StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE POJEO STADO JANJACA U JASENICAMA

Ugostitelj Mile Minja Anić poziva načelnika Baričevića: "Neka se istina utvrdi prid crkvenim oltarom!"

22. svibnja 2018. - 00:00
Mile Minja Anić.Milan Anić Minja

Poznati ugostitelj iz Zatona Obrovačkog Mile Minja Anić u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Zadru zatražio da se istina o tome tko je besplatno pojeo stado od 100 janjaca utvrdi "prid crkvenim oltarom".
- Otići ćemo u crkvu. Prid oltar ćemo kleknuti i zakleti se. Ja sam se već u crkvi zakleo da Martin izmišlja - rekao je revoltirano u sudnici zadarskog suda. Tamo je završio nakon što ga je načelnik Općine Jasenice Martin Baričević tužio za klevetu zbog medijskih napisa u kojima ga proziva da mu je dojadilo besplatno hraniti općinsku svitu, te da mora platiti račune jer je pojeo cijelo stado janjaca.
Slučaj je počeo još 2013. kada je Anić izjavio da su načelnik Baričević i njegovi općinski suradnici kod njega jeli i pili, ali da nisu platiti račune. Time je Anić ostao “kratak” za 185.000 kuna, što preračunato u cijenu janjetine, "pokriva" stado od stotinu janjaca.
- Žao mi je i teško mi dođe u srcu kada se pored štete koja mi je nanesena, laže i ovdje na sudu. Ajmo i na poligraf pa ćemo vidjeti tko govori istinu – rekao je Minja Anić, kojeg je sudac Ivan Marković upozorio da se ne može na taj način obraćati suprotnoj strani bez pristanka suda, te da je, ujedno, prilikom ulaska u sudnicu dužan isključiti mobitel jer mu je tijekom rasprave u ponedjeljak dva puta zazvonio. Nakon što je prvi put izašao iz sudnice i rekao da ga je ugasio, Aniću je mobitel ponovno zazvonio, pa je opet izašao iz sudnice.

- Evo janjci, janjci, općine ih traže! -  prokomentirao je uzastopne pozive Aniću njegov odvjetnik Dan Marinović, dok je sudac, iako je Anića opomenuo na kraju rasprave, prethodno rekao da će ovaj put biti pomalo popustljiv prema ugostitelju jer "bez hrane nema života".
Na prethodnim ročištima načelnik je osporio Anićeve navode tvrdeći da su dugovi nastali između 2006. i 2010. godine, te da su mu 2013. godine dostavljeni u Općinu ispisani na paragon-bloku. Ustvrdio je da računi ne dosežu iznos od 185 tisuća kuna, te je Aniću u drugom sudskom postupku uspio osporiti potraživanje od 13 tisuća kuna na ime istih troškova. Računi se osim na janjetinu odnose na priloge, salate, vina i kolače, ali i 7.500 kuna troškova za zadušnicu poslije sprovoda načelnikova brata koji su također navodno išli na račun Općine Jasenice.
O tome su u ponedjeljak svjedočili i bivši novinar Večernjeg lista Edi Jurković, te bivša novinarka tjednika "Zadarski regional" Valentina Fuzul. Jurković je rekao da je članak u rubriku "Ljudi" preuzeo iz Slobodne dalmacije, te napravio sažetak, a Fuzul da joj je Anić između ostalog u telefonskom razgovoru rekao da je iz njegovog restorana uzimana hrana ne samo za službene već i za privatne potrebe pa tako i kada je načelniku umro brat.
"Rekao mi je da je tada organiziran ručak ili večera" rekla je Fuzul.

Pitanju odvjetnika Marinovića jeli joj Anić što govorio o dogovoru o naknadnom plaćanju između njega i Baričevića što je Fuzul potvrdila, prigovorila je odvjetnicaIrena Gulan Šimurina, inače Gradska vijećnica.
- Vi ste možda naučili tako u Gradskom vijeću upadati u riječ, ali na sudu nije tako. Ovdje se moraju poštovati pravila - rekao joj je Marinović na što mu je ona rekla da mu "zahvaljuje na uputstvima".

Predložio je da se na idućem ročištu ispitaju svjedoci koji imaju neposredna saznanja da je UO Anita izvršila konzumaciju hrane i pića za privatne tužitelje. Predložio je ispitati osobe koje su potpisivale paragon blokove, te po potrebi provesti i financijsko i knjigovodstveno vještačenje. Tome je prigovorila Gulan Šimurina navodeći kako je očito, s obzirom da je dan osvrt na račune koji su plaćeni kao i na one koji su dotavljeni privatnim tužiteljima, da je cilj obrane odugovlačenje i zastara postupka.
Suđenje se nastavlja 4. lipnja.

16. travanj 2024 21:14