StoryEditorOCM
ĐiradaOD DANAS

Gostovanje izložbe „Izvornici, kopije, imitati" zadarskog Muzeja antičkog stakla u Arheološkom muzeju Istre u Puli

Piše Zadarski.hr
9. rujna 2022. - 18:08

Izložba Šime Perovića, dipl. arheologa i prof. povijesti „Izvornici, kopije, imitati“ gostuje u Arheološkom muzeju Istre u razdoblju od 9. rujna do 27. studenog 2022. Ovom izložbom, uz ekskluzivne izvornike Muzeja antičkog stakla u Zadru te iz više muzeja diljem Hrvatske - Arheološkog muzeja Narona, Muzeja Mimara, Arheološkog muzeja u Zadru, Zavičajnog muzeja Biograd na moru, prezentiraju se i staklene kopije muzejskih predmeta iz različitih povijesnih razdoblja izrađene istom tehnikom kao izvornik, ali i više varijanti reprodukcija napravljenih od zamjenskih sintetičkih materijala ili uz pomoć digitalne tehnologije.

Očuvanje autentičnosti muzejskih predmeta jedna je od glavnih zadaća restauratorske prakse u muzejima, što nije nimalo lako ostvariti jer je priroda restauratorskih zahvata takva da se njome zadire u materijalnost predmeta. U nastojanjima da se poštuje izvornost nekog predmeta, ponekad se izrađuju cjelovite reprodukcije bilo od sintetičkih materijala, bilo od materijala istovjetnog izvorniku.

Svaka je reprodukcija odraz subjektivnog pogleda na original, interpretacija koja ovisi o iskustvu i znanju onoga tko reproducira. O osobi koja izrađuje reprodukciju ovisi i selekcija informacija koje su sadržane u izvornim predmetima, odnosno donošenje prosudbe koja je obavijest nekog predmeta najvažnija, koja će biti akcentirana u izvedbi reprodukcije, a koja zatomljena.

16. lipanj 2024 21:20