StoryEditorOCM
ĐiradaS GERMANISTIKE

Projekt i radionice na temu života i djelovanja zadarskih žena kroz povijest

Piše Zadarski.hr
5. studenog 2020. - 09:20

Studenti Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru od početka 2020. godine rade na projektu pod naslovom „Frauengeschichte(n) in Zadar“ u kojem istražuju život i djelovanje zadarskih žena kroz povijest. Naime, žene su često nevidljive, rijetko spomenute u povijesnim knjigama, a po njima se i rijetko nazivaju ulice.

Projekt je pokrenula austrijska ugovorna lektorica Eveline Thalmann, kroz suradnju Austrijske knjižnice Dr. Alois Mock i Odjela za germanistiku. Cilj je projekta šetnjom po gradu javnosti predstaviti postojanje i djelovanje zadarskih žena.

U potrazi za izvorima i mjestima u gradu gdje su žene živjele i djelovale kroz povijest, studenti su posjetili Državni arhiv u Zadru gdje im je dr.sc. Mirisa Katić dala vrijedne informacije o izvorima, a Edi Modrinić pokazao blago arhiva i uvid u načine istraživanja.

Nakon faze istraživanja slijedi priređivanje šetnje. U tu će se svrhu 13. studenog održati virtualna radionica na njemačkom jeziku pod nazivom „Sag‘ mir, wo die Frauen sind …“ s kulturnom posrednicom Petrom Unger iz Beča, koja je utemeljila bečke ženske šetnje. U prvom dijelu (od 12:00 do 14:00 sati) pozornost će se obratiti na to kako se do sada pisala ženska povijest i kako može izgledati drugačiji pristup. Drugi će dio (od 15:00 do 16:30) obuhvatiti praktične primjere za planiranje, oblikovanje i pripremu ženske šetnje po gradu.

Radionica će se na njemačkom jeziku održati putem aplikacije MS Teams, a otvorena je za sudjelovanje svim zainteresiranima. Najaviti se možete na: ethalmann@unizd.hr.

29. lipanj 2024 02:20