StoryEditorOCM
Đirada"CITIZEN SCIENCE"

Prezentacija mobilne aplikacije za izgradnju mreže volontera zaštitara prirode u Zadru

Piše B. S.
7. listopada 2024. - 09:36

U suradnji s PD Paklenica, udruga „Eko-Zadar“ organizira predavanje "Građanska znanost (citizen science) u službi zaštite prirode Zadarske županije". Predavanje će se održati u prostorijama PD Paklenica u ulici Majke Margarite 6 u Zadru u srijedu, 9. listopada, s početkom u 20 sati. Predavačica je Taida Garibović MSc Ekologije krajobraza i zaštite prirode, idejna autorica aplikacije.

U sklopu predavanja bit će predstavljena mobilna aplikacija Citizen science, njezina svrha i način korištenja. Aplikacija je podloga za izgradnju Mreže volontera zaštitara prirode čija je svrha uspostaviti  građanski monitoring stanja u prirodi, počevši od amaterskog prikupljanja bitnih ekoloških i bioloških podataka. 

image

Predavanje Taida Garibović - 1

Eko Zadar/Slobodna Dalmacija

Prilagođena je za operativne sustave iOS (iPhone) i Android, a putem ove aplikacije volonteri sudjeluju u amaterskom prikupljanju bitnih ekoloških i bioloških podataka na području Obrovca i Benkovca te općina Novigrad, Posedarje i Jasenice, područja koja obuhvaćaju zaštićeni lokalitet (kanjon Zrmanja) i Natura 2000 područja. Riječ je o primjeni koncepta tzv. građanske znanosti (citizen science). Aplikacija je nastala su sklopu projekta „B.Ready – Snažne

07. listopad 2024 09:41