StoryEditorOCM
4 kantunaHOROR U VRANI 2

Upao im u kuću i pretukao cijelu obitelj; I.Z.: ‘Njihova kćer moju je nazivala k**rvom. Da, bio sam u ratu u Ukrajini...‘

Piše Ivica Nevešćanin
7. listopada 2024. - 16:53

- Ja jesam živac. Ja sam čovjek koji se potukao milijun puta u životu, ali ja sam čovjek koji nikada u životu nije digao ruku na nečije dijete, niti na starije osobe – tvrdi I.Z. (38) koji je prošlog ponedjeljka upao u kuću jedne obitelji u mjestu Vrana kod Biograda te pretukao muža, suprugu, njihovu maloljetnu kćer i baku.

HOROR U VRANI U kuću mi je upao I.Z. i pretukao mene, muža, majku i maloljetnu kćer! Pomagala mu je partnerica, odgojiteljica iz Zadra. Pušten je na slobodu!

Zadarska policija ga je privela i prijavila za kazneno djelo prijetnje na štetu troje hrvatskih državljana te kazneno djelo prijetnje i tjelesne ozljede na štetu maloljetne hrvatske državljanke. Kaznenu prijavu zaradila je i njegova djevojka, 39-godišnja Zadranka, koja je prije napada svoga dečka verbalno i fizički nasrnula na istu maloljetnicu i pritom ju je ozlijedila. - Htio bi s vama razgovarati o cijelom događaju, jer ono što je napisano zvuči stvarno kao horor priča, a to se tako nije dogodilo – nazvao nas je I.Z. i smirenim tonu ispričao svoju stranu priče. Priznao je da na svom profilu na društvenim mrežama drži fotografiju u vojnoj odori s automatskim oružjem kao pripadnik oslobodilačkih snaga Ukrajine. 

- Ja sam bivši ukrajinski branitelj, dragovoljac u ukrajinskom ratu, i s time se ponosim. To sam časno radio. Bio sam tamo dvije ture po nekoliko mjeseci. Zadnji put sam se vratio u kolovozu prošle godine. Što se tiče slika s automatskim oružjem, normalno da ga imam, ali to su slike iz rata u Ukrajini. One nisu snimljene u mojoj kući – kaže na početku razgovora vođenog telefonom, u vrijeme dok je autobusom iz Vrane putovao za Zadar gdje je morao na previjanje. Naime, u incidentu prošlog ponedjeljka popucale su mu ligamenti na prstima desne ruke koje je dvadeset dana prije toga operirao.

image

Fotografije I.Z. kao dobrovoljca u ratu u Ukrajini

Privatni Arhiv/Slobodna Dalmacija

- Želim demantirati neistine koje su iznijeli o meni i mojoj obitelji. Da ne govorim istinu, državna odvjetnica, kao osoba koja proganja počinitelje, sigurno me ne bi pustila na slobodu. I to ne isti dan kako je napisano, nego nakon 48 sati – kaže prije nego što je iznio svoj ”slijed događaja”.

- Moja se maloljetna kćerka posvađala s njihovom kćerkom zato što je njihova mala zaljubljena u jednoga dečka, a taj dečko je zaljubljen u moju kćer. Dječje gluposti! Uglavnom, njihova je mala moju kćer po cijelom selu nazivala kurvom. Ja sam svoju curu i kćer poslao da idu popričati s tom ženom i to riješe jer stvarno je ružno da dijete djetetu govori takve stvari. Moja partnerica je došla u njihovu kuću s mojom kćerkom i svojom kćerkom od deset godina. Da netko nekoga ide napasti, sigurno ne bi poveo sa sobom svoje dijete od deset godina. Kad su došle na vrata, njihova mala je počela vikati prema majci: „Laže, laže! Što god ti reče laže! Ona je za mene govorila da sam kurva!”

Ta je žena tada moju malu počela čupati za kosu, uhvatila je za ruku i izbacila iz kuće. Kad je moja cura stala između njih ta ju je žena počela udarati! U tom su trenutku one su pobjegle vani i nazvale me. Plakale su i rekle: „Pribilo nas je, pribilo!”

Na to sam ja došao u njihovu kuću trčeći. Da, bio sam ljut, definitivno, svatko bi bio ljut da mu netko udari dijete i ženu. Kad sam došao na njihova vrata, stvarno sam se derao, psovao i zvao njenog muža. Prije toga sam pitao ženu je li vas on udario, ona je rekla da nije, odnosno da ih je on razdvajao. Ja sam ga zvao, a oni su svi zajedno izašli na balkon – priča I.Z. te nastavlja.

- Psovao sam i vikao, a njegova žena me isti tren krenula udariti nogom u jaja. Međutim, udarila me u bedru s unutrašnje strane, a rukama me uhvatila za jaja i objesila se. Njena mala me ugrizla za ruku. Imam modrice, sve se još vidi. I na sve to nisam reagirao. Jer da ja, koji sam prije dvadeset dana operirao tetive dva prsta, znači s ozlijeđenom rukom, dođem tući neku obitelj, nema nikakvog smisla. Dakle, njegova žena me uhvatila za jaja i objesila se, čupa me za majicu, mala me njihova grize za rame, a najstarija, baba, udara me nečim tvrdim u zatiljak. Kćer mi je kasnije rekla da je to bila cjepanica. Nikome nisam uzvratio nijedan udarac, sve dok me njezin muž nije uhvatio za majicu i udario šakom ispod oka te me rasjekao. Ja sam tada počeo njega tuči. To je istina, i udario sam, mislim, i njegovu ženu. Jer čim smo se mi počeli tući, kad sam ga prvi put udario, meni su ponovno pukli ligamenti na prstima. Tako sam se nastavio tući jer je on cijelo vrijeme zamahivao prema meni.

U svemu tome - nastavlja naš sugovornik - njegova žena mene ne pušta. Pada na pod, vuče se po podu, ali me i dalje drži za jaja! U tom trenu sam je udario otvorenim dlanom. Ali ne trisku, ne šakom, nego baš dlanom u glavu da me pusti jer bol je bila užasna. Znate uostalom kako je to kad vas netko tako uhvati...

Kako je ona mene pustila, ja sam povikao kćeri, curi i njezinoj maloj da pobjegnu u auto, jer njezin ćaća je uzeo sjekiru s donjeg kata i krenuo prema nama. I pritom svome sinu, kojeg nigdje u policiji ne navode kao svjedoka, viče: „Nož, nož! Donesi nož!” I to dok ja ćaću držim s laktom pod vratom na kraju balkona, a ozlijeđenom rukom držim njegovu ruku – govori naš sugovornik iznoseći svoju verziju događaja.

image

Dolazak napadača I.Z. u obiteljsku kuću

Privatni Album/

- Oni govore da je moja cura na parkingu tukla njihovu malu, a tada je zapravo moja cura bila tučena. Moja cura je puna ozljeda, cijela je modra. Majka, kćer i baba zatrčale su za mojim djetetom, curom i djetetom moje cure, uhvatili su moju curu za kosu, bacili je na pod i iznogetali je ‘ko kravu. Kad sam to vidio s balkona, još jednom sam udario muža i otrčao dole da pomognem curi i djeci. Kad su oni vidjeli mene da trčim prema njima, svi su se razbježali – navodi I.Z. koji ponavlja da maloljetnu djevojku nije udario.

- Njihova mala ima samo ogrebotine, trzajne ozlijede vrata koje se ne vide i istegnuće kuka, koje se također ne vidi. Vidjeli ste slike njezinog muža? Vidjeli ste masnice na licu i rasječenu usnu?

Mala tvrdi da sam ja nju tukao šakama po glavi i da je moja cura tukla šakama po glavi, a ona nema nijednu ozljedu na glavi! Baba tvrdi da sam šakama i nju tukao. Ako sam i nju i njenu unuku tukao šakama, pa kako bi one izgledale ako onako izgleda njihov otac kojeg sam stvarno tukao? Kako bi izgledalo dijete koje sam ja s 38 godina tukao šakama u glavu? Kako bi izgledala njena baka, dijete od 13 i ženu od 60 godina, da sam ih udario kako oni tvrde? Mislim da tragovi moraju postojati, a njih nema. Stojim iza svega što sam napravio, ne bježim apsolutno niti malo od onoga što se tamo dogodilo, ali žalosno je da se to dogodilo zbog dječje svađe, ističe.

Mislite li da je zbog dječje svađe bilo potrebno nekome dolaziti na vrata?

- Recite mi da vama netko istuče ženu i dijete, bi li mu vi došli na vrata? Imam djecu od 15 i 12 godina, nikad se u životu nisam posvađao radi djece ni sa kim. Onda ta priča da se mene cijelo selo boji... U cijeloj Vrani ne pričam s dvije kuće. Nakon ovoga događaja, jedna je kuća njihova, a druga kuća je kuća moje sestre s kojom godinama ne pričam.

Policijski očevid i prijave ipak vas i vašu partnericu najviše terete?

- Policija je utvrdila događaj tako da se njihovi iskazi nisu apsolutno nisu slagali. Jednu verziju su iznijeli te večeri, a drugu sutradan ujutro u policijskoj postaji. Tada se priča počela poklapati jer su očito razgovarali u kući. S druge strane, naše izjave su identične od prvoga trena, a ja sam odmah bio zatvoren i nismo mogli biti ni u kakvom dogovoru. Moje izjave, izjave moje kćerke, moje djevojke i njenog djeteta, su identične, što je državna odvjetnica skužila. Kad su me priveli, ja sam odvjetnici rekao da obrati pažnju na slijed događaja. U jednom trenu u njihovim izjava stoji da u istom trenu tučem svih njih na balkonu, uključujući i njihovu maloljetnu kćer, a u tom istom trenu moja cura tuče njihovu kćer na parkiralištu! Priča im se dakle nikako nije poklapala. To je shvatila državna odvjetnica, to je shvatila i policija. Zato me državna odvjetnica i pustila uz mjere opreza i zabranu prilaza na 100 metara – kaže I.Z.

Cijela priča je nažalost dobila i svoj epilog na društvenim mrežama gdje su stvorili tabori za i protiv I.Z.-a i njegove obitelji, ali i tabori koji pod lažnim profilima nemilice blate napadnutu obitelj. I.Z. tvrdi da je obitelj koja ga je prijavila zapravo problematična, odnosno njihova majka, koja je u ovaj događaj uplela još pet-šest drugih obitelji koji s ovim nemaju nikakve izravne veze.

- Na svom profilu demantirao sam što je objavljeno. Svako tko me zna, zna da to ne bih napravio, a ta obitelj ne priča s pola sela. U toj obitelji jedni drugi prijavljuju na tjednoj bazi. Imaju problem, nisu dobro, i toj djeci sigurno nije dobro u toj kući – kaže naš sugovornik koji opovrgava navode da uživa institucionalnu zaštitu zbog čega navodno nije bio procesuiran za neka prijašnja djela.

- Koji to mene štite moćnici? Znate li koliko sam ja bogat čovjek, toliko da na previjanje idem autobusom iz Vrana u Zadar! Da, prije sam imao problema sa zakonom, kao mlad sam se volio potući i bio sam problematičan, ali nikad nisam udario dijete i starije ljude, nisam reagirao nakon četiri-pet udaraca žene, nego tek nakon udarca muža. I nije mi žao. Nije mi žao jer sam se branio. Nisam napao, nego sam se branio.

Ali kad dolazite nekome u kuću vičući: „Jeben vam mater, sve ću vas pobiti”, to ne zvuči kao obrana?

- Nisam nikome rekao da ću ga ubiti! Psovao sam ih i vrijeđao, ali nisam nikome rekao da ću ga ubiti. Njezin muže je, prema izjavama u policiji, pedeset puta ponavljao: „Danas je 30. rujna, sutra neće biti mene ili tebe!”. Taj čovjek je nekome prijetio smrću, a ne ja! - zaključuje naš sugovornik.

image

Fotografije I.Z. kao dobrovoljca u ratu u Ukrajini

Privatni Arhiv/Slobodna Dalmacija

ZAŠTO JE ODVJETNIŠTVO PUSTILO I.Z. NA SLOBODU?

Zašto je I.Z. pušten na slobodu nakon privođenja, odnosno zašto nije ispitan kod istražnog suca, te je li mu oduzeto oružje s kojim se slikao na društvenim mrežama, pitali smo Dariju Padovan Buškulić, državnu odvjetnicu u Zadru. 

Odgovorili su nam da je ODO Zadar "provelo ispitivanje osumnjičenika te potom u konkretnom predmetu donijelo rješenje kojim se osumnjičeniku nalažu mjere opreza zabrane približavanja određenim osobama i zabrane uspostavljanja i održavanja veze s određenim osobama, a u slučaju nepridržavanja mjera opreza iste će se zamijeniti istražim zatvorom".

Za druge informacije smo ostali uskraćeni zbog "zbog zakonskih ograničenja iz Zakona o državnom odvjetništvu te Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima za mladež"

07. listopad 2024 17:49