StoryEditorOCM
ForumDAMIR TRUT

Drugi čovjek Nacionalnog stožera: Ne znam jesu li djeca sigurna u školama! A o ukidanju propusnica ćemo se vjerojatno dogovoriti idući tjedan

Piše PSD
5. svibnja 2020. - 19:28

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut bio je gost Dnevnika N1 televizije gdje je rekao kako Stožer nije raspravljao o odgodi nastave.

- HZJZ-u je dan naputak da napravi upute kako škole trebaju funkcionirati. Odluke koje se tiču škola donosit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te osnivači škola - rekao je Damir Trut.

Na pitanje je li odgovornost prebačena na leđa roditelja, rekao je da država nije prebacila odgovornost na bilo čija leđa te da su upute donesene kako se nitko ne bi ugrozio. Upitan pak jesu li djeca sigurna u školama rekao je:

- Ne znam jesu li djeca sigurna u školama.

Rekao je kako se o vozačima kamiona vode sastanci.

- O vozačima skrbimo od prvog dana, oni su potegnuli veliku odgovornost, iz drugih su zemalja dovozili sve potrebno za daljnji život i zbog toga opskrba u državi nije stala ni u jednom trenu. Vremenom smo neke elemente njihove i sigurnosti njihovih obitelji raspravljali, za njih su organizirane posebne karantene, kao i o izolacije u njihovim domovima. O njima se vodi briga, ali se vodi briga i o tome da se zaraza ne unosi u zemlju - rekao je.

Kazao je i kako nema informaciju o tome što je bilo na sastanku.

- To je odluka EU, oni će donijeti odluke kako dalje postupati o graničnim pitanjima. Sve je vezano za epidemiološku situaciju, koja je u nekim zemljama još nepogodna. Svaki dan razgovaramo o tome - kazao je Trut.

Kada su u pitanju propusnice, za N1 je rekao kako će se o njihovom ukidanju vjerojatno dogovoriti tijekom idućeg tjedna.

- Do sada smo izdali dva milijuna e-propusnica. One su napravile svoju zadaću, spriječile tj. onemogućile kretanje, što je bila epidemiološka mjera. Smanjili smo granice za kretanje, no pratimo dalje i analiziramo situaciju stalno.

19. travanj 2024 21:32