„Brod kulture i gastronomije“ uplovio je danas u Zadar te je na Brodu održana konferencija za medija na kojoj je predstavljena bogata kulturna i gastro ponuda Broda.
Na glavom gatu u Zadru posjetitelje večeras očekuju veliku knjižara na otvorenom, predstava za djecu, radionice čitanja i pisanja poezije Sonje Zubović i Enesa Kiševića. Mogu se zaplesati latino plesovi te degustirati brojne vrhunske hrvatske delicije i proizvodi a program je besplatan. Gastronomski dio programa predstavljaju Srđana Jevtić, superfinalistica TV showa MasterChef i gastronomad i novinar Rene Bakalović. Brod kulture i gastronomije nakon Zadra posjetit će sutra 03.08. Sveti Filip i Jakov a turneju završava u petak, 04.08. u Rogoznici. Vijesti s “Broda kulture i gastronomije” možete pratiti na Facebook stranici http://web.facebook.com/brodkulture ili mu se pridružite u mjestima koja će posjetiti.
Na konferenciji za medije u Zadru književnica Sonja Zubović koja vodi radionicu za djecu „Poezija to go“ izjavila je: „Važno je potaknuti djecu da čitaju poeziju i približiti je mladima jer je to važno za njihov razvoj. Svako zdravo djetinjstvo treba imati svoje dječje pjesništvo. Poezija je laboratorij jezika a jezik je jezgra nacionalnog identiteta. U loncu mašte i igre kuhamo s djecom stihove uz prstohvat ljubavi i veselja“.
Legendarni hrvatski pjesnik Enes Kišević koji Brodom plovi već 10. godinu, izjavio je da je „Brod kulture je već otvorena knjiga i mnogi nam u svijetu zavide zbog ljubavi koja ga pokreće i koji je jedinstven u svijetu. Hrana i knjiga odličan su spoj jer je kruh spasio knjigu - neki otkidaju od usta da bi se dobro hranili, a neki otkidaju od usta da bi kupili knjigu! Ove godine imam ogromnu radost da djeci predajemo tu ljepotu, energiju i ljudskost riječi, jer lako je nas odrasle prevariti, ali djecu ne možete jer su djeca čista kao i svjetlo riječi“.
Srđana Jevtić, superfinalistica TV showa MasterChef i rodom Zadranka, koja sudjeluje u gasto – promocijama rekla je: „Gastro kultura isto je dio naše kulture i tu se imamo čime ponositi kao i u ovoj „visokoj“ kulturi. Moramo svi skupa više promovirati sve te naše proizvode koji su stvarno izvrsni, a posebno one manjih proizvođača i OPG-ova koje mi u kuhinji spajamo u jednu lijepu poeziju okusa“.
Rene Bakalović, poznati novinar i gastronomad naglasio je kako Hrvatsku gastronomiju, njezine kvalitete i potencijale najbolje opisuje jedna riječ: raznovrsnost! I u toj našoj raznovrsnosti od Baranje, Zagorja, sve do Istre, Dalmacije i Dubrovnika možemo pružiti vrhunsku kvalitetu. Kad bi znali optimalno iskoristiti sve te potencijale, bili bi svjetska senzacija. U tom kontekstu ni mnogi Zadrani ne znaju da postoji i dalmatinski tj. zadarski tartuf, a ne samo istarski, a mi ga baš predstavljamo na Brodu kulture i gastronomije.
Program na rivi počinje od 20 sati s interaktivnom predstavom „BOCA-COCA“ koja djeca kroz igru uči o zaštiti okoliša i recikliranju stakla, nakon predstave Enes Kišević djeci čita odlomke iz knjiga i recitira i „kuha“ poeziju u radionici „HEPI djeca čitaju!“. Ova bogata večer završava uz latino glazbu i atraktivne plesne točke para Petre Novosel i Silvija Fresla iz plesnog studija Bailatino. U brodskoj knjižari na otvorenom od 19.00 do 20.00 sati je Happy Hour za kupnju knjiga, tijekom kojeg posjetitelji imaju popust od 10% za plaćanje svim Mastercard karticama.
U pratećem programu predstavljanja hrvatske gastronomije mogu se degustirati svježe tjestenine „Aurelia“, poznata maslinova ulja Poljoprivredne zadruge Postira, Zadarski tartuf Matak, proizvodi tvrtke Volim ljuto, voćne rakije Šimić, craft piva pivovare Zeppelin, zdrave grickalice tvrtke EuroCompany te brojni proizvodi hrvatskih OPG-ova poput medova, džemova, sokova, zimnice, raznih namaza i drugih.