StoryEditorOCM
4 kantunaMORAL I POLITIKA

Tko to piša u bunar zadarske nirvane: Drita Dunatov i Dino Perović ili Elvira Sterle i Mate Lukić?

Piše Predrag Opačić
15. rujna 2021. - 12:16

Zadar je jedan idiličan grad čiju atmosferu ostvarene distopije kvari samo nekolicina „neodgovornih pojedinaca” koji se vole s vremena na vrijeme „popišati u bunar” i pokvariti dojam opće nirvane. Osim nekolicine novinara, onih što ponekad zalutaju iza kulisa, među tim „zločincima, a ne herojima” je, recimo, „švercerica s pijace” Drita Dunatov koja je nesretnom direktoru „Tržnice” Tomislavu Letiniću u jednom trenutku ostala dužna astronomskih 12.858 kuna. I još 80 lipa. Njene neviđene financijske malverzacije skoro su do temelja srušile gradski proračun, gradonačelnik Branko Dukić se znojio i već slagao novu sistematizaciju bez pola pročelnika i najmanje toliko zaposlenika.

Drita je skandaloznim neplaćanjem najma za četiri štanda dovela Grad pred opći potop, ali joj to nije bilo dovoljno nego se još dočepala medija, pa tankoćutnoj gradskoj vlasti dijeli moralne lekcije.

Makar tako izgleda iz vizure Gradskog odbora HDZ-a čije zasjedanje s gradskim vijećnicima pred današnju sjednicu Gradskog vijeća opet nije moglo bez „raskrinkavanja” Drite Dunatov i oštrih zamjerki direktoru Letiniću koji je svojim „traljavim” odgovorima medijima otvorio prostor „zločinki Driti” da natukne nešto o „visoko pozicioniranom HDZ-ovcu” koji bi ju želio vidjeti u brzom pretrčavanju od Enija Meštrovića prema HDZ-u i partnerima.

E, to je, bilo previše! Ajde što je dugovala iznos od kojeg boli glava, ali to da okolo dijeli moralne lekcije i baca sumnju na (još) nepoznatog, ali visoko pozicioniranog HDZ-ovca, to je zaista previše! To je, misli Elvira Sterle, stranci nanijelo veliku moralnu i političku štetu.

A pritom „opasnu Dritu” nitko ni zapitao odakle joj čak četiri štanda i enorman broj od troje zaposlenih?!

Elvira Sterle je kraj prošlog saziva Gradskog vijeća dočekala kao predsjednica HDZ-ovog Kluba vijećnika iako je nekoliko mjeseci prije toga protiv nje podignuta optužnica zbog sumnje u malverzacije s državnim poticajima – u pitanju je bilo 464.835 kuna. I još 75 lipa! Da, ali Sterle, za razliku od Drite, nikada nije javno spomenula „visoko pozicioniranog” HDZ-ovca, pa valjda zbog toga njena optužnica stranci ne nanosi ni minimalnu „moralnu i političku štetu”.

Evo još dva broja: farma „Vigens”, čija je Sterle suvlasnica, otišla je u stečaj s dugom od 17 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a vjerovnicima je na kraju priznato 77,5 milijuna kuna tražbina. I nešto lipa. To nije bila ni moralna ni politička, to je bila poprilična šteta.

A što se broja Dritinih radnika tiče, vijećnici i članovi Gradskog odbora HDZ-a su mogli pokazati makar površno zanimanje za čovjeka koji je „dvonožna burza rada”! Ali, već bi se nakon tri minuta rasprave o (cca) tridesetogodišnjem „agentu za zapošljavanje” pojavio dvostruki problem: on već drugi mandat „živi u neposrednom susjedstvu” i odaziva se na ime „koalicijski partner Mate Lukić”. I sam raspoložen za dijeljenje moralnih i političkih lekcija, Mate Lukić je još prošle godine postavio novi rekord: dosegao je nevjerojatnu brojku od stotinjak članova najprije NHR-a, a kasnije i HSP-a, koje je zaposlio u javnim poduzećima i ustanovama. Jedini je uvjet bila odgovarajuća stranačka iskaznica i nitko nije ni zucnuo jer se time ne nanosi „moralna, financijska ili politička šteta”!?

Na vijećanju u sjedištu HDZ-a zato je spomenuto ime jednog drugog „štetočine”. Direktor tvrtke „Eko” Dino Perović je dobio po nosu jer je stranci nanio moguću političku štetu (o moralu nije bilo riječi). Kako je to učinio Perović?

Tako što je, bez konzultacija i bez dopuštenja iz Medulićeve, drsko, samoinicijativno i neodgovorno uputio poziv "predstavnicima građana" gradskim vijećnicima da obiđu gradilište Centra za gospodarenje otpadom i upoznaju se s jednim od financijski najzahtjevnijih projekata u Zadarskoj županiji. I onda je taj poziv, zamislite te ludosti, naslovio na predsjednika Gradskog vijeća, „notornog” Marka Vučetića!? Koji skandal: pa zar „HDZ-ov direktor” ne shvaća da postoji ozbiljna opasnost da se Vučetić stvarno pojavi u Biljanima i praćen TV kamerama, kojeg li užasa i političke štete, pobere 60 sekundi slave za projekt na kojemu se godinama radi i bez njega i bez te „njegove” većine u Gradskom vijeću!

Ako možete, pratite prijenos današnje sjednice Gradskog vijeća u 16 sati, uživajte u idili i ne pišajte u bunar. Makar probajte...

25. travanj 2024 18:02