StoryEditorOCM
ĐiradaZANEMARENI PROSTORI

Šest fotografa otkriva zapušteno lice Zadra. Fotografije pogledajte na izložbi koja se sutra otvara u Kneževoj palači

Piše Zadarski.hr
20. rujna 2020. - 09:28

U Kneževoj palači u ponedjeljak se otvara izložba “Zanemareni prostori... Dvojnosti”, projekt koji je nastao kao istraživačka, angažirana, umjetnička i dokumentaristička suradnja između šestero fotografa: Kristine Bradare, Marine Ćorić, Ane Gospić Županović, Tomislava Grzunova, Marka Ramljaka i Adrijane Vidić te autora koncepta i organizatora izložbe Marija Županovića, u razdoblju od ožujka do rujna 2020. godine.

- Kontekstualno je riječ o mapiranju, istraživanju i umjetničkom dokumentiranju šest lokacija zanemarenih prostora u gradu Zadru čija je različitost vezana uz određene političko-ekonomske, povijesne, urbanističke i društvene promjene koje su ih s vremenom identificirale kao zanemarene prostore koji reflektiraju upečatljive dvojnosti- kaže autor i organizator ove zanimljive izložbe Mario Županović.

U samom središtu grada to su prostori Kapetanskog parka, bivše Tehničke škole i nekadašnjeg samostana Sv. Nikole i bunkera u njegovoj blizini. Izvan Poluotoka to su prostori propalih industrijskih postrojenja Bagata, Dalmacijavina i Gortana, te u konačnici, kao svojevrstan ekskurs to je prostor kompleksa TIZ- a koji reflektira probleme urbanizma 21. stoljeća i sindrom nedovršenosti.

Šest autora koji su u razdoblju od 6 mjeseci snimali i sagledavali navedene prostore koji su, zapušteni i opasni, često ispod ruba higijenske podnošljivosti, imali su pred sobom istinski izazov, kako u umjetničkom tako i u sanitarnom kontekstu.

- Dvojnost nekih od ovih zanemarenih prostora ne ogleda se samo u očiglednom gubitku prvotne namjene i u prepoznatljivom kontrastu između trošnog i novog, zapuštenog i turistički ispoliranog već i na dubljoj razini gubitka ili polaganog nestanka kulturnog i društvenog sjećanja na njihov nekadašnji život u tkivu grada. S druge strane dvojnost drugih prostora izravan je nusproizvod nemara i bezvoljnosti da im se udahne život koji nikada nisu ni posjedovali i stoga je opskurnost i opasnost sastavni dio identiteta koji su zadobili u nedostatku svrhe- zaključuje Županović.

Svečano otvaranje izložbe bit će u ponedjeljak 21. rujna u 18 sati.

19. travanj 2024 22:05