StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG PAŠKIH JANJACA RADIT ĆE ZA OPĆE DOBRO

"Ukradene janjce sam prodao jer su mi rušili ugled!"

22. studenog 2017. - 21:56
janjci

Zbog krađe 22 paška janjca, od kojih je svaki bio težak 11 kilograma, K. J.(35) iz Delnica i M. J. zvani Mićo (49) iz Otočca morat će raditi 365 sati za opće dobro u roku koje odredi Ministarstvo pravosuđa. Šestomjesečne zatvorske kazne zamijenjene su im radom za opće dobro na slobodi, jer će time, kako je presudio sudac Općinskog suda u Zadru Tomislav Šimić, umjesto da to vrijeme provedu u zatvoru, naučiti cijeniti tuđu imovinu, kao i činjenicu da im je pružena prilika da doprinesu društvenom boljitku.

- Imam dvoje male djece koje nisam mogao prehraniti. Tada nisam mogao naći drugi izvor prihoda, a inače sam nezaposlen - obrazložio je na sudu 35-godišnji K.J. koji je tijekom sudskog postupka priznao kazneno djelo navodeći kako ga je na krađu 22 janjca natjerala neimaština.

Janjce vrijedne 28 tisuća kuna ukrao je iz otvorene staje na predjelu zvanom Rasovača u Povljani na otoku Pagu, 17. ožujka 2016. oko 20.30 sati. Nakon što ih je ukrcao i odvezao tijekom večeri, jednog je zadržao, a ostale prodao 49-godišnjem Mići, inače njegovom "pašancu", za 3.200,00 kuna. On ih je potom znajući da su ukradeni preprodao za iznos od tri tisuće kuna. Pojasnio je na sudu kako 35-godišnjaka uopće nije pitao odakle mu janjci jer smatra da nije u redu onoga od kojeg kupuješ pitati jeli to stekao na zakonit način.

- Kada sam doznao da su janjci ukradeni, sutra sam ih odmah prodao trećoj osobi, jer me bila sramota naroda držati ukradene janjce rekao je. Janjce je prodao za tri tisuće kuna izvjesnom Ivanu htijući ih se riješiti, jer mu je, kako je obrazložio, "rušilo ugled da se ukradeni janjci nalaze na njegovom imanju".

Kako su obojica već kažnjavani zbog sličnih kaznenih djela, sud je u presudi koja je ovih dana postala pravomoćna, zaključio kako zatvorska kazna dosad na njih nije imala učinka, te im je dosuđen rad za opće dobro na slobodi.
Za Miću koji je preprodao ukradene janjce olakotna okolnost je bila ta što je otac desetero djece, od kojih je pet maloljetno, te je i djed petero unučadi. Sud mu je stoga izrekao kaznu rada za opće dobro imajući u vidu da je kao otac potreban svojoj djeci kako bi ih odgajao, ali je važan i kao djed unucima.

23. travanj 2024 11:50