StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKO PODRUČJE

Udomiteljica: "Strah me biološke majke", brat i sestra pobjegli i bosi hodali uz magistralu, od majke dobili ‘plan bijega‘, intervenirala i policija

Piše Lada Burčul
8. travnja 2021. - 22:25

- Bojim se. Djeca su u opasnosti – kaže mi udomiteljica.

U opasnosti? Od koga?

- Od vlastite majke – kaže udomiteljica. I ušuti.

Ipak smo nakon nekog vremena o svemu razgovarale, ali uz skanjivanje udomiteljice čiji su podaci poznati našoj redakciji, no za potrebe ove priče zvat ćemo je Nada.

Možete, kaže Nada, sve, osim javno govoriti o onome što prolaze udomitelji. Javnost praktično ne smije znati ništa. Samo Centar za socijalnu skrb.

A njihove su ovlasti ogromne i načina da „začepe usta“ bilo kojem javnom istupu gdje se spominju djeca, koja mogu biti i ugrožena, ima jako puno. I nisu bezazlena.

Nada ima više od 15 godina udomiteljskog staža. Udomila je svojedobno i dijete pronađeno na deponiji – tada dvogodišnja djevojčica danas je 13-godišnjakinja, još uvijek teško bolesna.

Recite mi, čega se, Nado, bojite?

- Dobila sam nedavno dvoje djece, kažem dobila, jer me sâm Centar kontaktirao za njih. Udomila sam ih. Brata i sestru. A poznam ih i prije nego što su prije točno pet godina oduzeta roditeljima i smještena u Zagreb u dom, pa je ispalo zgodno da dođu kod mene – kaže Nada.

Ostalo saznajemo od nje, ali i iz još nekoliko izvora.

Njihovoj biološkoj majci je Centar odobrio dolaske u udomiteljsku obitelj, po djecu. Svake subote od 10 do 18 sati majka ih odvede kamo god ona želi.

Jedne večeri, brat i sestra su se iz udomiteljske kuće išuljala vani. Da bi zavarali udomiteljicu, ostavili su obuću kući. Izašla su bosa i hodala magistralom. Hodali su sve brže. Prešli su tako više od kilometra, uz zvuk automobila koja su jurila pokraj njih. Jednom vozaču bilo je čudno što dvoje djece tako hoda bez zaštite, pa ih je zaustavio.

Gdje ste krenuli?, pitao je.

Kod mame, spremno je odgovorila djevojčica.

U džepu je imala papir – „plan bijega“, pisalo je. Plan bijega, sa svim „koordinatama“ i brojevima mobitela, napravila je majka. I kazala djeci, kada im je to davala, da ih više nikada neće doći vidjeti ako ne pobjegnu i ne dođu u njezino selo. Kod nje i njezinog petog djeteta koje je u međuvremenu dobila s trećim muškarcem.

Uzgred, općina u kojoj živi za peto dijete isplaćuje 55 tisuća kuna. Ona prima taj novac u ratama iako je ovo dvoje djece donedavno bilo u domu u Zagrebu a sada su u udomiteljskoj obitelji, jedno dijete je od rođenja teško bolesno i nalazi se u Bistri, četvrto dijete također je udomljeno, a beba je kod nje pa se to računa kao peto dijete i ostvarivanje prava na 55000 kuna.

Tako država njoj plaća što ih je rodila, a udomiteljima plaća jer ih čuvaju i odgajaju.

Čovjek koji je na magistrali zaustavio dvoje bose dječice, brata i sestru, povezao ih je svojim automobilom, ali ne biološkoj majci. Odvezao ih je na pedijatriju zadarske Opće bolnice, gdje su došli i socijalna radnica i policija. Pozvana je i udomiteljica, koja je došla prestravljena.

- Ispala sam kriva, nisam odmah zvala policiju nego sam izbezumljeno tražila djecu uokolo kada sam primijetila da ih nema kod kuće – kaže udomiteljica Nada.

Iduće subote majka je opet došla po njih, ali nisu mogli izaći jer su bili u samoizolaciji, kao i cijeli razred. Majka je prijavila udomiteljicu i policiji i Centru jer nije taj dan mogla uzeti djecu.

- Godinama nije vidjela svoga sina i svoju kćerku, u Zagreb u dom nije dolazila, zaista godinama. Ne znam koje sada ima motive i zašto ih sada ovako izbezumljuje, potiče na bijeg. Ja imam pravo dolaziti nedjeljom i mi se malo poigramo, ja volim moju djecu jako – rekao nam je otac djece koja žive kod Nade u udomiteljskoj obitelji. Od njihove majke se rastao. Nakon rastave ona je još dvojici muškaraca rodila po jedno dijete.

- Cijela Hrvatska bruji o smrti dvogodišnjakinje koja je iz divne udomiteljske obitelji vraćena roditeljima. Zašto se te odluke tako olako donose? Ja sam nakon toliko godina udomiteljstva prestrašena, bliži se subota i ja ne znam što će s djecom, za koju sam odgovorna, biti. Majka će doći po njih i što onda? S kojim planom? Imam još dvoje djece, 13-godišnjakinja je teški invalid, imala je operacije mozga i jako puno brige je oko nje. Četvrta djevojka navršila je 18 godina, ali neće da ide od mene, a još se školuje, pa sam sretna da je s nama. Odgojila sam toliko djece… a sa svima sam u kontaktu; za Uskrs mi je došao 18-godišnjak koji je devet godina bio kod mene… koji susret, koji zagrljaji! Mali moj… - zaustila je udomiteljica, prepuna strepnje kakva će joj se djeca ove subote vratiti nakon što osam sati provedu s biološkom majkom.

- Svašta se one večeri moglo dogoditi, ne smijem ni pomisliti na promet, na pedofile… Trenutak je bio dovoljan da bosi pobjegnu. Plan bijega? Hoće li netko ovo ozbiljno shvatiti? – kazala je zgranuto Nada, koja ni sa jednim djetetom u svih 15 udomiteljskih godina nije imala problema. No imala je velikih problema s centrima za socijalnu skrb zbog jednog davnog javnog istupa. S druge strane, dobila je najviše državne nagrade za svoje udomiteljstvo.

26. travanj 2024 23:21