StoryEditorOCM
ForumPOD LAŽNOM ZASTAVOM

Alarm iz Kijeva: Rusi pripremaju napad na nuklearku Zaporižja, radnici su dobili znakovitu poruku. Pojavila se i videosnimka, evo što je uočeno

Piše S. Pg.
19. kolovoza 2022. - 14:01
Nove videosnimke snimljene dronom pokazuju premještanje ruskih oklopnjaka i kamiona sa streljivom u hale s turbinama reaktora, u očitom pokušaju da se ove iskoriste kao ”bunker”SCREENSHOT/TELEGRAM

Ukrajina je upozorila da Rusija danas planira izvesti napad pod lažnom zastavom na nuklearnu elektranu Zaporižja, koju kontroliraju ruski vojnici - javlja Times.

Ukrajinska obrambeno-obavještajna agencija priopćila je kako je dobila informaciju da je Moskva naložila tamošnjim ruskim radnicima da se danas ne pojavljuju na poslu. Nuklearna elektrana, u blizini prve crte bojišnice u gradu Enerhodaru, posljednjih se tjedana više puta našla na meti, a Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje.

Nove videosnimke snimljene dronom pokazuju kako se ruska oklopna borbena vozila i kamioni sa streljivom premještaju u hale s turbinama reaktora, u očitom pokušaju da se ove iskoriste kao sigurni "bunker".

Times je prethodno dobio video i iskaze svjedoka koji tvrde da su ruske snage organizirale napade pod lažnom zastavom kako bi prekinule vezu elektrane s ukrajinskom električnom mrežom i tako ograničile zapadnu potporu Kijevu.

S druge strane, i CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost videa koji je u četvrtak počeo kružiti društvenim mrežama. Nije jasno kada je točno snimljen, a snimka prikazuje jednu od šest turbinskih prostorija smještenih na zapadnoj strani nuklearne elektrane. Vozila, koja izgledaju kao standardni ruski vojni kamioni, nalaze se na krajnjem zapadnom rubu zgrade u prizemlju, nešto više od 130 metara od reaktora. Najmanje pet tih vozila – od kojih je jedno jasno označeno proratnim simbolom "Z" – vidi se na videu, s najmanje dvije konstrukcije nalik šatoru u neposrednoj blizini. U blizini vozila nalazi se niz različitih paleta. Iz videa nije jasno jesu li te palete i konstrukcije nalik šatorima dio ruske vojske ili su povezane s radom elektrane.

Moskva je ranije rekla da je jedina vojna oprema u postrojenju vezana za stražarske dužnosti. U četvrtak je rusko ministarstvo obrane priopćilo da satelitske snimke "pokazuju da oružje, posebno teško, nije postavljeno na području ove postaje". CNN je kontaktirao rusko ministarstvo obrane za komentar o tome što se nalazi unutar i oko vojnih vozila u prostoriji s turbinama, ali nije još dobio odgovor.

image

Nuklearka Zaporižja

Ed Jones/Afp

Prijetnje Njemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj

Igor Kirillov, šef ruskih radioaktivnih, kemijskih i bioloških obrambenih snaga, jučer je ustvrdio da su rezervni sustavi potpore elektrane oštećeni kao rezultat granatiranja. Koristeći slajdove u prezentaciji, sugerirao je da će Njemačka, Poljska i Slovačka biti zasute radioaktivnim česticama ako se dogodi nesreća u postrojenju, najvećem takvom u Europi. Kirilov nije iznio pojedinosti o već počinjenoj šteti, ali se vjeruje da je mislio na dizelske generatore koji pumpaju rashladnu tekućinu u reaktore ako dođe do prekida struje.

Rusija je zaprijetila da će zatvoriti elektranu, koja Europi osigurava višak električne energije, potencijalno prekinuvši opskrbu strujom milijunima ljudi u okolnom području. Na tom mjestu je razmješteno teško naoružanje. Reaktori su obavijeni debelim slojevima čelika i betona, ali eksplozija u turbinskoj hali u kojoj su viđena ruska vojna vozila mogla bi uzrokovati požar koji bi uništio rashladne sustave reaktora, uzrokujući curenje radijacije. To bi dovelo do nuklearne katastrofe razmjera incidenta u Fukušimi u Japanu 2011., rekao je Petro Kotin, direktor Energoatoma, ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju.

Oko 500 ruskih vojnika iz Putinove osobne garde, Rosgvardije, stacionirano je u postrojenju, zajedno s oko 20 nuklearnih stručnjaka iz Kremlja. Zajedno nadziru rad nekoliko stotina ukrajinskih zaposlenika. EU, G7 i 42 zemlje pozvale su Rusiju da odmah povuče svoje trupe iz tog područja.

Predsjednik Zelenski jučer je u Lavovu na zapadu Ukrajine razgovarao s Antóniom Guterresom, glavnim tajnikom UN-a, i turskim predsjednikom Erdoganom. Kasnije je rekao da su razgovarali o "temi nuklearne ucjene od strane Rusije", dodavši: "Ovaj ciljani teror od strane agresora može imati katastrofalne posljedice za cijeli svijet. Stoga UN mora osigurati sigurnost ovog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa."

Erdogan je pristao pomoći u obnovi ukrajinske infrastrukture, uključujući ceste i mostove. Turski predsjednik pojavio se kao važan posrednik u ratu između Rusije i Ukrajine. Turska se nalazi na tankoj diplomatskoj crti, isporučujući bespilotne letjelice Bajraktar Ukrajini — razorno učinkovite protiv ruskog oružja — i zatvorila Crno more za prolazak ruskih pojačanja kroz Bospor, istodobno održavajući trgovinu s Moskvom.

Guterres je ranije upozorio na "samoubilačke" rizike napada na nuklearnu elektranu, čije bi posljedice mogle biti gore od nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine. Kremlj je odbacio pozive na demilitarizaciju zone oko Zaporižja kao "neprihvatljive", rekavši da bi je to učinilo "ranjivijom". Ministarstvo obrane potvrdilo je da će tvornica biti zatvorena ako bude napadnuta.

image

Spasitelj ukrajinskog Ministarstva za upravljanje u hitnim situacijama na vježbi u gradu Zaporižja 17. kolovoza

Dimitar Dilkoff/Afp

Prijetnja na granici NATO-a

Ruski ratni zrakoplovi opremljeni hipersoničnim projektilima raspoređeni su jučer u blizini granica zemalja NATO saveza. Ministarstvo obrane priopćilo je da su tri borbena aviona MiG s projektilima Kinžal, koji mogu nositi nuklearno oružje, isporučena u zračnu bazu Čkalovsk na području Kalinjingrada kao dio "dodatnih mjera strateškog odvraćanja". Kalinjingrad je najzapadnija "predstraža" Rusije, graniči s Poljskom i Litvom. Ratni zrakoplovi bili bi stavljeni u stanje pripravnosti danonoćno i djelovali bi u tandemu sa Šestom zrakoplovnom armijom ruskih snaga, kao i s protuzračnim baterijama i zrakoplovstvom Baltičke flote, dodalo je ministarstvo obrane. Putin se hvalio da ruska nova generacija hipersoničnog oružja može zaobići svaki zapadni obrambeni sustav. Rusija je još ranije razmjestila balističke rakete Iskander kratkog dometa na baltičko područje, gdje ima nekoliko zračnih baza i desetke tisuća vojnika.

image

Pripreme na "najgore" u Zaporižju - vježbanje zaštite protiv radijacije

Dimitar Dilkoff/Afp

Nuklearni stručnjaci ne vide zasad veliku opasnost za Europu

UN-ovo tijelo za nadzor nuklearnog naoružanja i svjetski čelnici zahtijevaju da se jednoj misiji dopusti posjet lokaciji i procjene dosadašnja oštećenja. Ali, nuklearni stručnjaci ne slažu se s nekim od alarmantnijih upozorenja, objašnjavajući glavna opasnost zasad prijeti tek najbližem okružju elektrane i da nema razloga za upozorenja diljem Europe. Stručnjaci su posebno oprezni s bilo kakvim usporedbama s katastrofom u Černobilu 1986. – najgorom nuklearnom nesrećom ikada – čije ponavljanje nije vjerojatno, rekli su.

Prema Energoatomu, ukrajinskoj državnoj kompaniji za nuklearnu energiju, granatiranje elektrane proteklih tjedana oštetilo je suho skladište – gdje se čuvaju bačve s rabljenim nuklearnim gorivom – kao i detektore za praćenje radijacije.

5. kolovoza nekoliko eksplozija u blizini centrale izazvalo je prekid napajanja, a jedan je reaktor bio isključen iz električne mreže, prema UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

25. travanj 2024 21:37