StoryEditorOCM
ForumORGANIZIRANI ZLOČIN

Eksplozivno izvješće: francuski kler u zadnjih 70 godina seksualno zlostavljao 216.000 djece, najviše dječaka. ‘Zlostavljanje je bilo sustavno!‘

Piše Anita Belak Krile/sd
5. listopada 2021. - 12:11

Istraga o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Francuskoj pokazalo je da su svećenici i drugi pripadnici klera od 1950. godine seksualno zlostavljali oko 216.000 djece. Izjavio je to danas Jean-March Sauve, državni dužnosnik i predsjednik komisije koja je radila obimno izvješće o pedofiliji u Crkvi.

Predsjednik komisije također je kazao kako bi broj zlostavljanih mogao narasti i do 330.000 ako bi se uključili  i vjernici koji su radili za Crkvu. Istraga je pokazala da je 60 posto žrtava pretrpjelo ozbiljne smetnje u kasnijem životu u svom emocionalnom i seksualnom razvoju. 

Stručnu komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi. Kad je započela s radom, uspostavila je posebnu telefonsku liniju putem koje su prijavljivani slučajevi pedofilije. Sauve je rekao da su izvješćem, koje ima 2500 stranica, pokušali kvantificirati broj počinitelja i broj žrtava.

Na predstavljanju izvješća nevedeno je kako su otkrili da je u zadnjih 70 godina unutar francuske Katoličke crkve djelovalo između 2900 i 3200 pedofila od ukupno 115.000 svećenika i drugih pripadnika klera u Francuskoj.

“Zlostavljanje je bilo sustavno”, naveo je Sauve kritizirajući crkvenu hijerarhiju.

”Crkva ne samo da nije poduzela potrebne mjere da spriječi zlostavljanje, nego je i okrenula leđa. Nisu prijavljivali zlostavljanje, a nekad su svjesno djecu dovodili u kontakt s predatorima”, poručio je Sauve, a prenosi BBC.

Istaknuo je kako problem pedofilije nije riješen te da on i dalje postoji. Zamjerio je Crkvi da je pokazivala potpunu i okrutnu ravnodušnost prema žrtvama te da je takav stav počela mijenjati tek 2015. i 2016. godine.

Većina žrtava bili dječaci iz različitih društvenih slojeva. 

“Vi ste sramota čovječanstva”, žestoko je poručio voditelj udruge žrtava Francois Devaux predstavnicima Crkve, koji su također bili na predstavljanju izvješća.

Devaux je Crkvu optužio za kukavičluk kazavši: “U ovom paklu događali su se gnjusni i masovni zločini. Dogodilo se i nešto gore. Izdaja povjerenja, izdaja morala i izdaja djece”.

image
 Jean-Marc Sauve 
Thomas Coex

Istraga je preporučila promjene crkvene prakse, uključujući ograničenja tajnosti ispovijedi u slučajevima zlostavljanja.

Prije osnivanja komisije papa Franjo je obvezao one koji znaju za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi da to prijave svojim nadređenima, a ove je godine napravio dosad najveću reviziju crkvenih zakona u posljednjih 40 godina, prema kojoj inzistira da biskupi poduzmu mjere protiv pripadnika klera koji zlostavljaju maloljetnike i pripadnike ranjivih skupina.

Istragu neovisne komisije zatražili su francuski biskupi 2018. nakon učestalih skandala seksualnog zlostavljanja maloljetnika u drugim zemljama. Namjera im je bili razotkriti zlostavljanja i povratiti povjerenje javnosti u Crkvu. Izvješće je temeljeno na crkvenim, sudskim i policijskim arhivama, kao i intervjuima sa svjedocima.

Francuska Katolička crkva je u nedjelju na Twitteru objavila molitvu u ime žrtava seksualnog zlostavljanja, a molitvu nastavljaju i dalje. 

image

 
Eric Cabanis
03. svibanj 2024 15:56