StoryEditorOCM
ĐiradaIZMJENA PROGRAMA

Teatro VeRRdi priređuje "Nosi se Benkovac": u petak Teatar Exit, u subotu koncerti Veja, Dina e Mel i promocija albuma Ode dite Adama Semijalca

Piše M.K.
31. kolovoza 2023. - 09:40

Tatro VeRRdi, nakon uspješno održanog Nosi se Zadar i Derivat festivala u lipnju, u petak i subotu priređuje Kazališno glazbeni festival s namjerom aktivnog razgovornog druženja na prekrasnoj lokaciji Kaštel Benković.

Nakon dojmljivog i vedrog prošlogodišnjeg jednodnevnog izleta u Benkovac zadarske revije Nosi se 2022. kad su na Kaštelu nastupili Vili Matula s Barunom Munchausenom i Zbor fige čiji je benkovački live koncert objavljen na Soundcloudu, ove godine u suradnji s Vlajter-Egom odlučili smo realizirati dvodnevni samostalan program Nosi se Benkovac 2023. Glazbeni program posvetili smo izvođačima koji svoje autorstvo naslanjanju na tradiciju etno glazbe i preNose ga u suvremenu izvedbenost dok kazališnu luč izvedbene umjetnosti Nosi renomirani Teatar Exit jednom od svojih najdugovječnijih i glumački najatraktivnijih predstava poručuju organizatori koji su izmijenili termine za dio programa.

Prvotno najavljen u petak 1. rujna nastup benda Veja premiješta se na 2. rujna nakon promocije albuma Ode dite Adama Semijalca.

TEATAR EXIT/KAKO MISLIŠ MENE NEMA

Višestruko nagrađivana predstava, jedna od perjanica produkcije Teatra Exit koju je režirala Ivica Boban i nakon petnaestak godina još uvijek plijeni svojom svježinom. Ivica Boban dramska je pedagoginja i redateljica koja još sedamdesetih godina u naš teatar uvodi progresivne i suvremene metode izvedbe te ostavlja dubok trag u svijetu kazališne umjetnosti. Uz njenu režiju i dramaturšku asistenciju Olje Lozice dva vrhunska i svima poznata vješta glumca Amar Bukvić i Filip Juričić pronašli su poligon za demonstraciju talenta i osvajanje pažnje publike.

Spremite se na dvosatnu rapsodiju glumačke transformacije koja ispituje osobne i društvene maske i kontramaske, lažne i istinske vrijednosti i granice životne i scenske realnosti i fikcije.

više na: https://teatarexit.hr/predstave/kako-mislis-mene-nema/

VEJA - ISTARSKI WORLD MUSIC BEND

Nakon petnaestak godina djelovanja etno/world music bend Veja postao je referentna točka osuvremenjene muzičke tradicije ovih prostora. Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Tako u svojim izvedbama koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas-gitaru, djembe i cajon, u raznim kombinacijama. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju.

više na: https://www.vejamusic.com

DINA E MEL/BËRBILI

Bërbili (Slavuj) - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa je etnomuzikološki i glazbeni autorski projekt Dine Bušić i Melite Ivković. Donosi deset skladbi u kojima autorice recikliraju, uređuju i oživljavaju, danas gotovo zaboravljene pjesme Arbanasa koji su se početkom 18. stoljeća doselili sa Skadarskog jezera na zadarsko područje. U suradnji s iskusnim glazbenim istomišljenicima Edinom Karamazovim, Miroslavom Tadićem i Yvette Holzwarth, Dina i Melita uspjele su sačuvati staro i istodobno stvoriti novo.

- Od izlaska albuma Bërbili i prigodnog koncerta u Zadru prošle su tri godine, i svo to vrijeme nas pitaju kad ćemo opet nastupiti u Zadru. U međuvremenu smo gostovale u Splitu, Zagrebu, Opatiji (Liburnia Jazz), Skadru, Novom Sadu (Exit), Kölnu, Calabriji, Moliseu, Velikom Tarnovu, Bologni, Budimpešti, Prizrenu, Mitrovici, Osoru (Osorske glazbene večeri), Prištini (Nacionalna biblioteka Kosova i Etno Fest), Ulcinju... Evo nas, u subotu, dovoljno blizu, na festivalu Nosi se Benkovac 2023, na niti 40 kilometara od Arbanasa! - poručuju Dina i Melita.

Arbanaške refleksije Slavuja pod velikim kestenom Kaštela Benković profinjen je program za svačije fino uho.

više na: https://dinaemel.com/hr/

ADAM SEMIJALAC/ODE DITE

Veliko nam je zadovoljstvo da na kraju festivala zaprljamo duše prašinom bukovačkih škrtih nota i surove stvarnosti transformirane u blues Misisipi patnje s prvom, nadamo se ne i jedinom javnom promocijom albuma Ode dite Adama Semijalca (Bebe na vole). Uz suradnju vokalistica, Ines, Tine, Mare, Vinke i Zrinke i uz stručno vodstvo Zorana Stajčića kroz pjesmu i razgovor govorimo o radu Adama Semijalca. Njegov rad pod imenom Bebe na vole već dugi niz godina osvaja kako publiku tako i kritiku no album Ode dite kojeg je izdao pod vlastitim imenom oborio je sva očekivanja recepcije stručne javnosti od domaćih kritičara pa sve do daleke Amerike.

više na: https://www.facebook.com/bebenavole/?locale=hr_HR

Program financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Benkovac, Zadarska županija, TZ Ravnih kotara i Zaklada Kultura nova uz podršku Zavičajnog muzeja Benkovca, portala Ravno do dna i Medija oglasa.

Produkcija Teatro VeRRdi i Vlajter-Ego 2023.

PROGRAM:

Petak 1. 9.

➤ 20.00h Predstava

TEATAR EXIT/KAKO MISLIŠ MENE NEMA

Subota 2. 9.

➤20.00h Koncert
DINA E MEL: BËRBILI
➤21.30h Promocija albuma
ADAM SEMIJALAC: ODE DITE
Uz gošće vokalistice i moderatora Zorana Stajčića/Ravno do dna

➤ 22.30 Koncert
VEJA

06. listopad 2024 15:32