StoryEditorOCM
ĐiradaPREDSTAVLJEN PROGRAM 57. GLAZBENIH VEČERI

Umjetnički honorari porasli do 30 posto zbog novog poreznog zakona!

Piše IN
10. srpnja 2017. - 16:33
konferencija_glazbene_veceri3-100717

Koncertom "Opera je u zraku" Simfonijskog orkestra HRT-a u četvrtak se na zadarskom Forumu svečano otvaraju 57. Glazbene večeri u svetom Donatu. Večeri će službeno otvoriti gradonačelnik Branko Dukić, a u ime pokroviteljice festivala, predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, nazočne će pozdraviti njena savjetnica Renata Margaretić Urlić.

Najveći i najznačajniji događaj ovogodišnjih Večeri, kako je istaknuo umjetnički ravnatelj Jurica Šoša, na programu je u ponedjeljak 17. srpnja kada će Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem Ivice Repušića, Zbor HRT-a i Akademski zbor Ivana Gorana Kovačića izvesti "Zadarsku Devetu", zadnju simfoniju Ludwiga van Beetovena.

- To je vrhunac Večeri s preko 120 izvođača na sceni zadarske katedrale. Doživljaj koji će se sigurno isplatiti – kazao je Šoša dodajući da će među solistima nastupiti Evelin Novak (sopran), Jelena Kordić (mezzosopran), Tomislav Mužek (tenor) i Ante Jerkunica (bas).

Kao posebni glazbeni doživlja 57. Glazbenih večeri Šoša je istaknuo nastup Nemanje Radulovića 10. kolovoza, zadnjeg dana festivala, na koncertu pod nazivom "Synergia 6". Riječ je o jednom od vodećih svjetskih violinista koji će ovog ljeta nastupiti i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim večerima.

Među ostalim programima, od njih 11 ukupno, Šoša je istaknuo nastup "Vinko Jelić: Audivi vocem" Zbora HRT-a i Baroknog instrumentalnog ansambla, "Glazbeni dvoboj" talijanskog baroknog ansambla "Il Sogno Barocco" s izvedbama Scarlattija, Corellija i Handela, dva nastupa Zagrebačkog kvarteta s programima "Majstori komorne glazbe" i "Glazba u Marini" (u Marini Dalmacija op.a.) te nastup Zadarskog kvarteta klarineta pod nazivom "Ponos zadarske Glazbene škole" (Abdul-Azziz Hussein, Ante Buturić, Ivan Andrijević i Lovre Lučić).

Proračun ovogodišnjih Večeri iznosi 920 tisuća kuna, od čega je Grada Zadar osigurao 650 tisuća, 150 više nego prošle godine, otkrio je Roman Segarić, predsjednik Vijeća festivala. Ministarstvo kulture je dalo 150 tisuća kuna, turističke zajednice 15 tisuća, a sponzori, među kojima najveći Marina Dalmacija, 60 tisuća kuna, dok je iz vlastith prihoda predviđeno 45 tisuća kuna.

Ulaznice za Večeri prodaju se u Kneževoj palači, a cijena se kreće od 50 do 80 kuna po programu, dodala je Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar. Moguća je i pretplata od 250 kuna za sve programe, a s karticom prijatelj Glazbenih večeri ulaz na sve koncerte je 40 kuna. Ulaznica za studente i učenike glazbenih škola iznosi 20 kuna.

Ovogodišnji troškovi umjetničkih angažmana skuplji su od 25 do 30 posto nego prošle godine, za što treba zahvaliti novom poreznom zakonu, kazao je na kraju umjetnički ravnatelj Jurica Šoša.

30. lipanj 2024 20:03