StoryEditorOCM
ForumPRAVNA BITKA

Američki regulatori i tužitelji iz 48 saveznih država idu u rat protiv Facebooka: ‘Treba ga raskomadati!‘

Piše JL
9. prosinca 2020. - 22:08

Američka Savezna komisija za trgovina (FTC) sudskim putem traži da se razdvoje dijelovi kompanije Facebook, poput Instagrama i WhatsApp-a, te da postanu zasebna poduzeća.

Kako navodi NBC, FTC smatra da se u slučaju Facebooka radi o monopolističkom položaju.

- Facebook zadržava svoj monopol kupujući informatičke tvrtke koje predstavljaju rizik i prijetnju drugim kompanijama, te uvodi restriktivne politike koje nepravedno izostavljaju potencijalne poslovne rivale koje Facebook neće ili ne može kupiti - stoji u tužbi federalnom sudu u Washington D.C.-u.

Tužbom se traži jednakopravnost imovine i poslova te razdvajanje Facebooka od drugih uspješnih brandova. NBC pojašnjava kako se radi o godinama očekivanom potezu jer su Facebook i druge kompanije u proteklih deset godina drastično porasle bez gotovo ikakvog nadzora države. No, to se proteklih mjeseci promijenilo jer je protiv američkih visokotehnoloških korporacija podignuto niz sudskih tužbi. NBC javlja kako su tužbe paralelno pokrenuli i tužitelji u 48 saveznih država i teritorija, svi zabrinuti situacijom oko prevelike moći koju stječe osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

Facebook je u kratkom priopćenju najavio borbu protiv ovakvih planova američkih vlasti navodeći da su prije nekoliko godina upravo od FTC-a dobili sve regulatorne dozvole u preuzimanju kompanija poput Instagrama i WhatsAppa, a sada država odjednom, kako navode, želi sve poništiti i stvoriti opasan presedan s nesagledivim poslovnim reperkusijama.

Otprije je poznato da je sam Zuckerberg ogorčen tvrdnjama o monopolističkom položaju njegove kompanije. Svojim je zaposlenicima, javlja NBC, još lani najavio mogućnost ovakvog scenarija rekavši kako će na sudu "Facebook pobijediti". 

Isti izvor navodi kako se sudsko "razbijanje" ovako velike kompanije nije dogodilo desetljećima, još od 1984. kada je na taj način usitnjena tvrtka AT&T.

19. travanj 2024 23:39