StoryEditorOCM
4 kantunaŠKOJI POD OPSADOM

Transport zaraženih s otoka do Zadra obavljat će policija. Škoji su pod pojačanim nadzorom, Jadrolinija uvodi posebne mjere zaštite na trajektima

Piše Ana Vučetić Škrbić
19. ožujka 2020. - 19:59

- U moru pitanja i problema s kojima se zadnjih dana suočava cijela zemlja zbog pojave korona virusa, čini mi se kako smo mi otočani ostali po strani i kako je puno toga oko potencijalne pojave zaraženih u otočkim sredinama još uvijek nepoznato i nejasno. Što će se dogoditi u slučaju pojave zaraženih na izoliranim otocima, gdje je medicinski prijevoz pacijenata ionako problematičan.Kako će se organizirati transport, kako će se provoditi mjere dezinfekcije, u čijoj je to pitanje uopće nadležnosti, Ministarstva mora ili Ministarstva unutarnjih poslova- pitanja su koja zadnjih nekoliko dana dolaze sa zadarskih otoka, na koja ni načelnici otočkih općina nisu imali odgovor.

Nakon sastanka koji je Stožer civilne zaštite Zadarske županije jučer održao na ovu temu, javnost je obaviještena kako sav posao transporta zaraženih pacijenata s otoka na sebe preuzima policija koja će prijevoz organizirati svojim brodovima.

- Policija će biti nadležna za brzi transport s otoka našim plovilima. Taj smo posao radili i do sada kad je trebalo hitno prevesti unesrećene. Svi koji sudjeluju u ovom postupku imat će zaštitnu opremu i odjeću, a brodovi će se temeljito dezinficirati nakon svakog takvog transporta- kazao je načelnik PU Zadarske Anton Dražina.

Brod će u Zadru čekati sanitetsko vozilo, već je određeno koje, i pacijenta prevesti do zadarske bolnice.

Naime, iako se o tome malo govori, baš su otoci u ovom trenutku posebno ugroženi. Čak dvije trećine stanovništva koje na njima živi, populacija je starija od 65 godina i samim time rizična skupina. Ovih dana, pogotovo nakon što su zatvorene škole, velik broj obitelji s djecom odlučio je skloniti se s kontinenta baš na otoke, a poseban problem predstavljaju strani turisti, u najvećem broju Slovenci i Talijani, koji ne poštuju samoizolaciju nego uredno koriste sve dostupne javne sadržaje.

Zbog velikog broja talijanskih jahti koje svakodnevno uplovljavaju u mjesto bez ikakve kontrole i nadzora, Općina Sali je već zatražila od MUP-a da im na otok pošalje policijske službenike. Inače, zadarska policija je zbog svega ovoga pojačala kontrole po otocima te posebno pozvala građane da prijave takve dolaske, da zapišu broj registarskih pločica automobila i jave u policiju.

- Nitko ne želi širiti paniku, ovo nije nikakav “lov na vještice”, međutim, trenutak je vrlo osjetljiv i iznimno je važno da pazimo jedni na druge, da budemo svjesni, savjesni i odgovorni- kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić gdje je policija u srijedu bila u pojačanoj kontroli.

Kako su kao potencijalno opasna mjesta za širenje zaraze virusom istaknuti trajekti i katamarani, u četvrtak je nove mjere uvela i Jadrolinija. Putnike na svojim brodovima zamolili su da tijekom putovanja, ako je ono kraće od sat vremena, ostanu u svojim vozilima te su, u slučaju izlaska iz vozila, preporučili korištenje zaštitnih maski.

Preporučeno je također da se putničke karte kupuju putem online prodaje ili mobilne aplikacije mJadrolinija te izbjegavaju plaćanje gotovinom i koriste bankovne kartice. Uz to, pozvali su putnike da pri dolasku na prodajno mjesto drže razmak od dva metra od ostalih putnika.

 

19. travanj 2024 15:30