StoryEditorOCM
4 kantunaZADRANIN U NEVJERICI

‘Tek kada su mi u Fini rekli zašto mi je račun u blokadi ponovno me oblio znoj. Računao sam da je sve to već iza mene, jer sam kaznu već bio odslužio‘

Piše Božana Sviličić
1. lipnja 2024. - 20:41

- Bila je južina i sav znojan ušao sam u poslovnicu Fine u Zadru. Tek što sam izašao iz zatvora, morao sam otići na drugi kraj grada jer se poslovnica u međuvremenu preselila. Vrućina i spoznaja da mi je račun blokiran, a da nisam znao zašto, dodatno su me uznemirili. Naime, nisam primio nikakvu obavijest, a račune sam, koliko sam znao, uredno podmirivao. Tek kada mi je djelatnica objasnila razlog blokade računa, ponovno me oblio znoj. Mislio sam da je sve to već iza mene jer sam kaznu već odslužio, a dočekao me račun za odvjetnika po službenoj dužnosti. Kako je to moguće? – požalio se 45-godišnji Zadranin (podaci poznati redakciji), neugodno iznenađen što mu je država ispostavila račun za troškove odvjetnika koji ga je zastupao po službenoj dužnosti u kaznenom postupku.

Zadranin je proglašen krivim, a kada je izašao na slobodu, dočekao ga je blokiran račun. Cijelo vrijeme bio je nezaposlen.

– Nisam znao da je to tako. Mislio sam da je to nemoguće. Tijekom postupka nitko me nije upozorio da ću morati platiti odvjetnika po službenoj dužnosti. Da sam to znao, možda bih uzeo svog odvjetnika. Možda bih se nekako snašao. Znao sam da, ako me proglase krivim, moram snositi sudske troškove, ali nisam znao da ću morati platiti odvjetnika koji mi je dodijeljen po službenoj dužnosti. Iako to nije bio veliki iznos, oko 600 eura, i dalje sam nezaposlen, kao i cijelo to vrijeme – rekao je Zadranin, shvativši na teži način da zastupanje odvjetnika po službenoj dužnosti nije uvijek besplatno.

Prema informacijama glasnogovornika Općinskog suda u Zadru, Davora Dubravice, kada sud okrivljenika proglasi krivim, u presudi će mu naložiti da podmiri troškove kaznenog postupka, osim ako ne postoje uvjeti za oslobođenje od plaćanja troškova u cijelosti ili djelomično.

– Troškovi kaznenog postupka, između ostalog, obuhvaćaju i nagradu i nužne izdatke branitelja. Dakle, u slučaju kada je okrivljeniku bio postavljen branitelj po službenoj dužnosti (npr. zbog predviđene visine kazne za kazneno djelo Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona), a okrivljenik je proglašen krivim, njemu će se naložiti da u Državni proračun uplati i nastale troškove njegove obrane. Visina troškova obrane je ista ona koju je sud obračunao i isplatio iz Državnog proračuna branitelju po službenoj dužnosti na ime troškova obrane okrivljenika – pojašnjava Dubravica.

Nakon što sudac donese rješenje o odobrenju troška, branitelj po službenoj dužnosti podnosi sudu popis troškova koji su nastali njegovim zastupanjem. Sudac potom provjerava jesu li navedeni troškovi osnovani i u skladu s Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika, te potom donosi rješenje kojim se odobravaju troškovi na račun Državnog proračuna RH. Isplate se vrše redovito na mjesečnoj razini temeljem zaprimljenog pravomoćnog Rješenja.

– Kada se obustavi kazneni postupak ili kada se donese presuda kojom se okrivljenik oslobađa optužbe ili kojom se optužba odbija, nužni izdaci i nagrada branitelja padaju na teret proračunskih sredstava – kaže glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Branitelji se imenuju po redoslijedu s liste dežurnih odvjetnika. Podaci o isplatama izdvojeni su na dvije osnove: troškovi obrane po službenoj dužnosti i troškovi obrane na teret proračunskih sredstava.

Sredstva se planiraju financijskim planom. Prema financijskom planu za 2024. godinu, za stavku – intelektualne i osobne usluge na Općinskom sudu u Zadru predviđeno je 500 tisuća eura. Prošle godine Općinski sud u Zadru izdvojio je 194.880,18 eura za nagrade za rad odvjetnika prilikom obrane po službenoj dužnosti, a za obranu na teret proračunskih sredstava, gdje je okrivljenik oslobođen krivnje, iznos od 269.290,63 eura. U ovoj godini izdvojeno je 88.009,99 eura za nagrade za rad odvjetnika prilikom obrane po službenoj dužnosti, a za obranu na teret proračunskih sredstava 142.578,77 eura.

– Po pravomoćnosti rješenja o odobrenju troška branitelju po službenoj dužnosti, Općinski sud u Zadru od Državne riznice na mjesečnoj razini traži sredstva za isplatu braniteljima po službenoj dužnosti – kaže Dubravica. Pojašnjava kako Zakon o kaznenom postupku predviđa u kojim slučajevima okrivljenik mora imati branitelja.

U slučaju obvezne obrane, okrivljeniku će se postaviti branitelj po službenoj dužnosti ako nema izabranog branitelja niti mu je prethodno postavljen branitelj na teret proračunskih sredstava ili je ostao bez branitelja tijekom postupka, a sam ne uzme drugog branitelja. Branitelja postavlja predsjednik suda – pojašnjava. Dodaje kako će se okrivljeniku, kada obrana nije obvezna, na njegov zahtjev imenovati branitelj na teret proračunskih sredstava, ako dokaže da prema svom imovinskom stanju ne može podmiriti troškove obrane bez ugrožavanja vlastitog uzdržavanja i uzdržavanja svoje obitelji ili osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati, a složenost, težina ili posebne okolnosti predmeta to opravdavaju.

Obrazloženi zahtjev za imenovanje branitelja na teret proračunskih sredstava okrivljenik podnosi državnom odvjetniku do podizanja optužnice, odnosno sudu nakon podizanja optužnice. Uz zahtjev, okrivljenik je dužan priložiti dokaze o svom imovinskom stanju, stanju svoje obitelji ili osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati, odnosno osoba koje su po zakonu dužne uzdržavati njega. Iz dokaza o imovinskom stanju moraju biti vidljivi ukupni prihodi unutar godine dana, podaci i stanje o računima u bankarskim i drugim financijskim institucijama, vlasništvo nad nekretninama, pokretninama i pravima, na kojima temelji osnovanost zahtjeva – kaže glasnogovornik Općinskog suda u Zadru. Dodaje kako o osnovanosti zahtjeva za imenovanje branitelja na teret proračunskih sredstava odlučuje obrazloženim rješenjem državni odvjetnik, odnosno predsjednik vijeća ili sudac pojedinac, a branitelja imenuje rješenjem predsjednik suda.

25. lipanj 2024 11:17