StoryEditorOCM
ĐiradaDETALJNA PROGNOZA

U nastavku dana slijedi pogoršanje vremena, a sutra će biti još gore. U nekim dijelovima Dalmacije već je upaljen i narančasti meteoalarm

Piše Piše PSD
25. prosinca 2020. - 13:21

Za razliku od nekoliko prošlogodišnjih Božića kad je u Dalmaciji sjalo sunce današnji 25. prosinac siv je, tmuran i oblačan. Za ostatak dana i sutrašnju subotu, blagdan svetog Stjepana, upaljen je žuti, u nekim dijelovima Dalmacije i narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno, u ovom slučaju zbog bure koja se očekuje u večernjim satima Božića, podaci su DHMZ-a.

S prognozom za Božić i dane nakon njega javio se i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Nakon Badnjaka toplog kao rijetko kada - u Zagrebu je, primjerice, više od 16 °C izmjerenih u četvrtak bilo samo na Badnjak 2009. godine - slijedi jaka promjena vremena. Kiša, često i obilnija, pad temperature, ponegdje i snijeg, osobito u gorju, te umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana poslijepodne bura u jačanju i širenju prema jugu, gdje će se još zadržati jugo i jugozapadnjak. Na blagdan sv. Stjepana još vjetrovitije i hladnije, u početku s oborinama, pri čemu je snijeg uz buru moguć i ponegdje uz more, a tijekom dana u zapadnim i sjevernim krajevima barem djelomično razvedravanje. U još hladniju nedjelju smirivanje vjetra i prestanak oborina, ali i ponovno sve izraženiji pad tlaka, do večeri i jačanje južine, uz koju će početkom novoga tjedna biti osjetno toplije, ponovno uz kišu čestu, mjestimice vjerojatno i obilniju pa će se oborinskim rekordima iz prvog dijela prosinca vjerojatno pridružiti još poneki. Kao da nam ove godine nije bilo dosta ekstremnih pojava i događaja!?, napisao je Vakula.

PROGNOZA ZA PETAK

Sjeverna Dalmacija

Mjestimice jak južni i jugozapadni vjetar, sredinom dana će oslabiti. Navečer jaka bura. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h.) Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Srednja i južna Dalmacija

Mjestimice jak južni i jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 35-45 čvorova (65-85 km/h) Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

PROGNOZA ZA SUBOTU

Sjeverna Dalmacija

Jaka i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Srednja i južna Dalmacija

Jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

20. travanj 2024 16:31