StoryEditorOCM
ĐiradaOD 10. LISTOPADA

Znanstveni skup „Od Kornata preko Velebita – arheologija Sjeverne Dalmacije i Like“

Piše Zadarski.hr
7. listopada 2022. - 12:43

U organizaciji Arheološkog muzeja Zadar, Hrvatskog arheološkog društva, Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Muzeja antičkog stakla u Zadru od 10. do 14. listopada 2022. godine održat će se godišnji znanstveni skup pod nazivom „Od Kornata preko Velebita – arheologija Sjeverne Dalmacije i Like“. Nakon punih 25 godina skup Društva ponovno je u Zadru, u čast obilježavanja 190. obljetnice osnutka Arheološkog muzeja Zadar. Znanstveni skup izvrsna je prilika da se novija istraživanja i njihove rezultate predstavi stručnoj i znanstvenoj javnosti.

Osim u prostorima Arheološkog muzeja Zadar, skup će se održati na nekoliko različitih lokacija: crkva Sv. Donata, Muzej antičkog stakla u Zadru, Sveučilište u Zadru te u Ninu u Baroknoj kući i Muzeju ninskih starina AMZd.

Tijekom skupa predstavit će se tri publikacije: knjiga „A Corpus of Greek Graffiti from Dalmatia“ i “Hvarski arhipelag i arheologija dalmatinskih otoka: od dinamične prošlosti do kulturnog turizma” te časopis “Diadora”.

Također tijekom održavanja skupa moći će se razgledati 5 izložbi: u Arheološkom muzeju Zadar dvije izložbe, “190 godina Arheološkoga muzeja Zadar” i “Kud plovi ovaj brod”; zatim izložba “Antičko staklo u bojama” u Muzeju antičkog stakla u Zadru;  izložba “Muzej između Donata i Foruma” na Sveučilištu u Zadru te izložba “Religije kamenog doba” u Muzeju ninskih starina AMZd u Ninu.

Na skupu će se održati ukupno 46 predavanja razne tematike od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka i podvodne arheologije, dok će u prostorima crkve Sv. Donata biti prezentiran 21 poster sudionika skupa.

Za kraj skupa sudionici će se okupiti na zajedničkoj svečanoj večeri, a kao posebno atraktivan završetak ovogodišnjeg susreta sudionici će provesti na cjelodnevnom stručnom izletu na Velebit.

Tijekom trajanja znanstvenog skupa publikacije i suveniri moći će se kupiti po prigodnim cijenama u Arheološkom muzeju Zadar, Muzeju antičkog stakla u Zadru i na Sveučilištu u Zadru.

Ostvarenje ovog znanstvenog skupa potpomogli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Zadarska županija, Grad Zadar, Grad Nin, Turistička zajednica općine Starigrad, Park prirode Velebit, Turistička zajednica grada Zadra, Turistička zajednica grada Nina, Solana Nin, Maraska i Koncertni ured Zadar, na čemu im zahvaljujemo.

08. svibanj 2024 11:03