StoryEditorOCM
4 kantunaIVICA ŽUVELA

"Zašto Dom zdravlja ne poštuje Uredbu Vlade RH s kojom bi se liječnicima specijalistima s 15 i više godina radnog staža trebala povećati plaća?"

Piše I. I.
27. lipnja 2024. - 13:08

Županijski vijećnik Ivica Žuvela na Aktualnom satu Zadarske županije problematizirao je plaće liječnika specijalista koji u Domu zdravlja rade više od 15 godina.

- Uredbom Vlade RH su se netom prije izbora regulirali koeficijenti u javnim službama. Po toj novoj uredbi svaki liječnik specijalist s preko 15 godina rada u državnoj, odnosno županijskoj ustanovi se kategorizira kao specijalista savjetnika. Sukladno naputku i tumačenju koji su donijeli resorno Ministarstvo, pregovarački timovi (Hrvatski liječnički sindikat, Udruga poslodavaca u zdrastvu i Liječnička komora) koeficijent bi u takvim slučajevima trebao i morao biti 3,82 umjesto dosadašnjih 3,65, kazao je vijećnik Žuvela dodajući kako je njegov kolega pisao mail računovodstvu Doma zdravlja i kako je odbijen. 

- Teta u računovodstvu Doma zdravlja se ne slaže s resornim Ministarstvom, Sindikatom, Komorom niti ikakvim naputcima već je samo stare dodatke na plaću pretočila u, naravno, niži koeficijent. Na spomen Uredbe Vlade RH začuđeno je upitala: "Pa onda bi trebali dizati koeficijent svakom specijalisti s 15 godina i više radnog staža?" Upravo to bi trebali!, zaključio je Žuvela

- Ako netko uprihođuje i sudjeluje u toj firmi, ako je netko 15 i više godina ostao u Domu zdravlja, onda valjda zaslužuje nekakav oblik stimulacije. Upravo na tim i takvim ambulantama koje su ostale u u sastavu Doma zdravlja cijeli javni sustav primarnoga zdravstva egzistira jer onaj tko ide u koncesiju ima veće prihode od onoga tko je ostao vjeran ustanovi. To je mali pomak i konkretno takvih ginekologa imate dva, pedijatara - nula, jer su ili u koncesiji ili su daleko od tih 15 godina staža. jeste li župane Longin, kao legalist, spremni poslušati naputke resornog Ministarstva da se koeficijent dovede na razinu kakvu je propisala Vlada RH, upitao je Žuvela. 

Župan Božidar Longin je kazao kako je koeficijent određen Uredbom Vlade RH i kako će se to poštovati. 

- Liječnici specijalisti će imati sva prava propisana zakonom, u to možete biti sigurni, a naravno da za to odgovara ravnateljica koja to mora provesti, kazao je Longin dodajući kako se na današnjoj Županijskoj skupštini nalazi i izvješće Doma zdravlja te kako vijećnik Žuvela može postaviti to pitanje.

27. lipanj 2024 13:09