StoryEditorOCM
ĐiradaZVIŽDUCI I OSUDA

Placido Domingo stiže u Hrvatsku u jeku seksualnih skandala! Usto se brutalno osramotio u Veroni, ovo je priča o sjaju i bijedi nekad slavnog tenora

Piše Eda Vujević
15. rujna 2022. - 18:17
Domingo u sceni iz francusko-talijanskog filma ‘Carmen‘ iz 1984. savršeno dočarava njegovo brutalno ponašanje prema ženamaAFP

Prošlo je tek mjesec dana otkako je Placida Dominga argentinsko tužiteljstvo označilo kao člana skupine koja je u Buenos Airesu bila uključena u trgovinu ženama, prostituciju i podvođenje, a nekad slavni tenor, danas 81-godišnji bariton, doživio je novu, vjerojatno najbolniju pljusku do sada.

U Veroni je, naime, nastupajući dvije večeri zaredom, prvo kao pjevač, a dan poslije kao dirigent, doživio ne samo zvižduke i nemilosrdan sud kritike, nego su ga, u znak bojkota, ponizili i članovi orkestra te odbili ustati se i nakloniti se s njim publici. Može li gore? Vjerojatno ne.

Ipak, upravo u ulozi dirigenta Placido Domingo dolazi u mjesecu studenome u Zagreb, gdje će, kako je najavljeno, u "Lisinskome" ravnati Verdijevim "Requiemom", uz Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije te soliste Kristinu Kolar, Jelenu Kordić, Filipa Filipovića i Ivicu Čikeša.

Ulaznice za koncert 12. studenoga već su u prodaji, i to po cijenama od 500, 700 i 900 kuna.

Ušao kao legenda, izišao kao razbijeni mit

Premda je Placido Domingo u svojoj karijeri utjelovio više od 150 glavnih uloga u antologijskim ostvarenjima svjetske operne literature i nastupio u više od četiri tisuće opernih predstava, a kao dirigent nastupao na više od šest stotina simfonijskih koncerata i opernih izvedbi, u Veroni je doživio potpuni fijasko.

Corriere della Sera, ugledni talijanski dnevnik, objavio je: "Zaboravimo ove dvije večeri. Ne ponovile se! Ušao je u antički amfiteatar u Veroni kao operna legenda, a izišao kao razbijeni mit."

Već tijekom proba pokazalo se da slavni Španjolac više nije ni sjena nekadašnjeg tenora koji je uz Luciana Pavarottija i Josea Carrerasa operu i klasičnu glazbu učinio planetarno popularnima.

Osim neuvjerljiva glasa koji je danas tek, kako su kazali kritičari, "slabašni baritom", Domingo je u Veroni tijekom izvedbe u operi "Macbeth" - zaboravljao tekst. Tako ga je, usred izvedbe, morao zamijeniti ruski bariton Roman Burdenko.

image
Barbara Gindl/Afp


Dan poslije, kad je ravnao Puccinijevim "Turandotom", glazbenici iz orkestra optužili su ga da ne poštuje partituru, "ostavljajući ih na trenutke zbunjenima i napuštenima", zbog čega su i odbili stajati tijekom završnog pljeska, protestirajući zbog očajne izvedbe španjolskog umjetnika.

- Samo profesionalnost glazbenika i tehničkog osoblja Fondazione Arene spasili su ovu predstavu od toga da postane užasna - stoji u otvorenom pismu sindikata glazbenika koje je odaslano i gradonačelniku Verone.

Najveće poniženje koje je zadesilo struku

- Izvedba od 26. kolovoza bila je jedno od najvećih poniženja koje je zadesilo našu struku. Istina je i to da se debakl mogao osjetiti i tijekom proba i mi smo na to upozorili. Nažalost, Domingo nije dorastao svojoj slavi i zadatku koji mu je povjerila Zaklada Arena di Verona - priopćili su glazbenici.

Ukratko, ovo ljeto je za Placida Dominga čisti horor, a začinile su ga i talijanske ženske udruge koje su, zbog seksualnih skandala koje prate nekadašnjeg člana Tri tenora, od gradskih vlasti i Zaklade Arena di Verona zatražile da se njegovo ime briše iz najava za iduću sezonu.

- Integritet je neprocjenjiv i ne može ga nadomjestiti financijski dobitak - istaknule su u pismu, aludirajući na prihode koji bi proizišli iz Domingovih nastupa.

"Po našemu mišljenju, javnost zaslužuje više. Nadamo se da će umjetničko vodstvo ponovno razmotriti organizaciju gala večeri 2023. posvećene upravo Domingu.

Bilo bi primjereno otkazati ga, osobito u svjetlu skandala koje posljednjih godina prate njegovo ime. Neka taj koncert bude posveta Domingu, ali bez glavnog lika", zaključuje se u pismu.

Lanac trgovine ženama

Najnovija nagađanja o Domingovoj umiješanosti u lanac trgovine ženama i prostitucije dolaze nakon što je policija provela gotovo 50 racija protiv skupine iz Buenos Airesa i pritom uhitila 19 osoba.

Južnoamerički mediji objavili su zvučne zapise na kojima se navodno može čuti kako Domingo i članovi zločinačke organizacije kuju raznorazne planove, a tužitelji tvrde da se na jednoj snimci navodno može čuti kako Domingo i neka žena, stanovita Mendy, dogovaraju susret seksualne prirode.

image
Joel Saget/Afp


Muškarac, za kojeg tužitelji kažu da je Domingo, na toj snimci govori kako će s jedne večere otići bez obavještavanja svojih agenata i drugih predstavnika o odlasku te se s njome sastati. Također, na jednoj od snimki navodno se može čuti kako ta Mendy ushićeno zove navodnog vođu kriminalne grupe, nekog Juana Percowicza, i govori mu da se "dogovorila s Placidom".

Škola joge u Buenos Airesu, koja je djelovala više od 30 godina u glavnom gradu Argentine pod vodstvom 84-godišnjeg Juana Percowicza, zapravo nije nudila satove joge.

Obećanje vječne sreće

Umjesto toga, mamio je ljude obećanjima o vječnoj sreći prije nego što ih je seksualno i financijski iskorištavao, kažu tužitelji. Istraga o skupini otkrila je da je Placido Domingo bio u kontaktu s čelnicima te organizacije tijekom više od dva desetljeća. No još i prije najnovijeg skandala, više od 20 žena javno je optužilo Placida Dominga za navodno nedolično ponašanje 2019. godine.

Naime, žene su ga optužile za napastovanje, neprimjereno seksualno ponašanje i iskorištavanje pozicije kako bi im naštetio u profesionalnom smislu nakon što bi odbile njegovo "udvaranje", te da ih je kažnjavao uskraćujući im uloge u operama i sličnim angažmanima ako bi odbile spolni odnos s njim.

Njihove tvrdnje objavila je agencija Associated Press u ljeto 2019.

Primjerice, Angela Turner Wilson bila je 1999. perspektivna operna pjevačica koja je dobila drugu glavnu žensku ulogu u "Le Cidu" Julesa Masseneta u produkciji Washington Opere, svoju najvažniju, možda i odlučujuću ulogu u karijeri.

Glavnu mušku ulogu igrao je Domingo koji je u to vrijeme istodobno bio i umjetnički direktor kompanije. Izvedbu je trebala prenositi i nacionalna televizija. Međutim, večer prije Angela je bila s Domingom u sobi na šminkanju kad je pjevač ustao i uhvatio je s leđa za ramena.

image

Placido Domingo u društvu sopranistice Ane Marije Martinez na nastupu u Mađarskoj 2019. godine

Attila Kisbenedek/Afp


Dok ga je promatrala u ogledalu pitajući se što radi ovaj velikan opere, on joj je odjednom gurnuo ruke pod naramenice grudnjaka, a potom je snažno uhvatio za grudi.

Nije bio nimalo nježan

- Znala sam da mi je ta predstava najvažnija dotad. Jako me zaboljelo. Nije bio nimalo nježan. Zgrabio me baš jako - ispričala je za AP Wilson, dodavši da se nakon toga Domingo okrenuo i udaljio, a ona je ostala sjediti zapanjena i ponižena.

Ta danas praktički anonimna učiteljica pjevanja samo je jedna od brojnih žena koje su toga ljeta odlučile istupiti protiv španjolske operne superzvijezde i otkriti sve o neprimjerenu, seksualno nedopustivom ponašanju čovjeka koji im je nerijetko utjecao na karijere ako bi ga ignorirale.

Sve su govorile o neželjenom diranju, upornim nagovaranjima na susret nasamo, kasnim telefonskim pozivima i iznenadnim pokušajima da ih poljubi. Nekoliko zaposlenika kazališta opisalo je za AP kako su se trudili zaštititi pjevačice i plesačice od predatora, dok je administracija na njegove ispade žmirila.

Svi su sve znali

Ono što je bilo zajedničko svim pričama jest i to da je Domingovo ponašanje bila javna tajna i da su mlade žene bile prepuštene sebi u radnom okruženju u kojem nisu imale puno šanse.

Nedugo nakon izbijanja skandala, pjevač je prekinuo suradnju s newyorškom Metropolitan operom i dao ostavku na mjesto generalnog direktora Opere u Los Angelesu, a Nacionalna opera u Washingtonu je iduće godine uklonila Domingovo ime iz programa te iz Domingo-Cafritz Young Artist programa.

image
Marko Miščević/Cropix


Upravo je u toj kući Domingo obnašao dužnost umjetničkog ravnatelja, kao i generalnog direktora između 1996. i 2011. godine. No, bez obzira na sve, Placido Domingo nastavio je nastupati izvan SAD-a i čak je organizirao dobrotvorni koncert za prikupljanje novca za žrtve rusko-ukrajinskog rata. Bez obzira na kontroverze, Domingovo je ime bilo i ostalo autoritet.

Teška sjena

Čak su ga i žene koje su ga optuživale za seksualno zlostavljanje tako doživljavale - one su mu se divile, one su priznavale njegovu karizmu i galantnost i sve su odreda isticale njegov profesionalni genij. Sve do sada.

Fijasko u Veroni baca veliku ljagu i na Domingov pjevački i dirigentski ugled. Naravno, s 81 godinu života, malo tko - osim Miše Kovača, jel‘da, kojem je dovoljno da samo digne ruke pa da publika odradi i njegov dio posla! - može izdržati koncertne napore.

image

Placido Domingo u društvu supruge Marthe 2020. u Salzburgu

Barbara Gindl/Afp

Doduše, samo nekoliko dana nakon nesretnog nastupa u Veroni, Domingo je nastupio u Cankarjevu domu u Ljubljani te je, objavio je Novi list, koncert "odradio izuzetno pošteno pjevajući puna dva i pol sata". Koncert, kojim je ravnao maestro Jordi Bernacer, održan je u sklopu jubilarnog 70. Ljubljana festivala i "u potpunosti je ispunio očekivanja", navodi Novi list.

Što očekivati u "Lisinskome" 12. studenoga? "Requiem" Giuseppea Verdija ili rekvijem za Placida Dominga? Nadajmo se najboljem izdanju bivšeg tenora, danas baritona u ulozi dirigenta, nad kojim, u njegovim poznim godinama, lebdi teška sjena seksualnih skandala...

02. svibanj 2024 05:03