StoryEditorOCM
4 kantunaOBLJETNICA MASLENICE

Za razliku od HOS-ovaca, general Džanko nije pozvan: Nikakvog HOS-a nije bilo na Maslenici. A što je kasnije Gotovina izgovorio Skeji, nije za novine!

Piše Krešimir Žabec/JL
22. siječnja 2021. - 18:36

Za razliku od pripadnika HOS-a koje je protokol Zadarske županije pozvao na obilježavanje vojne operacije Maslenica, general Luka Džanko, koji je bio glavni organizator te oslobodilačke operacije 1993. godine, ove godine prvi put nije pozvan na obilježavanje obljetnice, piše Jutarnji list.

- Svake godine sam dobio poziv i odlazio sam pa sam očekivao da će me pozvati i ove. Ipak sam ja u to vrijeme bio dvije godine na području Zadra - rekao nam je umirovljeni generala Luka Džanko.

No, poziv nije došao. "Mislio sam da zbog korone neće biti ništa organizirano, ali izgleda da su mislili da neću doći pa me nisu ni zvali. Ali moje je hoću li doći ili ne, a njihovo je da me pozovu."

General Džanko prisjetio se i priprema za operaciju oslobađanja Maslenice.

- Nakon završetka operacije kraj Dubrovnika, krajem 1992. godine nazvao me general Bobetko i rekao da dođem u Zadar, gdje me u jednoj prostoriji čeka kuverta s natpisom 'Gusar'. Bilo je to ime za operaciju oslobađanja Maslenice. Rekao sam mu da sam se mislio malo okupati i odmoriti, ali on mi je rekao da ne dolazi u obzir i da odmah krenem u Zadar. General Gotovina tada je tek bio imenovan za zapovjednika Operativne zone Split, a ja sam bio njegov zamjenik. Bobetko je tražio da isplaniram cijelu operaciju i pomognem Gotovini koji je bio novi na ovom području. Kad samo se prvi put susreli, Gotovina mi je rekao: 'Sve što napišeš ja ću potpisati'. Tako je i bilo.

U provedbi operacije Džanko i Gotovina oslanjali su se na domaće, dalmatinske snage. Glavne snage bile su 4. gardijska brigada, 127. i 114. brigada. To su bile udarne snage. Nikakvog HOS-a nije bilo, prisjeća se Džanko. Naime, HOS tada više nije ni postojao. "U jesen 1991. mi vojni zapovjednici bili smo na sastanku kod predsjednika Tuđmana i on je tada odlučno rekao: 'Ne želim ni čuti za HOS! To treba rasformirati što prije. Ne želim da nam se cijeli svijet smije'. I ubrzo je promijenjen Zakon o obrani i HOS više nije postojao. Njegovi pripadnici postali su sastavni dio Hrvatske vojske ili su demobilizirani. Dakle, u vrijeme operacije Maslenica HOS nije postojao, kao ni IX. bojna HOS-a koju zadarski župan Longin uredno svake, pa i ove godine zove na obilježavanje obljetnice operacije Maslenica."

image
Luka Džanko
Vladimir Dugandžić/Cropix

Nekoliko mjeseci nakon oslobađanja Maslenice trebalo je odmoriti vojnike i Gotovina je tražio postrojbu koja bi ih zamijenila.

- Došao je Marko Skejo i ponudio svoje vojnike. Ja sam poznavao Skeju, ali Gotovina nije. Pitao je tko su oni i Skejo mu je rekao da su HOS-ovci. Gotovina se ražestio i legionarski grubo rekao mu da ne želi ni čuti za HOS, da postoji samo Hrvatska vojska i da mogu biti samo dio Hrvatske vojske ili nek idu kući. Skejo nije poznavao Gotovinu i počeo mu se suprotstavljati. To je dodatno ražestilo Gotovinu i onda je Skeji svašta izgovorio, što baš i nije za novine - uz smiješak se prisjeća Džanko.

Na kraju su se Skejo i njegovi suborci podčinili Gotovini i kao pripadnici satnije Hrvatske vojske u sklopu 114. brigade otišli na položaj. Nakon toga u našem zbornom području nitko više nije nosio oznaku HOS-a. Poslali smo ih na vis Sveti Luka, gdje su se odlično držali i dali veliki doprinos. Dok su drugi bježali, oni su se žestoko borili i na tome im svaka čast - rekao nam je general Džanko.

Generala Džanka pitali smo jesu li mu poznati Ante Baraba Knez i Elvis Čulina, koje kao predstavnike IX. bojne HOS-a Zadarska županija svake godine poziva na obljetnicu operacije Maslenica, a danas su napravili incident ispred zadarskog groblja. "Ma kakvi. Nikad čuo za njih! Nemaju oni veze ni sa IX. bojnom ni s HOS-om. To su obični provokatori."

General Džanko u potpunosti podržava odluku predsjednika Milanovića da ne prisustvuje obljetnici Maslenice na kojoj su i osobe s ustaškim obilježjima. "Svaka mu čast na tome. Postupio je ispravno i po Ustavu."

16. travanj 2024 14:40