StoryEditorOCM
ForumRAVNATELJ HZJZ-A

Capak progovorio o prvim rezultatima seroloških testova: "Imamo napravljenih oko 500 uzoraka. Broj pozitivnih je očekivano nizak, do dva posto"

Piše PSD
3. lipnja 2020. - 08:49

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV objasnio je kako će izgledati predizborna kampanja. Rekao je da je hodogram za izbore dogovoren s DIP-om, no još neke stvari treba "ubaciti" u postojeći epidemiološki okvir.

- Sad se upravo razgovara o izbornim skupovima - kazao je Capak i najavio da bi i te preporuke mogle biti gotove u ponedjeljak te da će ih objaviti DIP. No, pravila su dobro poznata - i na skupovima će vrijediti upute za održavanje fizičke distance, higijenu i dezinfekciju.

Mnogi političari koji su već sad u kampanji krše preporuke, na skupovima se rukuju, tapšaju građane. Capak ima poruku za njih.

- Iako imamo izvanrednu epidemiološku situaciju, kakvu bi mnogi poželjeli, još ne preporučujem takav tip kontakta, rukovanje s nepoznatim ljudima. Preporučujem da to bude neki drugi tip pozdrava. Kao na primjer kratki naklon i pozdrav ili dodir laktovima - kazao je Capak.

Mnogi se boje da bi turisti koji su počeli pristizati u Hrvatsku mogli donijeti zarazu. Capak kaže da je to realan strah te da su i epidemiolozi zabrinuti jer mnogi turisti dolaze iz zemalja u kojima je situacija lošija nego kod nas.

- Realno je da će dogoditi neki pojedinačni slučaj, da nam netko donese koronainfekciju. Ono što je bitno, to su naši kapaciteti za njihovu brzu dijagnostiku, izolaciju, stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Na taj način smo i dosadašnju situaciju rješavali. Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista - kazao je.

Rekao je da rade na mjerama koje će detaljno propisati postupak u slučaju pojave zaraze kod turista. Bio je krizni sastanak na tu temu.

- Još imamo nekih prijepora oko toga tko bi točno trebao dolaziti u objekt smještaja provjeriti ima li osoba simptome i mogu li oni biti povezani s koronavirusom. Očekujem da će te preporuke biti objavljene u petak - najavio je Capak.

Kazao je da će malo popustiti mjere vezane uz državnu maturu. Kad su radili prve, situacija je bila nešto lošija. - Išli smo s velikim oprezom. Sada razmišljamo da neke stvari popustimo. Na primjer, za osobe koje imaju kronične bolesti, dijete koje ima astmu, za koju smo rekli da treba biti ili s maskom ili u izdvojenom prostoru, mislimo da u ovom trenutku to neće biti potrebno jer u Hrvatskoj trenutno nema ni jednog zaraženog maturanta - kazao je Capak.

Dodao je da su u preporukama stavili mogućnost da maturanti iz samoizolacije pišu maturu jer je riječ o zdravoj djeci. Nisu bolesni, nego su u povećanom riziku. Capak kaže da uz određeni stupanj zaštite mogu pisati maturu. Ali je rekao da u državi nema ni maturanata iz samoizolacije. Komentirao je i slučaj zaraze u školi u Mariboru. Rekao je da nema dojava o takvim slučajevima u Hrvatskoj.

Objasnio je i kako napreduju serološki testovi.

- Mi smo obećali tih 1100 testova koji će nam dati presjek. Imamo napravljenih 650 anketa i oko 500 uzoraka. Broj pozitivnih je očekivano nizak, do dva posto - kazao je.

Dodatno je objasnio kada će se proglasiti kraj epidemije.

- Kada prođe 14 dana, maksimalan period inkubacije, bez novih autohtonih slučajeva. Iako mi u međuvremenu možemo imati još uvijek ljude koji su nositelji virusa tako da je bolje da to bude dvostruko trajanje najduže inkubacije, ali tu treba imati u vidu još nekoliko faktora, a to je da je epidemiju proglasio WHO.

Jedina zemlja koja je proglasila kraj je Slovenija i kod njih je to bilo vezano uz neke gospodarske aspekte. Prema našim zakonima, nama proglašenje epidemije predstavlja mogućnost da koristimo infrastrukturu Stožera civilne zaštite i da imamo mogućnost mobilizacije materijalnih, financijskih i ljudskih resursa u samome zdravstvu što mislimo da nam za sada još uvijek treba - kazao je Capak u Dnevniku Nove TV.

18. travanj 2024 03:45