StoryEditorOCM
ĐiradaDVIJE RADIONICE

Narodni muzej poziva: naučite izrađivati tradicionalne ukrase, četverokuku i jezerske ogrice

Piše Zadarski.hr
29. svibnja 2024. - 09:16

RADIONICA ČETVEROKUKE

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade ukrasnog veza četverokuke.

Radionica počinje u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. u 16 sati u Etnološkom odjelu NMZ (Gradska straža, Narodni trg, Zadar). Radionice će trajati ukupno trideset sati u periodu od 3. 6. do 29. 6. 2024.

Četverokuka je ukrasni vez na čohi karakterističan za nošnju Ravnih kotara, Bukovice i Velebitskog podgorja. Umijeće izrade četverokuke zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro koje svoju primjenu može naći i kroz suvremeni izričaj.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e- mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 od 9 - 15 sati.

Voditeljica radionice: Nada Šarlija

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 092291699

image

Radionica četverokuke

Nmz/Slobodna Dalmacija
image

Radionica četverokuke

Nmz/Slobodna Dalmacija
image

Radionica četverokuke

Nmz/Slobodna Dalmacija

O ČETVEROKUKI: Umijeće izrade ukrasnog veza građa/četverokuka na području zapadnog dijela Dinarida u Hrvatskoj posebno je vrijedno kulturno naslijeđe područja. Znanje je to i vještina koje se generacijski prenose kroz praksu nositelja. Građa je etnografski i narodni naziv za jedinstveni sukneni nakit pojedinih sastavnih dijelova tradicijske ženske i muške nošnje i/ili uporabnih predmeta (ženskih torbi, bisaga, zobnica). Ona predstavlja jedinstveni način kićenja suknenog ruha na području zapadnog dijela Dinarida (tzv. Dinarske etnografske zone): podvelebitska sela Like, zatim Ravni kotari i Bukovica (gdje se sačuvao najveći i najraskošniji broj i ornamentiranost), velebitsko Podgorje, manji dio priobalja i dio Dalmatinske zagore. Osim u Hrvatskoj, prisutna je i na području jugozapadne Bosne. Prema sačuvanim etnografskim i drugim pisanim izvorima kao i samim predmetima, prisutnost građe u narodnom tekstilu datira se u razdoblje 19. i 20. stoljeća. Precizniju atribuciju užeg područja zavičajnog/regijskog ishodišta i vremensko – povijesnog razdoblja nastanka i razvoja još je potrebno utvrditi daljnjim istraživanjima.

Kulturno-umjetnička društva Bukovice, Ravnih kotara i velebitskog područja osim glazbeno-plesnog folklora veliku pažnju moraju posvetiti i izradi nošnje i veza s čime se započelo već vrlo rano nakon Domovinskog rata. U Etnološkom odjelu su se upoznali s osobitostima nošnje i veza. Posebna pažnja posvetila se vezu na čoji, tzv. građi  i očuvanju karakterističnog motiva četverokuke. Ukazalo se na važnost originalnog očuvanja četverokuke kod izrade nošnji te se već dugi niz godina u Etnološkom odjelu organiziraju radionice izrade četverokuke. Kroz ove radionice su prošli zainteresirani članovi kulturno-umjetničkih društava, vezilje zainteresirane za ovu vrstu veza, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar te ostali zainteresirani. Četverokuka kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro čuva se u svom originalnom obliku koji se tako i primjenjuje ako se radi o nošnji za pojedini KUD. Ostali čuvaju originalnu tehniku veza i boje, ali obično koriste po jedan ili dva kvadratića aplicirajući ga na suvremenu odjeću.

Etnološki odjel održava godišnje po jednu ili dvije radionice četverokuke gotovo kontinuirano od početka 21. stoljeća. Posljednjih godina obavezno se u radionicu uključuju učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, Zadar, prosvjetni kadar, poneki student etnologije i kulturne antropologije sa Sveučilišta u Zadru, zainteresirani građani te sekcije vezilja iz osnovne škole koje znaju i prenositi jednostavnije tehnike vezane uz izradu četverokuke direktno prolaznicima na Narodnom trgu u Zadru.

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar izdao je 2022. priručnik za izradu četverokuke i snimljeni video Kako izraditi četverokuku? Priručnik je dostupan na službenoj web stranici NMZ-a na sljedećoj poveznici:

RADIONICA JEZERSKE OGRICE

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrice  Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar (Gradska straža, Narodni trg, Zadar). 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 - 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 - 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu. 

image

Radionica jezerske ogrice

Nmz/Slobodna Dalmacija
image

Radionica jezerske ogrice

Nmz/Slobodna Dalmacija
image

Radionica jezerske ogrice

Nmz/Slobodna Dalmacija

O JEZERSKIM OGRICAMAVez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter, a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki, kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

19. lipanj 2024 19:13