći u EU rješava u skladu s načelima poštivanja pravne države i ljudskog dostojanstva. "Temeljna prava se moraju poštivati", naglašava njemački političar.

On tu polaže velike nade i u novu njemačku vladu u kojoj će, po svemu sudeći, važnu ulogu igrati i njegova stranka Zelenih. "Njemačka vlada mora vidjeti što može učiniti kako bi se okončalo to kršenje ljudskih prava od hrvatske vlade. Treba jasno staviti do znanja da se ne može ući u Schengen ako se ne poštuju temeljna prava i pravila na granicama", smatra Erik Marquardt, , piše Deutsche Welle.

image
 Erik Marquardt član je njemačke stranke Zeleni i glasnogovornik frakcije europskih Zelenih u Europskom parlamentu
AFP
item - id = 1134245
related id = 0 -> 1148198
related id = 1 -> 1147424
04. prosinac 2021 22:01