StoryEditorOCM
ĐiradaZADARSKA KINO ZONA

U srpnju stižu ‘’Ema ‘’, ‘’Razbijačica sustava’’, ‘’Snowpiercer’’, ‘’Pljačka stoljeća’’, ‘’Odisej’’...

Piše Zadarski.hr
1. srpnja 2020. - 10:40

Nakon višemjesečne neizvjesnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, Kino Zona se petak 26.06. vratila na ljetnu pozornicu. Vjerna publika odužila se marljivim organizatorima zavidnom posjećenošću. Prije negoli se velikim platnom odvrtjela hvaljena kolumbijska kriminalistička drama ''Ptice ljeta'', zadarski filmofili su mogli svjedočiti premijernom prikazivanju video najave ovoljetnog izdanja kina, a koliko im se dopala u korist govori činjenica kako je bila ispraćena gromoglasnim aplauzom.

Već dva dana kasnije, prikazana je talijanska komična drama ''Lude od sreće'' koja je očekivano u većem broju privukla pripadnice ljepšeg spola. Ovom prilikom ćemo vam otkriti naslove koji će biti prikazani tijekom srpnja, a s obzirom na broj zastupljenih žanrova, vjerujemo kako će svatko od vas pronaći neki naslov koji mu odgovara.

Srpanj u Kino Zoni tako starta u četvrtak 02.07. uz neobičnu glazbenu dramu ‘’Ema ‘’ proslavljenog čileanskog redatelja Pabla Larraína (''Tony Manero'', ''Ne'', ''Klub''…), priču o strasti, plesu i obiteljskim brodolomima. Glavne uloge tumače Mariana Di Girolamo i Gael García Bernal, a uz posebno priznanje na festivalu u Veneciji, ‘’Emma’’ je osvojila i posebnu nagrada žirija festivala u Ljubljani.

Nedjelja 5. srpnja rezervirana je pak za jednu čistokrvnu dramu koja će vam zasigurno izvući pokoju suzu na oči i ujedno razviti osjećaj empatije spram maloj protagonistici filma ‘’Razbijačica sustava’’. Ova drama o problematičnoj devetogodišnjoj djevojčici koja samo želi normalan obiteljski život zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima, a tome u korist kazuju i brojna priznanja poput ‘Srebrnog medvjeda’ za najbolju redateljicu na prošlogodišnjem Berlinaleu, nagrada za najboljeg skladatelja na Europskim filmskim nagradama ili nagrada za najbolji film na Vukovar film festivalu.

U srijedu 8. srpnja očekuje nas nešto posve drugačije. Publika nam je kroz dupkom ispunjene projekcije filma ‘’Parazit’’ dokazala koliko voli i cijeni rad južnokorejskog majstora režije Joon-ho Bonga, a sad će imati priliku pogledati njegovu SF parabolu društvenog poretka zvanu ‘’Snowpiercer’’. Vizualno raskošan, ispunjen plejadom vrhunskih glumačkih imena poput Chrisa Evansa, Kang-ho Songa, Eda Harrisa, Johna Hurta i Tilde Swinton, ‘’Snowpiercer’’ je film koji će vas bez ikakve sumnje oduševiti, a ujedno i natjerati na razmišljanje.

Nakon smrznutog čovječanstva i pobuni preživjelih, lagano se filmskim vremeplovom vraćamo na Mediteran i njegovo kristalno čisto more gdje u nedjelju 12. srpnja kroz film ‘’Odisej’’ pratimo život i rad slavnog Jacques-Yves Cousteaua. U glavnim ulogama ovog prekrasno snimljenog filma nalaze se poznata imena poput Lamberta Wilsona, Pierrea Nineya i Audrey Tautou, a valja istaknuti i to da je ‘’Odisej’’ većim dijelom sniman kod nas u Hrvatskoj.

Iz morskih dubina isplivat ćemo na ulice talijanskog gradića kojim vlada nasilje. Riječ je dakako o krimi drami ‘’Dogman’’ Mattea Garronea koju ćemo moći pogledati u četvrtak 16. srpnja. Radnja ovog višestruko nagrađivanog filma prati sirotog vlasnika salona za pse Lucia koji pod utjecajem nasilnog Simoncina radikalno mijenja svoj život, i to na gore. Nagrade za najboljeg glumca ne festivalu Cannesu i na Europskim filmskim nagradama dovoljan su razlog zbog kojeg se ‘’Dogman’’ ne propušta.

U nedjelju 19. srpnja stiže nas pak uvrnuta austrijska komična krimi drama ‘’Divlji miš’’ koja kazuje priču o friško otpuštenom glazbenom kritičaru koji se u jeku pripreme za osvetu mora nositi i sa ženinom opsesijom s trudnoćom. Režiju, scenarij i glavnu ulogu bilježi Josef Hader.

Kad već spominjemo uvrnute filmove, u četvrtak 23. srpnja nas očekuje prava fešta bizarnosti. Riječ je o izraelskom filmu ‘’Veliki zli vukovi’’ koji je po svojem prikazivanju među ostalima oduševio i velikog Quentina Tarantina koji ga je bez ustručavanja proglasio najboljim filmom te godine. Priča o osveti, religijskim i nacionalnim prijeporima provučena kroz najtamniju nijansu crne komedije bez ikakve sumnje će vas istodobno prestraviti i nasmijati.

Već tri dana kasnije, odnosno i nedjelju 26. Srpnja jedno posve drugačije iskustvo. U kino nam na veliko platno konačno stiže izvanredni animirani film ‘’Crvena kornjača’’ koji će bez daha ostaviti kako onu najstariju, tako i publiku od 10 godina starosti pa naviše. U ovoj fantastičnoj priči ilustriran je kompletan ciklusa života i što on sam po sebi predstavlja. Od tuge, samoće, frustracija i bezizlazne agonije pa sve do beskrajne ljubavi, sreće, sazrijevanja i rastanka. Što se tiče samih nagrada i nominacija, film Michaela Dudok de Wita je među ostalima osvojio i posebnu nagrada žirija na festivalu u Cannesu 2016., nagradu Annie za najbolji dugometražni animirani film, odnosno, nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma.

Za sam kraj mjeseca, točnije 30. srpnja, posredstvom ‘Festivala Mediteranskog Filma Split’ stiže nam hvaljena argentinska krimi komedija ‘’Pljačka stoljeća’’. Radnja filma temelji se na istinitim događajima koji su se odvili prije više od desetljeća, kad je grupa lopova izvršila nešto što se smatra jednom od najpoznatijih pljački banaka u povijesti Argentine.

I to bi bilo sve što se tiče prve polovice ljetnog programa Kino Zone! Cijene ulaznica za zadarsko kino na otvorenom ostaju 20 kuna, a projekcije će se održavati u 21 sat uglavnom svakog četvrtka i nedjelje u prostoru između crkve sv. Dominika i Kazališta lutaka (prostor Poljane Branka Stojakovića). Ulaznice se mogu nabaviti svakim radnim danom od 8 do 14 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3) ili na lokaciji prikazivanja prije početka projekcije. Blagajna na lokaciji se otvara u 20 sati. 

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar i Koncertnim uredom Zadar.


 


 

18. travanj 2024 19:47